Viața românilor rămași singuri în satele de munte din Hunedoara. „Abia pot adormi noaptea de teamă” VIDEO

Date:


Zeci de sate de munte din Hunedoara se află în pragul dispariției. Pe lângă lipsa utilităților, puținii localnici rămași în ele, pentru că nu au mai avut unde pleca ori nu au vrut să le părăsească, se confruntă cu singurătatea.

Traia Teleu, unul dintre puținii localnici din satul Boia Bârzii din Hunedoara. Foto: Daniel Guță.

Traia Teleu, unul dintre puținii localnici din satul Boia Bârzii din Hunedoara. Foto: Daniel Guță.

În anii ’80, județul Hunedoara avea peste 500.000 de locuitori, iar regimul comunist estima că până în anii 2000, populația județului va depăși 630.000 de oameni, conform statisticilor publicate în „Monografia judeţului Hunedoara”, din 1980.

Judeţul Hunedoara se afla atunci într-un proces amplu de industrializare, început după Al Doilea Război Mondial.

În deceniile de comunism micile orașe din Hunedoara s-au extins cu repeziciune în jurul unor exploatări miniere şi metalurgice, în timp ce mai multe comune au devenit localități urbane, muncitorești, care au atras numeroși români din zone mai puțin industrializate ale țării.

Numeroase sate de munte din Hunedoara au intrat în declin începând anii ’70, în ce privește populația, după ce forța de muncă a fost atrasă spre centrele urbane.

Scăderea populației a continuat și după 1990, când cele mai multe mine, cariere și mici unități industriale din jurul așezărilor rurale au fost închise.

Satele au continuat să fie părăsite și în ultimele două decenii, când numeroși români au migrat în Occident. Unele au ajuns aproape pustii și par condamnate la dispariție, în următorii ani.

Viața în singurătate

În mai multe sate de munte din Hunedoara, aproape depopulate în ultimele decenii, viața puținilor localnici este apăsată de singurătate. Deși trăiesc în locuri cu un relief spectaculos, căutate de turiști, unii dintre cei rămași își deplâng soarta.

Oamenii povestesc că nu își puteau imagina că vor rămâne vreodată aproape singuri în satele în care au trăit aproape toată viața și care în trecut aveau câteva sute de locuitori, fiind învecinate cu alte localități de dimensiuni asemănătoare.

Fiica, localnică din Stăuini. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Fiica, localnică din Stăuini. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

În satul Stăuini din Hunedoara (video), aflat în Munții Metaliferi, doi dintre cei 5 – 6 locuitori permanenți ai așezării au în jur de 90 de ani.

Fiica, ajunsă la peste 90 de ani, a rămas singură în gospodăria în care a locuit întreaga viață și, deși vecinii săi relatau că familia sa, mutată din sat, o vizitează adesea și are grijă de ea, bătrâna îi duce mereu dorul.

La câteva case părăsite distanță, în fundul unei văi, Costică a rămas la fel de solitar, însă în ultimii ani, spune el, a fost vizitat rareori de oameni.

„Îmi ține de urât câinele și un radio cu baterii, care merge din când în când. Altfel, de-abia mai pot ieși din casă”, spune Costică, văduv de 18 ani, ajuns la 84 de ani.

Bărbatul trăiește cu un ajutor social de 170 de lei, într-o cămăruță în care și-a înghesuit lucrurile adunate de-a lungul vieții și câteva icoane. Spune că este vizitat extrem de rar și nu mai poate ajunge la vecinii rămași în gospodăriile de peste dealuri.

Sate ținute în viață de câțiva oameni

În satul Bărăștii Iliei din Hunedoara, aflat și el în Munții Metaliferi, mai locuiesc tot 5-6 oameni. Traian Dobrei, cel mai necăjit dintre ei, este și cel mai apăsat de singurătate.

„Abia mai pot dormi noaptea. Mi-este așa o teamă. Sunt și bolnav și nu mai am un ochi, iar casa stă să se huluie (prăbușească) peste mine. Animale nu mai pot îngriji, să îmi țină măcar de urât, la depresia în care trăiesc”, spune vârstnicul de 75 de ani.

Televizorul și telefonul au devenit obiecte de lux în casele multor vârstnici din aceste sate de munte din Hunedoara, iar utilitățile au rămas doar promisiuni.

„Munca ne mai alină singurătatea. Țin câteva oi, vite și un purcel și toată ziua le car apă din vale. Dar în ultimul timp izvoarele au tot secat și cred că o să rămânem până la urmă fără apă, iar fără apă nici satul nu va mai exista. Noi degeaba avem sate minunate, cum le spun turiștii, dacă nu avem apă. Lumea a plecat de aici, din această cauză”, spune Traian Teleu, unul din cei câțiva localnici din satul Boia Bârzii din Hunedoara (video).

Zeci de sate de munte din Hunedoara au rămas cu mai puțin de 20 de locuitori. Cele mai multe se află în Ținutul Pădurenilor din Munții Poiana Ruscă, în Munții Metaliferi și în Munți Apuseni, unde în trecut au funcționat exploatări miniere.



Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Share post:

STIRI POPULARE

MAI MULTE STIRI
Related

Schema Nordis. Mașinăria de făcut bani a celui mai puternic clan politico-imobiliar

Hoteluri și ansambluri rezidențiale de lux în cele...

Ce ne enervează #19 – Clanul Meditatorilor

În această ediție ne strecurăm printre cicloane: Ashley,...