Turcia refuză ca NATO să „participe” la războiul din Ucraina. Anunțul ministrului de Externe

Date:


Turcia refuză ca NATO să ”participe” la războiul din Ucraina, a afirmat vineri ministrul de externe turc Hakan Fidan, la sfârşitul reuniunii informale a şefilor de diplomaţii din Alianţa nord-atlantică desfăşurate la Praga, transmite AFP.

Steagul Turciei. FOTO Arhivă

Steagul Turciei. FOTO Arhivă

“Susţinem continuarea ajutorului pentru Ucraina şi capacitatea Ucrainei de a asigura descurajarea, dar nu vrem ca NATO să participe la acest război“, a declarat Fidan, potrit Agerpres.

Ankara consideră că “susţinerea Ucrainei pentru a garanta integritatea sa teritorială şi eliberarea teritoriilor sale este un aspect, dar implicarea NATO în război este altceva“, a adăugat Fidan, atenţionând că aceasta din urmă “riscă să ducă la o extindere regională (a conflictului) şi la crize şi mai importante”.

Turcia, statul NATO cel mai estic şi care se învecinează cu amândouă ţările aflate în război, a reuşit să-şi menţină relaţiile atât cu Moscova, cât şi cu Kievul, după debutul conflictului.

Ministrul de externe turc a făcut aceste remarci în contextul în care mai multe ţări ale NATO, inclusiv SUA, intenţionează să reacţioneze la intensificarea loviturilor ruse de pe teritoriul ucrainean, mai ales asupra unor obiective civile, explică AFP.

Care sunt cele mai importante arme ale NATO

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a împlinit 75 de ani, reprezentând o alianță globală extinsă a 32 de națiuni membre și progrese militare și tehnologice care au rezistat în cele mai periculoase și tulburi perioade ale istoriei recente.

Convoi militar NATO. FOTO Arhivă

Convoi militar NATO. FOTO Arhivă

Alianța transatlantică a înflorit odată cu trecerea timpului, crescând de la 12 membri fondatori la crearea sa în 4 aprilie 1949, la cei 32 actuali, după primirea recentă a Suediei și Finlandei.

Statele membre inițiale ale NATO au fost Belgia, Canada, Danemarca, Franța, Islanda, Italia, Luxemburg, Țările de Jos, Norvegia, Portugalia, Regatul Unit și Statele Unite. Din membrii actuali, 30 sunt state europene.

S-au schimbat multe în ceea ce privește capacitățile militare și de armament în cele peste șapte decenii de la cel de-al Doilea Război Mondial, au spus experții pentru Newsweek, aducând progrese tehnologice care încă persistă pe măsură ce războiul Rusia-Ucraina a depășit doi ani.

Războiul Rusia-Ucraina a oferit NATO o arenă pentru a-și etala forța militară, sub forma armelor furnizate Ucrainei pentru a combate agresiunea rusă. Dar multe dintre acestea există de zeci de ani.

Țările europene își sporesc capacitatea armată după invazia rusă în Ucraina FOTO SHUTTERSTOCK

Țările europene își sporesc capacitatea armată după invazia rusă în Ucraina FOTO SHUTTERSTOCK

SUA sunt cel mai important partener al NATO datorită capacităților sale militare, a declarat John Erath, de la Centrul pentru Controlul Armelor și Neproliferare, pentru Newsweek .

Anul trecut, SUA au contribuit cu aproximativ 68%, sau 860 de miliarde de dolari din cei 1,26 trilioane de dolari cheltuiți de NATO, ceea ce s-a dovedit a fi 3,49% din PIB-ul total al Americii. Canada a contribuit cu 1,38 la sută din PIB, 28,95 miliarde dolari (2,29 la sută din contribuțiile totale), în timp ce aliații europeni colectivi au reprezentat 375,1 miliarde dolari (29,68 la sută) din bugetul total.

Anul trecut, Polonia a alocat 3,9% din PIB-ul său , depășind SUA în termeni procentuali. Grecia, Estonia, Lituania, Finlanda, România, Ungaria, Letonia, Regatul Unit și Slovacia au contribuit cu peste 2 procente anul trecut.

În ultimii 75 de ani, SUA au contribuit cu 21,9 trilioane de dolari la bugetul de apărare al NATO, conform raportului său anual privind cheltuielile de apărare ale țărilor NATO.

Cele mai puternice 20 de armate europene

Marea Britanie, Rusia și Franța ocupă primele trei poziții în topul 20 al celor mai puternice armate din Europa, potrivit clasamentului realizat de Insider Monkey în principal pe baza indicelui de putere militară, calculat de portalul de specialitate Global Firepower, dar și a procentului din PIB alocat de aceste țări pentru apărare în 2021.

Turcia este a opta economie din Europa. Marina turcă operează 16 fregate, 12 submarine și 9 corvete. Dispune de un număr impresionant de de unități de tancuri: 2.229 Turcia are o putere aeriană redutabilă cu peste 1.000 de aeronave în inventarul forțelor sale aeriene, dintre care 205 sunt avioane de luptă. Armata are doi sateliți pe orbită. Mai mult, și-a consolidat apărarea aeriană prin achiziționarea sistemului S-400 Triumf de fabricație rusă, care este adesea descris ca fiind cel mai bun din lume.



Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Share post:

STIRI POPULARE

MAI MULTE STIRI
Related