Trimiterea de instructori militari în Ucraina se va întâmpla la un moment dat, spune șeful Statului Major Întrunit al SUA

Date:


Lipsa de forță de luptă cu care se confruntă Ucraina a atins un punct critic, iar poziția sa pe câmpul de luptă în ultimele săptămâni s-a înrăutățit considerabil, pe măsură ce Rusia și-a accelerat ofensiva pentru a profita de întârzierile în transporturile de arme americane, relatează NYT.

Soldați ucraineni în regiunea de graniță Harkov aflată sub asalt rusesc FOTO PROFIMEDIA

Soldați ucraineni în regiunea de graniță Harkov aflată sub asalt rusesc FOTO PROFIMEDIA

Până acum răspunsul SUA a fost negativ. Pe de altă parte,  generalul Charles Q. Brown, președintele Statului Major Întrunit, a declarat joi că desfășurarea de către NATO a instructorilor militari în Ucraine pare inevitabilă. „Vom ajunge acolo până la urmă, cu timpul”, a spus el.

El a subliniat că, momentan, o astfel de acțiune ar pune „în pericol un număr mare de instructori NATO” și, cel mai probabil, ar crea situația de a alege unde să fie folosită cu prioritate apărarea antiaeriană oricum precară pentru protejarea lor sau a infrastructurii critice din apropierea câmpului de luptă. Generalul Brown a furnizat aceste informații reporterilor ce au călătorit cu el avion, în drumul său spre o reuniune a NATO la Bruxelles.

În calitate de membre NATO, Statele Unite ar fi obligate, conform tratatului între aliați, să intervină pentru a apăra instructorii în cazul oricărui atac asupra lor, ceea ce ar avea potențialul de a atrage America în război.

Casa Albă a fost categorică în privința faptului că nu va trimite trupe americane, nici măcar instructori, pe teren în Ucraina, o poziție pe care un oficial al administrației a reiterat-o joi. Totodată, administrația americană a îndemnat aliații din NATO să nu trimită trupe.

În februarie, președintele francez Emmanuel Macron al Franței aprecia că „nimic nu trebuie exclus” în ceea ce privește trimiterea trupelor occidentale în Ucraina. De atunci, Macron a accentuat ideea, inclusiv după ce înalți diplomați americani i-au cerut să se oprească.

La rândul său, guvernul Estoniei nu a exclus posibilitatea de a trimite trupe în vestul Ucrainei pentru a prelua roluri non combat și a putea astfel elibera trupele ucrainene pentru front, a declarat săptămâna aceasta consilierul pentru securitate națională al Estoniei .

Și ministrul de externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis, a susținut poziția lui Macron într-un interviu recent pentru The Guardian. „Trupele noastre au antrenat ucraineni în Ucraina înainte de război”, a spus el, adăugând: „Deci întoarcerea la această tradiție ar putea fi destul de fezabilă”.

Armata americană a furnizat instruire pentru soldații ucraineni în Polonia, Germania și Statele Unite, însă retragerea trupelor din Ucraina este consumatoare de timp. Oficialii americani admit acum că pregătirea actuală efectuată de forțele ucrainene nu este suficientă și că ar avea nevoie de o pregătire mai bună și mai rapidă pentru respinge o contraofensivă rusă anticipată în această vară.

SUA contribuiau la derularea unui program de antrenament al NATO la Iavoriv, ​​în vestul Ucrainei, dar trupele americane au retrase de acolo la începutul războiului.

Pe de altă parte, antrenamentul american și aliat nu s-a bucurat mereu de succes. Înainte de contraofensiva ucraineană de vara trecută, soldații americani au oferit unităților ucrainene instruire în Germania în ceea ce privește războiul de manevră, curățarea minelor și alte sarcini. Însă învățarea modalității în care tancurile, artileria și trupele de infanterie pot fi puse la lucru într-un mod coordonat este o sarcină mai dificilă, mai ales într-un interval scurt de doar 12 săptămâni. Problema e agravată de faptul că ucrainenii se confruntă cu un câmp de luptă diferit, mult mai intens decât cel pe care au luptat forțele americane în ultimii ani.

Avantajele instruirii în Ucraina

Transferul instruirii în Ucraina, recunosc oficialii militari, le-ar permite formatorilor americani să culeagă mai rapid informații cu privire la inovațiile care apar pe frontul ucrainean, permițându-le potențial să-și adapteze tehnicile.

Luna trecută, NATO i-a cerut generalului Christopher G. Cavoli, comandantul suprem aliat pentru Europa, să găsească o modalitate prin care alianța să facă mai mult pentru a ajuta Ucraina și care să atenueze riscurile. Un oficial american a declarat miercuri că o posibilitate ar putea fi antrenarea trupelor ucrainene la Liov, lângă granița de vest cu Polonia.

Dar Rusia a bombardat deja Liovul, inclusiv în urmă cu câteva săptămâni, când rachetele de croazieră rusești au lovit infrastructura critică de acolo.

Unii oficiali spun că un număr mare de noi recruți ucraineni ar putea fi în continuare trimiși la poligoanele de antrenament extinse din Germania și Polonia.

Doar că, din punct de vedere logistic, asta presupune transportul trupelor la terenul de antrenament al armatei americane din Grafenwoehr, Germania, trecându-le prin manevre complexe menite să le învețe războiul combinat și apoi trimiterea lor la aproape 1.000 de mile distanță prin Liov și apoi Kiev pentru a fi desfășurate în prima line.

„Amintiți-vă, când Rusia a invadat Crimeea pentru prima dată în 2014, am trimis un număr sporit de trupe în Ucraina pentru a antrena forțele ucrainene în vestul Ucrainei și am continuat să le rotim până în 2022, când ne-am speriat și le-am retras”, a spus Evelyn Farkas., un fost oficial de top al Pentagonului pentru Ucraina în timpul administrației Obama. „Nu ar trebui să surprindă pe nimeni faptul că acum, când forța de luptă este insuficientă pe frontul ucrainean, membrii NATO și conducerea alianței se gândesc la cum să ajute din nou din spate.”

Alți aliați NATO, între care Marea Britanie, Germania și Franța, lucrează pentru a stabili contractori de apărare în Ucraina entru a ajuta la construirea și repararea sistemelor de arme mai aproape de zona de luptă – ceea ce oficialii militari au descris ca fiind o abordare de tipul „fix it forward” . Actualii și foștii oficiali americani din domeniul apărării au afirmat că Casa Albă își revizuiește acum interdicția de a permite contractorilor americani din domeniul apărării să meargă în Ucraina, în condițiile în care număr mic dintre ei a fost deja autorizat să lucreze la sisteme de arme specifice, cum ar fi apărarea antiaeriană Patriot.

„Există un element de practică greșită al aliaților în faptul că furnizăm volume de echipamente occidentale Ucrainei, dar nu le oferim și resursele necesare pentru a le susține”, a spus Alexander S. Vindman, un locotenent colonel de origine ucraineană în retragere, veteran în armata SUA.



Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Share post:

STIRI POPULARE

MAI MULTE STIRI
Related