Ținând seama de amploarea colonizării din Cisiordania și în urma masacrului comis de Hamas, „însăși ideea unui stat palestinian nu mai este geografic viabilă, moral acceptabilă, ba chiar nici politic tolerabilă pentru majoritatea covârșitoare a israelienilor. Mai simplu spus, ideea de «Palestina» e moartă și îngropată și, oricât de mult ar încerca, politicienii occidentali nu vor reuși niciodată s-o resusciteze,” scrie Jerusalem Post.
În ultimele săptămâni, diverși lideri ai țărilor occidentale au abordat public ideea recunoașterii unilaterale a unui stat palestinian, afirmând că a venit timpul să le fie acordată palestinienilor independența, chiar și în absența unui proces de negociere.
Ministrul britanic de externe David Cameron și, mai recent, președintele francez Emmanuel Macron au făcut această sugestie.
Ce a ucis însă ideea de stat palestinian? În primul rând, e de menționat un fapt incontestabil: populația evreiască din Iudeea și Samaria a crescut atât de mult încât nicio putere umană nu ar mai putea să o dezrădăcineze.
Potrivit raportului anual publicat recent de Consiliul Yesha, organizația care coordonează consiliile municipale din Iudeea și Samaria, 517.407 evrei trăiesc în aproximativ 150 de comunități din Iudeea, Samaria și Valea Iordanului. În raport cu populația estimată a Israelului, de 9.842.000 de locuitori, aceasta înseamnă că mai mult de unul din 20 de israelieni trăiește în Iudeea și Samaria.
O populație atât de numeroasă, răspândită în atât de multe comunități din aceste zone, de câteva generații, ar fi imposibil de expulzat cu forța.
Și în timp ce multor jurnaliști le place să îl prezinte pe rezidentul evreu tipic din Iudeea și Samaria ca fiind un sionist religios cu o barbă lungă și o pușcă și mai lungă, datele arată o imagine foarte diferită.
Potrivit Consiliului Yesha, 37% dintre evreii din aceste zone sunt haredi; 37% sunt sioniști religioși; iar 26% sunt seculari, adică o mare diversitate, cu impact asupra societății și politicii israeliene
În plus, în urma masacrului din 7 octombrie, există acum un consens larg în Israel, pe tot spectrul politic, precum un stat palestinian nu poate și nu trebuie să se nască vreodată.
Un sondaj realizat la mijlocul lunii ianuarie a arătat că 74% dintre israelieni se opun înființării unui stat palestinian. Aproape jumătate dintre ei se identifică drept susținători ai partidului de opoziție al lui Yair Lapid. Totodată, 38% care se opun au votat Partidul Laburist de stânga.
Cu alte cuvinte, a avut loc o schimbare tectonică în opinia publică israeliană, o majoritate covârșitoare fiind acum împotriva ideii de a le oferi palestinienilor un stat.
Nu este deloc surprinzător, având în vedere și răspunsul Autorității Palestiniene (AP), care a efectuat plăți către familiile teroriștilor Hamas.
Natura problematică a AP a fost evidențiată la începutul acestei săptămâni, premierul Mohammad Shtayyeh declarând la Conferința de Securitate de la Munchen: „Nu ar trebui să continuăm să ne concentrăm asupra zilei de 7 octombrie”.
Opoziția larg răspândită față de un stat palestinian a fost exprimată de guvernul de coaliție care a aprobat în unanimitate o declarație la o reuniune a cabinetului duminica trecută tranșantă și lipsită de ambiguitate.
„Israelul respinge cu desăvârșire dictatele internaționale cu privire la o soluționare permanentă cu palestinienii. O soluționare, dacă se va ajunge la ea, va avea loc numai prin negocieri directe între părți, fără condiții prealabile. Israelul va continua să se opună recunoașterii unilaterale a unui stat palestinian”.
„O astfel de recunoaștere în urma masacrului din 7 octombrie ar fi o recompensă masivă și fără precedent pentru terorism și ar zădărnici orice viitor acord de pace”, se subliniază în declarație.