- Libertatea a arătat încă din 2022 că Alin Petecel, chestor și șef al Inspectoratului Județean de Poliție Timiș, mergea la casa de vacanță cu mașina instituției.
- Anterior, el fusese reclamat la superiori din aceeași cauză, însă IGPR nu luase măsuri. Inspectoratul a răspuns abia în 2023 că „au fost aplicate dispozițiile Legii 360/2002”, fără să indice și finalitatea cazului.
- Surse din Poliție susțin că unul dintre cei trei nici măcar nu l-a reclamat pe Petecel, fiind doar bănuit de acest lucru.
Nu unul, ci trei polițiști din cadrul Inspectoratului Județean (IPJ) Timiș se judecă în instanță după ce și-au reclamat ori au fost bănuiți că și-au reclamat superiorul, apoi au fost retrogradați și sancționați.
Concret, încă din august 2022, Libertatea a arătat cum chestorul Alin Aurelian Petecel, șeful Poliției Timiș, își folosește mașina de serviciu pentru a merge la casa de vacanță de pe malul lacului Surduc, la 168 de km dus-întors de sediul poliției Timiș.
Recomandări
Serviciile secrete americane avertizează că ISIS și „lupii singuratici” plănuiesc pe teritoriul SUA posibile atentate, precum cel de la Moscova
În calitate de comandant, chestorul are un autoturism Audi oferit de IPJ Timiș. Regulile MAI susțin că poate merge cu mașina acasă, la serviciu și în misiune. Nu în timpul liber, în vacanță.
Apoi, ziarul a arătat că IGPR știa încă din 2021, din reclamațiile polițiștilor, de acest lucru. Inspectoratul a răspuns abia în 2023 că „au fost aplicate dispozițiile Legii 360/2002” în cazul lui Petecel, fără a spune, concret, și ce măsuri au fost luate în acest caz.
În schimb, polițiștii au fost sancționați sau retrogradați.
„I-au retras armele și echipamentul”
Libertatea a scris încă din mai despre cazul unuia dintre ei, ofițerul Cezar Merticariu. Sursele Libertatea susțin că „undeva la începutul primăverii i-au pus în vedere să facă o evaluare psihologică în situații speciale. Omul s-a prezentat pe la sfârșitul lui martie – începutul lui aprilie”.
Oameni din Poliție susțin că lui Merticariu i s-a transmis verbal că este apt din punct de vedere psihologic și urmează să primească și în scris răspunsul.
„După care, surpriză, s-a mai recomandat o evaluare suplimentară. Pe care să o facă la Centrul de Psihosociologie al MAI din București. Omul s-a simțit hărțuit și nu s-a mai dus. Apoi, pe la sfârșitul lui aprilie, i-au retras armele și echipamentul”.
Recomandări
Autostrada „Moldovei” A7, filmată complet din avion. În ce stadiu sunt, de fapt, tronsoanele despre care politicienii spun că vor fi deschise anul acesta
Acesta a fost pus la dispoziție, adică scos din funcția exercitată până în acel moment, cu păstrarea statutului de polițist, însă cu mari minusuri, cum ar fi lipsa accesului la informații clasificate.
Trimis la Biroul Poliția Animalelor
Acum, în vara lui 2023, comisarul șef Merticariu a fost retrogradat la Biroul Poliția Animalelor.
Conform IPJ Timiș, Biroul pentru Protecţia Animalelor este structura de specialitate din cadrul inspectoratului „cu competenţă teritorială pe raza judeţului Timiş, în domeniul activităţilor privind prevenirea şi combaterea faptelor de natură contravenţională sau penală care au ca obiect animalele aflate într-o situaţie de pericol”.
Contactați de Libertatea, oameni din Poliție spun că, „fiind pus la dispoziție, va avea atribuții limitate. E tras pe linie moartă, nu prea poate face nimic. În general, constatări de contravenții, vreun animal care nu are carnet de sănătate, nu a fost vaccinat, sau maximum, probabil, o deplasare pe teren pentru sprijin”.
Merticariu a pornit și o acțiune în instanță, dosarul 1668/30/2023, cu obiect anulare act administrativ. Va avea termen pe 20 octombrie și va fi judecat de Tribunalul Timiș.
Unul dintre oamenii care au dat în judecată IPJ e la DGA
Recomandări
Eroii nevăzuți ai României. Profesorii pensionari din Iași care meditează gratuit copiii fără posibilități
Conform unor surse Libertatea, un alt om care le-a raportat șefilor ierarhici problema lui Petecel se numește Cosmin Canavea și era ofițer DGA (Direcția Generală Anticorupție).
„După care l-au băgat în cercetare prealabilă și a fost sancționat”, susțin sursele ziarului din Poliție.
Canavea a deschis și el un dosar, având ca obiect „contestaţie decizie de sancţionare”, la Tribunalul Timiș. Acesta are termen pe 28 septembrie 2023.
„Băgat într-o comisie de disciplină secretizată”
Printre sancționați se află și o persoană care, conform colegilor, a fost doar bănuită de șefi că ar avea vreo implicare în acest caz.
Se numește Ovidiu Răchită și, recent, a fost destituit din funcția de șef de birou. „Asta după ce a fost băgat într-o comisie de disciplină secretizată, în care n-a putut veni cu avocat, nu s-a putut apăra, practic”, spun oameni din Poliție.
Sursele ziarului afirmă că Răchită a primit două sancțiuni și, în același timp, a deschis două dosare:
- 1667/30/2023, la Tribunalul Timiș, pentru „anulare act administrativ”, încă fără termen de judecată;
- 2899/30/2023, tot la Tribunalul Timiș și tot pentru „anulare act administrativ”, tot fără termen de judecată.
Ziarul a încercat să vorbească cu cei trei, însă aceștia fie nu au putut fi contactați, fie nu au răspuns solicitării ziarului.
Nu doar ei au dat în judecată Poliția
În luna februarie, Libertatea a scris și despre cazul unui al patrulea polițist de la IPJ Timiș care se luptă în instanțe cu inspectoratul, Valer Kovacs.
Un șef „a risipit 15.000 de lei bani publici ca să-l târască prin tribunale” pe polițistul care semnalase nereguli în sistem, scria Libertatea.
Valer Kovacs, polițist din Timișoara, acuza că șeful IPJ Timiș, chestorul Alin Aurelian Petecel, se răzbună pe el după ce a arătat lipsurile din sistem în calitate de lider sindical. Ofițerul i-a făcut plângere penală, după ce a câștigat toate procesele cu inspectoratul.
Libertatea a contactat IPJ Timiș și va publica răspunsul instituției când acesta va fi disponibil.
Citește aici întreaga serie despre problemele de la IPJ Timiș:
- IMAGINI. Șeful Poliției din Timiș se duce la casa sa de vacanță, la 168 km dus-întors de oraș, cu mașina instituției. Explicația IPJ
- IGPR știa din 2021 de cazul șefului din poliție care mergea cu mașina de serviciu la vila de vacanță. A anunțat verificări abia după ce a scris Libertatea
- Plângere penală și acuzații în Poliția Română. Un șef „a risipit 15.000 de lei bani publici ca să-l târască prin tribunale” pe polițistul care semnalase nereguli în sistem
- Șeful din Poliție care mergea cu mașina de serviciu la vila de vacanță rămâne în funcție. Unul dintre polițiștii care l-au reclamat a fost suspendat