Stăpânii Sectorului 3. Familia Negoiță, implicată direct în achiziția blocului Belvedere. Primarul spune că „n-are nicio relevanță”, dar îl sacrifică pe city manager

Date:


  • Investigația Recorder „Stăpânii Sectorului 3. Viața secretă și averile ascunse” a arătat cum un SRL îmbogățit peste noapte din contracte cu primăria condusă de Robert Negoiță și controlat de familia city managerului Marius Daniel Ciobîcă, mâna dreaptă a edilului, a devenit proprietarul unei clădiri de birouri cu 12 etaje – blocul Belvedere.
  • Acolo se amenajează un penthouse de lux, iar pe acoperișul blocului, deținut în acte de părinții city managerului, s-a construit, fără autorizație, o piscină.
  • Recorder a descoperit informații noi, care dovedesc o legătură directă între familia lui Robert Negoiță și blocul Belvedere. O firmă controlată de Ionuț Negoiță, fratele primarului, a împrumutat cu jumătate de milion de euro o societate comercială deținută în acte de partenera de viață a fratelui city managerului. Scopul declarat al împrumutului a fost achiziția clădirii situate chiar în buza parcului I.O.R. din București. 
  • Familia Negoiță și-a recuperat suma împrumutată după ce firma deținută de familia city managerului a încasat bani de la Primăria Sectorului 3. Numai pentru saci de gunoi s-au plătit aproape 900.000 de euro într-un singur an.
  • Confruntat din nou de Recorder, după ce în urmă cu o săptămână spunea că nu știe nimic despre afacerea Belvedere, primarul Robert Negoiță susține acum că informațiile privind implicarea fratelui său sunt neimportante. Tot de la primar am aflat și faptul că, după publicarea anchetei Recorder de săptămâna trecută, city managerul Marius Daniel Ciobîcă nu mai lucrează la primărie. Robert Negoiță a refuzat să vorbească despre motivele pentru care city managerul nu mai este în funcție: „N-are rost să intrăm în detalii”.

20 ianuarie 2023 a fost o zi plină la biroul notarului public Ana Luisa Chelaru.

În acea zi, societatea Greenwise Solutions SRL, firmă controlată de apropiații city managerului Primăriei Sectorului 3, Marius Daniel Ciobîcă, devenea, în fața notarului Ana Luisa Chelaru, noul proprietar a jumătate din imobilul Belvedere. Prețul menționat în contractul de vânzare-cumpărare: 2,5 milioane de euro.

Tot pe 20 ianuarie 2023 și la același birou notarial era parafat un document prin care firma Greenwise Solutions primea un împrumut în valoare de 2,5 milioane de lei (500.000 de euro) de la firma Edificia Star Construct SRL.

Extras din cartea funciară, unde este specificat împrumutul de 500.000 de euro

Edificia Star Construct este controlată, prin intermediul altor firme, de Ionuț Negoiță, fratele primarului Sectorului 3, și Lidia și Ilie Negoiță, părinții celor doi.

Firma Greenwise Solutions este deținută de Alina Gabriela Anton, partenera de viață a lui Mircea Gabriel Ciobîcă, fratele lui Marius Daniel Ciobîcă, city managerul de la Sectorul 3.

Conform actului notarial încheiat între cele două societăți comerciale și consultat de Recorder, împrumutul a fost acordat, textual, „în scopul achiziționării imobilului situat în Municipiul București, str. Baba Novac nr. 19A”.

Iar imediat după ce s-a semnat contractul de vânzare/cumpărare, în aceeași zi și – din nou – la același notar, se înregistrează un drept de ipotecă în favoarea firmei lui Ionuț Negoiță pentru nouă dintre spațiile proaspăt cumpărate. Șase birouri și spații comerciale plus trei parcări.

Documentele nu lasă loc de dubii: familia city managerului Ciobîcă a cumpărat jumătate din blocul Belvedere și cu bani împrumutați de la familia Negoiță.

Familia Negoiță deține compania care a acordat împrumutul pentru cumpărarea blocului Belvedere (Sursa: captură Termene.ro)

Împrumutul a fost stins rapid 

În doar șapte luni de la contractarea împrumutului, firma fratelui primarului Negoiță a primit banii înapoi de la SRL-ul cu un singur angajat și contracte de milioane de euro cu entități ale Primăriei Sector 3. 

Greenwise Solutions a achitat cei 2,5 milioane de lei plus 75.000 de lei – „dobândă legală remuneratorie”, conform declarației depuse de Edificia Star Construct pentru ridicarea ipotecii:

În cele șapte luni scurse până la returnarea banilor către firma lui Ionuț Negoiță, Greenwise Solutions a încasat bani din contracte încheiate cu primăria condusă de Robert Negoiță.

Anul trecut, Greenwise Solutions a câștigat două licitații în valoare de aproape 2 milioane de euro pentru încheierea unor acorduri cadru cu Direcția Generală de Salubritate Sector 3: unul pentru furnizarea de saci menajeri și al doilea pentru recipiente stradale de colectare a deșeurilor. Dintr-o serie de facturi emise de Greenwise Solutions SRL reiese că, în 2023, societatea a încasat – doar din contractul privind furnizarea de saci menajeri – peste 4,4 milioane de lei, echivalentul a peste 890.000 de euro, bani publici alocați prin Direcția Generală de Salubritate Sector 3. 

În perioada ianuarie-iulie 2023, Greenwise Solutions a încasat din acest contract peste 500.000 de euro. Negoiță împrumutase Greenwise în ianuarie, cu 500.000 de euro. Greenwise a returnat împrumutul în iulie.

Notarul de casă al Primăriei Sector 3

Același notar care a legalizat actele de împrumut a parafat și documentele privind vânzarea de către Greenwise Solutions a terasei office de pe blocul Belvedere către părinții city managerului Marius Daniel Ciobîcă.

La același birou notarial a fost întocmit și un document privind darea în plată a unui alt spațiu aflat în blocul Belvedere, de la firma Greenwise Solutions către societatea Challenge Concept SRL, deținută în acte tot de apropiații city managerului Ciobîcă. 

Și potrivit mai multor documente – indexate chiar pe site-ul Primăriei Sectorului 3 – inclusiv societățile aflate în subordinea instituției conduse de tandemul Negoiță-Ciobîcă au întocmit, de-a lungul timpului, mai multe acte la același birou notarial.

De exemplu, contractul prin care societatea comercială Administrare Active Sector 3 a vândut, în 2019, către firma Investiții Verzi S3 un teren și construcții în valoare de 2 milioane de euro poartă semnătura notarului Ana Luisa Chelaru.

Onorariul notarului doar pentru acest contract: 112.000 de lei plus 21.280 de lei TVA.

Unul dintre contractele de la Primăria Sector 3 întocmit de același notar care a parafat tranzacția blocului Belvedere

Același notar apare și prin facturile achitate de SD3 Salubritate și Deszăpezire Sector 3, compania primăriei unde Daniel Ciobîcă a activat în consiliul de administrație și de unde au fost obținute contracte de milioane de euro pentru firmele controlate de familia city managerului.

Ana Luisa Chelaru este fiica fostului senator PSD Ioan Chelaru.

Ciobîcă a primit bani și de la mama lui Negoiță

Banii primiți pentru cumpărarea scării office a blocului Belvedere nu sunt primul împrumut între familiile Negoiță și Ciobîcă. În campania electorală din 2020, mama primarului Sectorului 3, Lidia Negoiță, l-a împrumutat pe omul de încredere al edilului cu 223.000 de lei, conform declarației de avere a lui Daniel Ciobîcă.

În același an, Daniel Ciobîcă sponsorizează campania electorală a lui Robert Negoiță cu aproximativ 150.000 de lei, conform declarației de avere.

La acel moment, actualul city manager era vicepreședinte în Partidul Pro București 2020, vehiculul politic folosit de Negoiță pentru obținerea celui de-al treilea mandat de primar.

Afaceri de familie

Robert Negoiță este primar al Sectorului 3, fără întrerupere, din 2012. La alegerile programate pe 9 iunie, candidează din nou, din partea PSD.

Criticat intens de locuitori sectorului pentru modul în care a cheltuit banii publici pe pavele și borduri, Negoiță a fost acuzat în numeroase rânduri că a pus Primăria în serviciul intereselor financiare ale firmelor controlate de familia sa.

Inclusiv firma care a dat împrumutul pentru blocul cu piscină pe acoperiș, Edificia Star Construct, este implicată în dezvoltarea mai multor proiecte imobiliare din Sectorul 3.

„Libertatea” a scris că la Hala Laminor – reabilitată de primăria de sector și unde Robert Negoiță este foarte prezent la evenimente – a apărut un chioșc de unde se pot obține informații despre proiectul imobiliar HILS, dezvoltat  – prin mai multe firme, inclusiv Edificia Star Construct – de fratele edilului.

În aceste zone unde fratele primarului dezvoltă proiecte imobiliare uriașe, primăria duce o intensă campanie de investiții în infrastructură: pasaje rutiere, șosele în zone încă nepopulate, școli etc.

Însă nu doar periferia sectorului, unde familia Negoiță dezvoltă aceste proiecte imobiliare de anvergură, a fost prioritizată de administrația locală. Anul trecut, după ce firma Greenwise Solutions a preluat blocul Belvedere, în fața imobilului au apărut mai multe mașini ale primăriei. 

Locatarii din bloc ne-au spus că muncitorii administrației locale au tăiat copaci și au betonat rapid un spațiu verde pentru a face loc pentru o parcare. Dar și pentru un sistem de iluminat special, cu leduri în asfalt și stâlpi cu lumină albastră.

În septembrie 2023 (imaginea din stânga, surprinsă pe Google Streetview) în fața blocului Belvedere încă mai erau un spațiu verde și mai mulți arbori. Trei luni mai târziu, în locul copacilor și gazonului a apărut o parcare cu stâlpi de iluminat albaștri. 

Robert Negoiță: „Ciobîcă nu mai lucrează în primărie

Recorder l-a întrebat pe Robert Negoiță dacă știa de împrumutul acordat de firma fratelui său și dacă a discutat cu omul său de încredere Marius Daniel Ciobîcă despre banii primiți de SRL-ul controlat de familia acestuia. 

Iată ce ne-a răspuns edilul care controlează unul dintre cele mai mari bugete din țară: „Nu are nicio relevanță dacă am vorbit eu cu domnul Ciobîcă despre astfel de chestiuni. Nu are legătură nici cu achiziția, nici cu poziția pe care o am”.

Mai jos, puteți asculta dialogul purtat cu Robert Negoiță:

Am aflat astfel, chiar din gura primarului, că Daniel Ciobîcă a plecat din Primărie după publicarea investigației Recorder. 

Robert Negoiță a refuzat să ne spună de ce și cum anume s-a produs despărțirea: și-a dat demisia sau i s-a cerut să plece? „Nu are sens să intrăm în detalii…”, a conchis edilul.

La primul episod al investigației, când a fost întrebat de reporterii Recorder dacă este la curent cu faptul că firmele familiei Ciobîcă fac afaceri cu instituția pe care o conduce a susținut că nu știe nimic. „Nici nu e treaba mea să controlez eu firmele, care, cum, ce (cui) aparțin, avem departament în instituție care se ocupă fix de treaba asta”, a spus Negoiță.

Contactat telefonic, Ionuț Negoiță, fratele primarului, care controlează firma Edificia Star Construct, a refuzat să facă orice comentariu legat de subiect. 

Nici Marius Daniel Ciobîcă și nici reprezentanții Greenwise Solutions nu au răspuns întrebărilor transmise de Recorder. La fel s-a întâmplat și cu notarul Ana Luisa Chelaru.

A trecut mai bine de o lună de când Primăria Sectorului 3 a primit o solicitare pentru informații de interes public legate de contractele cu firmele familiei Ciobîcă. Nu am primit niciun răspuns.

Între timp, amenajarea spațiului de relaxare cu piscină de pe blocul Belvedere continuă nestingherită. Deși construcția nu are autorizație, pe terasa blocului – deținută în acte de părinții lui Marius Daniel Ciobîcă – au fost amplasate deja mai multe șezlonguri, după cum puteți vedea din imaginile de mai jos:





Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Share post:

STIRI POPULARE

MAI MULTE STIRI
Related

Ce ne enervează #20 – Capcana asta numită România

Știți cumva de ce acte e nevoie să...

Noi dovezi despre protecția primită de Nordis de la instituțiile statului

Așa cum am arătat în investigația de săptămâna...