În inima Maramureșului istoric, tradițiile străvechi continuă să fie păstrate cu sfințenie. Un exemplu vibrant este „ruptul sterpelor”, un eveniment anual care are loc în Oncești.
Ruptul sterpelor Maramureș. Captură Facebook
Sărbătoarea de la mijloc de aprilie marchează începutul sezonului pastoral prin activităţi practice şi juridice şi este un bun prilej pentru o frumoasă petrecere câmpenească unde se bea, se mănâncă şi se joacă pe rupte după melodii păstoreşti tradiţionale.
Ruptul sterpelor, cunoscut și sub numele de „La slobozâtul berbecilor”, este un eveniment care are loc în perioada aceasta din aprilie.
Fiecare locuitor al satului care deține berbeci îi aduce la stână. Mioarele vor pleca către cărările de munte, unde vor sta până în toamnă. Atunci, se strică stâna, iar la prima zăpadă, proprietarii își duc oile acasă.
Evenimentul este marcat de o atmosferă de sărbătoare, cu mâncăruri tradiționale specifice, cum ar fi balmoșul, mămăliga fiartă în lapte cu adaos de unt, mielul fript haiducesc, colacii de Sângiorz, cașul de la prima mulsoare. Se cântă, se bea și se joacă după melodii păstorești specifice.
Sursa video: Direct MM / Facebook
În Maramureș poți trăi și astăzi o experiență autentică la o stână tradițională, la fel ca odinioară. Această tradiție, care a supraviețuit de-a lungul secolelor, este un exemplu viu al modului în care Maramureșul își păstrează și își valorifică moștenirea culturală.
Tradiții „magice”
Aprinderea „Focului viu“, afumarea ciobanilor şi a oilor, alungarea prin strigăte şi zgomote a „vrăjitoarelor“ care fură sporul laptelui, anularea puterii cucului de a lua sau strica laptele prin practica magică „Cucu-Răscucu“, purificarea oilor şi a stăpânilor de oi prin stropirea cu apă sfinţită, scăldatul ritual în apa curată a Izei sau spălatul cu roua plantelor, prepararea unor alimente rituale sau pronunţarea de formule magice fac parte din obiceiurile locale ale sărbătorii.
Răvășitul oilor, în Muntenia
În Muntenia, în comuna dâmbovițeană Runcu, toamna are loc Răvășitul Oilor, o sărbătoare tradițională, la poalele Muntelui Leaota.
Tradiția ne arată că ciobanii se întâlnesc în a treia săptămână din luna septembrie la evenimentul care mai este numit și transhumanță. Manifestarea adună zeci de păstori la poalele Leaotei, care vin atât din zonă, cât şi din judeţele învecinate să-şi etaleze produsele timp de 2 zile. Vorbim de pastramă de oaie, carne fragedă de berbecuț, brânză de burduf și celebrul bulz.
După o vară petrecută în Bucegi, animalele sunt aduse acasă de ciobani și predate proprietarilor. Sătenii primesc de la ciobani produse sau bani, așa cum s-au tocmit la începutul verii. După măsuratul laptelui şi al brânzei urmează valorificarea produselor.