Televiziunea de stat din Ungaria a organizat prima dezbatere electorală în aproape 20 de ani cu ocazia alegerilor europene, într-o ţară în care media se află sub controlul regimului Viktor Orban, notează AFP,scrie AGERPRES.
Demonstrații Budapesta FOTO: EPA-EFE (Arhivă)
Mii de persoane s-au adunat în faţa centrului de conferinţe din Budapesta unde a avut loc evenimentul pentru a-l urmări pe un ecran gigant şi a protesta faţă de regulile considerate părtinitoare şi nefavorabile schimburilor de idei.
Mitingul a fost organizat la apelul lui Peter Magyar, un fost înalt funcţionar intrat în disidenţă în februarie şi devenit principalul opozant al premierului naţionalist.
Magyar a fost cel care a împins canalul public MTVA să organizeze dezbaterea după ce a ameninţat că va manifesta în fiecare zi sub ferestrele sale.
Deși a avut câştig de cauză, acesta a criticat formatul ales fără consultare.
Toate cele 11 partide politice aflate în cursa electorală pentru votul din 9 iunie, inclusiv cele cu şanse reduse de a trimite deputaţi în Parlamentul European, au fost invitate să participe, cu doar opt minute pentru a lua cuvântul fiecare.
Suficient pentru a limita, potrivit lui Peter Magyar, vocea opoziţiei.
În masă, susţinătorii săi au spus că sunt „curioşi să vadă ce se va întâmpla”, precum Tamas Kusz, un dezvoltator web de 42 de ani.
Este prima dezbatere din 2006 şi „va rămâne în istorie mai ales pentru contextul său haotic”, a declarat el pentru AFP.
În Ungaria, „este, totuşi, îmbucurător să vezi că în sfârşit lucrurile se mişcă puţin”, a reacţionat Bernadett, o funcţionară de 32 de ani, care a refuzat să-şi dea numele de familie.
O studentă de 19 ani, Hanna, a găsit atât „ciudat”, dar şi „liniştitor” să audă lucruri rele despre Viktor Orban la televiziunea publică, unde acoperirea este în general pozitivă şi vocile critice sunt ignorate.
De la revenirea lui Orban la putere în 2010, peisajul media ungar a fost profund remodelat: media publice au devenit mijloace de comunicare pentru politica oficială, în timp ce apropiaţii puterii au cumpărat părţi întregi din sectorul media privat.
În cursul ultimelor alegeri legislative din 2022, marcate de o victorie detaşată a taberei Orban, observatorii internaţionali din OSCE au subliniat „lipsa de imparţialitate a presei”, în principal în beneficiul partidului la putere, „limitând capacitatea” ungurilor de a „face o alegere informată”.