La rubrica „Portret de candidat” ne propunem să aducem în fața cetățenilor informații relevante despre cei mai importanți politicieni care vor candida la alegerile Europarlamentare din 9 iunie.
Cine sunt și ce pregătire au, cu ce s-au remarcat până acum și ce-i recomandă pentru un loc în Parlamentul European. Pentru că, înainte de a pune ștampila pe lista unui partid, e bine să știm câte ceva și despre oamenii care au fost puși în fruntea acelei liste și care au șanse mari să meargă la Bruxelles în numele nostru.
Astăzi – portretul lui Vlad Botoș, europarlamentar în exercițiu din partea USR.
Rubrica „Portret de candidat” este realizată de echipa Știrile Zilei, un produs Recorder la care vă puteți abona aici, pentru a urmări rezumatul celor mai importante evenimente ale zilei, în fiecare seară, de luni până vineri.
Mai jos, aveți și varianta scrisă a portretului de astăzi:
Vlad Botoș, singurul eurodeputat pe care-l mai are USR
Vlad Botoș are 38 de ani și este singurul europarlamentar pe care Uniunea Salvați România îl mai are la Bruxelles. A fost ales în 2019 pe listele alianței USR-PLUS. După ce tabăra Cioloș s-a rupt din partid, iar Vlad Gheorghe și Nicu Ștefănuță au plecat la rândul lor, doar Vlad Botoș a mai rămas, din formula inițială, în USR.
A fost vicepreședinte al Comisiei pentru dezvoltare regională și membru în comisia pentru protecția consumatorilor. A pledat în ultimii cinci ani pentru aderarea României la Spațiul Schengen și pentru combaterea dezinformării, printre altele.
Ocupă acum un loc eligibil pe lista comună USR-PMP-Forța Dreptei, fiind prezentat de formațiunea politică din care face parte drept un profesionist venit din mediul privat.
Despre Vlad Botoș se găsesc public puține amănunte. Nu are un CV publicat pe site-ul Parlamentului European, însă a făcut câteva precizări cu privire la parcursul său într-un scurt interviu acordat Recorder.
A terminat dreptul la Universitatea privată Vasile Goldiș din Arad
A terminat liceul în 2005, după care a fost admis la o facultate din Germania. Susține că din pricina unor probleme familiale a fost nevoit să revină în țară un an mai târziu.
Din 2006 a început cursurile facultății de drept la Universitatea privată Vasile Goldiș din Arad, pe care le-a terminat în 2010.
Conform documetelor depuse în 2019 la Biroul Electoral Central, Vlad Botoș este jurist de profesie.
Universitatea Vasile Goldiș apărea în 2012 în topul celor mai neperformante unități de învățământ superior din țară, iar de-a lungul timpul instituția s-a confruntat și cu scandaluri. Au existat suspiciuni că unele diplome de licență ar fi fost acordate în mod ilegal.
În paralel cu facultatea s-a angajat într-o companie auto, care l-a promovat din 2008 pe un post de director de producție.
Pe blogul personal, Vlad Botoș afirmă că drumul său politic a început odată cu înscrierea în USR.
În istoricul eurodeputatului apar însă mai multe formațiuni politice.
Fost membru PNȚCD și PNL
A devenit membru Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat în 2006, iar din 2007, pe când avea puțin peste 20 de ani, Vlad Botoș conducea organizația de tineret a PNȚCD.
În paralel cu facultatea și munca la partid, susține că a fondat alături de alți colegi „țărăniști” o organizație neguvernamentală numită Mișcarea Arădeană ale cărei obiective erau citez „lupta pentru patrimoniul arhitectural al Aradului, spațiile verzi și apărarea libertăților”.
Afirmă că a fost exclus din PNȚCD în 2012 pentru că s-a opus unei alianțe cu Partidul Democrat.
A trecut apoi din 2012 la Forța Civică, înainte ca partidul să fie preluat de Mihai Răzvan Ungureanu fostul șef SIE ajuns premier.
Forța Civică este un partid înființat în 2004 de Viorel Lis, iar apoi, din 2014, absorbit în totalitate de PDL.
La scurt timp după adeziunea la Forța Civică, Vlad Botoș a intrat în conflict cu Mihai Răzvan Ungureanu, ajuns și el între timp în formațiune, motiv pentru care a trecut la PNL, partid pe care acum îl critică.
În 2013 a fost ales chiar președinte al Tineretului Național Liberal Arad, în epoca USL-ului.
A plecat ulterior și de-aici după doi ani, în preajma fuziunii dintre PNL și PDL.
„Nu sunt traseist”
Susține că a luat o pauză de la politică până în 2016, când a fost primit în USR, deși membrii formațiunii se opuneau declarativ trecerii prin mai multe partide.
„Nu sunt traseist. Nu am plecat niciodată dintr-un partid în altul pentru o funcție. Sunt singurul europarlamentar USR, votat pe listele USR-ului, care îmi duc mandatul la capăt în USR.
Traseism din punctul de vedere înseamnă să pleci dintr-un partid în altul pentru a candida.
Eu am plecat dintr-un partid în altul pentru că nu am putut să fac o alianță cu Falcă (n. red – Gheorghe Falcă), nu am putut să fac o alianță cu PDL-ul care domina tot ce înseamnă viață politică, administrativă, în județul Arad”, spune Vlad Botoș.
După ce Nicușor Dan și-a dat demisia din USR, Vlad Botoș a devenit un important susținător al lui Dan Barna.
În prezent, Vlad Botoș este vicepreședinte USR și locul patru pe lista comună a Alianței Dreapta Unită.