Pandemia viitorului. Cu ce boală ne-am putea confrunta peste 20 de ani

Date:


Virusul gripei aviare care s-a răspândit în rândul bovinelor din America ar putea să se transmită, mai departe, la om. Este semnalul de alarmă pe care îl trag inclusiv specialiștii români. Cât de posbil este să ne confruntăm cu o nouă pandemie, a explicat pentru „Adevărul” medicul Gindrovel Dumitra, coordonatorul grupului de vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei.

găini albe

În octombrie 2005, virusul H5N1 a ajuns și în România. Sursa foto: arhivă

Virusul gripei aviare s-a răspândit în rândul bovinelor din SUA, iar acestea ar putea infecta oamenii prin respirație, au avertizat cercetătorii Universității Wisconsin Madison. Este vorba despre persoanele care intră în contact direct și pe o perioadă lungă de timp cu aceste animale. Care este dovada că lucrurile pot oricând degenera? Patru oameni sunt deja infectați, asta în condițiile în care virusul a fost confirmat în peste 100 de ferme de animale de pe continentul american. Mai mult, un prim caz global de deces uman din cauza gripei aviare de tip H5N2 a fost înregistrat în Mexic, a anunţat în luna iunie Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

În urma unei analize detaliate, cercetătorii de la Universitatea Wisconsin-Madison din SUA au ajuns la concluzia că probele de virus prelevate de la vacile infectate sunt capabile să se atașeze de receptorii care se găsesc în celulele din tractul respirator al omului. Virusul, spun specialiștii, nu se răspândește foarte ușor de la animal la om însă, chiar și așa, există motive de îngrijorare.  Un alt specialist, Dr. Ed Hutchinson din cadrul Consiliului de Cercetare Medicală și Centrul pentru Cercetare a Virusurilor de la Universitatea din Glasgow, a spus că „virusul gripei aviare a început deja să dobândească proprietăți asociate cu abilitatea de a se răspândi prin infecțiile respiratorii la oameni. Deocamdată, nu se pune problema, nu există riscul răspândirii de la om la om. Însă, dacă se va întâmpla acest lucru, noul virus gripal ar fi extrem de periculos pentru oameni”.  

Prin urmare, este firesc să ne întrebăm cât de aproape suntem de o nouă pandemie? „Pentru a lua în calcul acest aspect, ar trebui mai întâi să „bifăm” niște condiții”, a declarat pentru „Adevărul” medicul Gindrovel Dumitra, coordonatorul grupului de vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei.

Cine ne îmbolnăvește, de fapt, de gripă aviară? Medic: „Nu păsările!”

„În acest moment, în lumea aviară există peste 5.000 de virusuri de tip gripal care au potențial de a trece, într-un viitor mai apropiat sau mai îndepărtat, în specia umană. Este o chestiune de timp. Așa apar pandemiile. Bineînțeles, cu o anumită frecvență. O frecvență din ce în ce mai mare, pentru că în zilele noastre o persoană infectată care este în Hong Kong mâine se poate afla la New York sau la Roma. Probabilitatea de răspândire a virușilor este, așadar, foarte mare. Însă, ce trebuie să știm este faptul că virusurile gripale au niște receptori care se leagă în specia umană și în specia aviară. Cele care se află acum în interiorul speciei aviare nu se transferă la om”, a mai precizat medicul. 

Atunci, cum de totuși există cazuri de îmbolnăvire în rândul oamenilor? Există o explicație, continuă specialistul. Acesta a precizat că virusul nu se transferă de la pasăre la om. De obicei, există un terț care produce mixajul. O gazdă intermediară. Ce înseamnă asta? Înseamnă că animalul respectiv ia un virus aviar și unul uman, iar apoi le modifică. Rezultă un virus nou, agresiv precum cel din specia aviară și transmisibil precum cel din specia umană. „De obicei „mixerul” este porcul. În cazul de față – bovinele. În momentul în care s-a produs mixajul, persoanele care se află în contact strâns cu animalele pot să se îmbolnăvească. Dar, pentru a vorbi despre o epidemie sau pandemie mai trebuie să existe o condiție: boala ar trebui să se transmită de la om la om. Ceea ce, deocamdată, nu se întâmplă. Însă, atenție! Oricând ne putem aștepta la un astfel de scenariu”, avertizează Gindrovel Dumitra. 

„Dumnezeu dă cu zarul…”

Medicul face referire la pandemia de Covid și amintește modalitatea de răspândire inițială a virusului. „În 2002, coronavirusul a fost răspândit de lilieci, însă omul s-a îmbolnăvit de la pangolin. Acesta din urmă a fost gazda intermediară. Apoi, avem MERS-ul adică Sindromul respirator din Orientul Mijlociu. Aici coronavirusul se transmite de la cămile, gazda intermediară. Dar nu se transmite interuman. Motiv pentru care nu avem o pandemie de MERS. Iată că la aviară..la fel. Nu se transmite de la om la om, dar Dumnezeu dă cu zarul..Nu vom ști niciodată ce se va întâmpla”, mai spune medicul. „Ca să avem o pandemie de gripă aviară trebuie să se întrunească această condiție și anume virusul să se transmită interuman”.

Virusul, foarte puțin probabil să se transmită prin laptele de vacă infestat

Bovinele care au contactat virusul gripei aviare îl pot transmite omului prin respirație, pe cale aeriană și mai puțin prin laptele care ajunge pe rafturile magazinelor. Deocamdată. „Virusul gripal este un virus cu transmitere respiratorie și nu cu transmitere digestivă. Ca să se transmită pe cale digestivă ar trebui să suporte modificări majore. Este improbabil, dar rămâne acolo o posibilitate. Pentru că în evoluția speciei umane se va întâmpla, probabil, și asta”.

Deocamdată, însă, oamenii se pot îmbolnăvi doar dacă se află în contact direct cu bovinele.  Printre aceștia, fermierii și familiile lor. Însă, momentan, discutăm doar despre un semnal de alarmă. 

Când vom avea un vaccin împotriva gripei aviare

Vom avea un vaccin împotriva gripei aviare când virusul se va transmite de la om la om. „Nu putem realiza un vaccin care să prevină o epidemie dacă virusul nu este transmisibil interuman. În schimb, se poate realiza un vaccin care să protejeze omul în cazul în care acesta intră în contact cu gazda intermediară. Vaccinul ar putea fi produs în două, trei luni, căci există tehnologie, însă de ce să ne vaccinăm în masă dacă nu suntem în pericol?”, se întreabă, retoric, medicul. 

Este adevărat, până când virusul gripei aviare nu se va răspândi de la om la om suntem în siguranță. Problema este, spun specialiștii, că orice se poate întâmpla oricând. „Avem experiența trecutului. Și știm că, o dată la 10-25 de ani, ne confruntăm cu așa ceva. Este foarte posibil ca la un moment dat să asistăm la o repetare a experienței pe care am avut-o în timpul pandemiei de COVID”, mai spune dr. Gindrovel Dumitra. 



Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Share post:

STIRI POPULARE

MAI MULTE STIRI
Related