Hyimpulse, un start-up german din sectorul aerospaţial, a comunicat că a efectuat, cu succes, prima lansare a unei rachete care utilizează parafină drept carburant, adică ceară de lumânare, cu scopul de a testa tehnologia înaintea unui prim zbor orbital la sfârşitul anului 2025, notează AFP, scrie AGERPRES.
Rachetă SR75 FOTO: Facebook/HyImpulse
Racheta de mici dimensiuni SR75, echipată cu o singură treaptă şi având o lungime de 12 metri, a fost lansată din sudul Australiei la ora 05:10 GMT, a anunţat compania Hyimpulse, cu sediul la Heilbronn, în vestul Germaniei, într-un comunicat.
Lansatorul suborbital, care nu este suficient de puternic pentru a se plasa pe o orbită în jurul Terrei, a fost conceput pentru a atinge altitudinea de 250 de kilometri şi pentru a transporta o încărcătură de 250 de kilograme. Lansarea de test are ca scop obținerea de date despre funcţionarea sistemului de propulsie şi a sistemelor de control.
Prin această lansare, Hyimpulse, o companie înfiinţată în 2018 şi care are 65 de angajaţi, trimite „un semnal despre capabilităţile Germaniei ca putere spaţială şi lărgeşte accesul Europei la zona spaţiului”, a declarat cofondatorul său Mario Kobald, citat în acelaşi comunicat.
Competiţia este acerbă în Europa în privința proiectelor de minilansatoare spaţiale. În Germania, Hyimpulse concurează cu rachete dezvoltate de Isar Aerospace şi RFA, în Franţa cu rachete produse de Maiaspace şi Latitude, iar în Spania cu dispozitive inventate de PLD Space. Această companie spaniolă a realizat în octombrie 2023 primul său zbor suborbital cu rol demonstrativ.
Pentru a dobândi un avatanj comparative pe această nişă, Hyimpulse mizează pe o propulsie inovatoare, ce combină oxigen lichid şi parafină, „care nu prezintă un risc de explozie”. Parafina este puţin costisitoare şi este folosită o tehnologie mai puţin complexă, potrivit Hyimpulse, care vorbeşte despre „o construcţie a vehiculului lansator care este cu aproximativ 40% mai ieftină decât dacă ar avea sisteme de propulsie convenţionale”.
După datele care vor fi obținute, acest start-up va perfecţiona dezvoltarea rachetei sale SL1, cu lungimea de 32 de metri şi al cărei zbor inaugural este prevăzut pentru sfârşitul anului 2025. Rachetă SL1 va putea să transporte până la 600 de kilograme de încărcătură utilă până la o altitudine de 500 de kilometri, suficientă pentru a atinge orbita joasă a Pământului.