Moartea unei tinere șochează SUA. Femeia a sfârșit în chinuri după ce i-a fost interzis avortul de urgenţă

Date:


Indignare în SUA după ce publicaţia ProPublica a dezvăluit moartea unei tinere, Amber Thurman, în vârstă de 28 de ani, în statul Georgia, la un spital în care nu i s-au acordat îngrijirile necesare din cauza legilor care limitează avortul.

 

Amber Thurman a avut nişte complicaţii rare după ce a luat pilula de avort pentru a pune capăt sarcinii. Ea a murit în august 2022. O comisie oficială din acest stat a stabilit că decesul său, despre care a apreciat că „putea fi evitat” are legătură cu o întârziere prea mare în realizarea unei intervenţii care i-ar fi putut salva viaţa.

O lege tocmai era adoptată atunci, care transforma în infracţiune penală, cu anumite excepţii rare, această procedură – denumită dilatare şi chiuretaj (D&C) al cărei scop este golirea uterului.

Medicii au avertizat atunci că definiţiile prea vagi făceau legile dificil de interpretat.

„Aceste interdicţii devastatoare” au întârziat îngrijiri de rutină vitale de care ea avea nevoie, denunţă într-un comunicat Mini Timmaraju de la organizţaia Reproductive Freedom for All.

Citește și


trump


Amber Thurman „trebuia să fie în viaţă azi”, denunţă la rândul său Nancy Northup de la Center for Reproductive Rights.

Avortul, o temă controversată în SUA

Curtea Supremă americană – profund remaniată de către Donald Trump – a dat statelor americane, în 2022, libertatea de a legifera local avortul, devenit una dintre temele majore ale alegerilor prezidenţiale din noiembrie.

Potrivit ProPublica, care a consultat documente confidenţiale, acesta este primul deces decretat în mod oficial ”evitabil” în legătură cu avorturile în Statele Unite.

Amber Thurman, care era mama unui băieţel şi care voia să devină infirmieră, a fost nevoită să se ducă în Carolina de Nord să avorteze, din cauza interzicerii avortului după şase săptămâni de sarcină aflată în vigoare în Georgia, conform News.ro.

După ce a luat pilula de avort – mifepristonă şi misoprostol -, ea a început să sângereze mai mult decât se prevede în mod normal şi a fost transportată la spital. Medicii au constatat că nu a expulzat tot ţesutul fetal şi au diagnosticat o ”septicemie acută”.

Însă, în pofida deteriorării rapide a stării de sănătate a tinerei, spitalul a aşteptat timp de 17 ore înainte să realizeze procedura de dilatare şi chiuretaj. Amber Thurman a murit în timpul operaţiei.

Potrivit Comisiei, existau ”şanse bune” ca o procedură să fie realizată mai rapid pentru a-i salva viaţa. Excepţiile în caz de pericol la adresa vieţii mamei, incluse în restricţiile avortului, au fost larg criticate ca ineficiente de către medici.

„Ea a murit la spital, înconjurată de personal medical care i-ar fi putut salva viaţa”, a denunţat pe X scriitoarea feministă Jessica Valenti. ”Acesta este rezultatul interzicerii avortului”.

Articol recomandat de sport.ro


NEWS ALERT Jordan Chiles a făcut apel la TAS pentru a-și recupera medalia de bronz, câștigată de românca Ana Bărbosu!

NEWS ALERT Jordan Chiles a făcut apel la TAS pentru a-și recupera medalia de bronz, câștigată de românca Ana Bărbosu!



Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Share post:

STIRI POPULARE

MAI MULTE STIRI
Related