Candidatul republican la preşedinţia SUA, Donald Trump, a susţinut joi – fără dovezi, precizează Reuters – că imigranţii din Africa, Orientul Mijlociu şi din alte părţi „îşi construiesc o armată” pentru a-i ataca pe americani „din interior”, folosind încă o dată o retorică incendiară despre migranţii ilegali din SUA, potrivit Agerpres.
Donald Trump. FOTO EPA EFE
Cu prilejul unui miting din cartierul majoritar hispanic şi negru South Bronx din New York, Trump a încercat să-i prezinte pe migranţii din China, Republica Democrată Congo şi alte ţări ca pe o ameninţare violentă, chiar dacă studiile arată că imigranţii nu sunt mai susceptibili de a se implica în infracţionalitate.
„Aproape toţi sunt bărbaţi şi par să aibă vârsta de luptă. Cred că construiesc o armată”, le-a spus Trump celor câteva mii de susţinători adunaţi în parcul Crotona din South Bronx. “Vor să ne atace din interior”, a mai spus Trump.
Îi acuză pe imigranţii aflaţi în mod ilegal în SUA de „otrăvirea sângelui” ţării
Trump a folosit în mod repetat, pe parcursul campaniei sale, un limbaj incendiar pentru a-i acuza pe imigranţii aflaţi în mod ilegal în Statele Unite că alimentează infracţiunile violente, numindu-i „animale” responsabile pentru „otrăvirea sângelui” ţării. Ca dovadă, el a indicat cazuri individuale de infracţiuni, şi nu date centralizate.
„Nu îi vom lăsa pe aceşti oameni să intre şi să ne ia oraşul şi să ne ia ţara”, a mai spus fostul președinte, angajându-se să efectueze „cea mai amplă operaţiune de deportare a infractorilor din istoria ţării noastre” dacă va fi reales la Casa Albă.
Trump a încercat, totodată, să facă o corelaţie între nivelurile record de migranţi prinşi trecând ilegal graniţa dintre SUA şi Mexic şi situaţia economică dificilă a alegătorilor negri şi hispanici, argumentând, fără dovezi, că migranţii le iau locurile de muncă.
La cei 77 de ani ai săi, Trump a arătat o mare energie timp de o oră şi jumătate cât a durat mitingul din Parcul Crotona din Bronx în faţa a mii de oameni – 10.000 conform organizatorilor, 3.500 potrivit autorităţilor locale – de mare diversitate de rasă şi de vârstă.
Slogaul „Build the wall”, strigat din mulțime
Din mulţime se făceau auzite din când în când strigătele consacrate de „Send them back” (Trimiteţi-i înapoi – n.r.) şi „Build the wall” (Construiţi zidul – n.r.), ambele fiind referiri la migranţi, aminteşte EFE.
La miting au putut fi observate familii numeroase, vârstnici, bebeluşi, copii, grupuri de adolescenţi, cupluri de vârsta a doua şi mulţi adulţi tineri, în special bărbaţi, cu o prezenţă notabilă a evreilor care purtau kipa şi cămăşi tradiţionale, deşi tendinţa principală a fost o „mare” de şepci roşii cu motto-ul „Make America Great Again”.
În condiţiile în care programul său de campanie a fost bulversat de procesul din New York în care este acuzat că a falsificat documente comerciale pentru a ascunde o plată către vedeta de filme pentru adulţi Stormy Daniels, decizia lui Trump de a vorbi în Bronx a fost în parte o oportunitate de moment.
Luna trecută, Trump a discutat cu alegători la un magazin din Harlem, New York.
Trump a exploatat sprijinul slab al lui Biden în rândul alegătorilor hispanici şi negri
Candidatul republican la preşedinţia SUA se află într-o cursă strânsă cu preşedintele democrat Joe Biden în perspectiva alegerilor din 5 noiembrie, iar mitingul din Bronx s-a înscris în eforturile sale de a exploata sprijinul slab al lui Biden în rândul alegătorilor hispanici şi negri. Aproximativ 55% dintre rezidenţii din Bronx sunt hispanici şi o treime negri, iar mulţimea de joi a fost mai amestecată din punct de vedere rasial decât la mitingurile sale obişnuite, unde sunt predominant albi.
Campania lui Trump a fost autorizată să permită o prezenţă de până la 3.500 de persoane la miting, a menţionat autoritatea pentru spaţii verzi şi publice din New York.
Donald Trump câştigă teren în rândurile celor două categorii
Recentele sondaje sugerează că Trump câştigă teren în rândurile negrilor şi hispanicilor, care au jucat un rol esenţial în victoria lui Biden în 2020. Strategii lui Trump consideră că sunt şanse de a atrage suficiente voturi în aceste comunităţi pentru a asigura avantajul candidatului republican în statele decisive – swing states -, la scrutinul noiembrie.
Biden a organizat la rândul său o serie de acţiuni şi evenimente concentrate pe consolidarea sprijinului în rândul alegătorilor afro-americani. Biden le-a reproşat lui Trump şi altor republicani subminarea unor programe vizând îmbunătăţirea diversităţii, echităţii şi incluziunii, iar joi campania preşedintelui a lansat un set de clipuri TV şi radio criticând modul în care îi tratează Trump pe cei de culoare.
Potrivit unui sondaj New York Times/Siena College din martie, s-au pronunţat pentru Trump 23% dintre respondenţii de culoare şi 46% dintre respondenţii hispanici, într-o confruntare 1 la 1 cu Biden – mult mai mult decât procentele de 12% dintre negri şi 32% dintre hispanici care l-au preferat pe Trump în 2020, potrivit sondajelor realizate după vot de Edison Research.
Impactul inflației
Reuters a intervievat nouă participanţi la miting hispanici şi negri care au spus că vor vota pentru Trump în 2024. Din cei şapte care aveau vârsta de vot în 2020, şase au afirmat că au votat pentru Trump, citând economia şi imigraţia drept principalele motive pentru a-l susţine.
Unii analişti politici spun că slăbirea sprijinului pentru Biden în rândul alegătorilor de culoare se explică, parţial, prin impactul dur al inflaţiei asupra americanilor cu venituri mici.