Se apropie Paștele, iar gândul ne fuge mai abitir la ce vom pune pe
masă, de sărbători. O alternativă ne este sugerată de micii fermieri, care
vând direct din gospodăriile lor pui crescuți ca-n bătătura bunicilor, lapte de
capră, foarte sănătos, carne și ouă de prepeliță.
George administrează de mulți ani ferma din Focșănei. SURSA I. Bunilă
În jur de 80 de lei costă un coș cu principalele produse proaspete, spune George Fifere, un tânăr care administrează o fermă de familie din satul
Focșănei (comuna Vadu Pașii), în apropiere de municipiul Buzău. În preajma sărbătorilor, George
vinde produse proaspete direct din gospodărie.
„Chiar acum am pregătit o comandă pentru o gospodină. Dânsa ne-a
comandat doi litri de lapte de capră, ouă de găină, proaspete, și brânză de
capră. Litrul de lapte costă zece lei, brânza de capră costă în jur de 40 de
lei kilogramul, un ou de țară se vinde cu un leu”, arată George.
Ferma de familie livrează produse și la domiciliu. FOTO I. Bunilă
În gospodăria îngrijită de George și ajutoarele sale, cele mai
numeroase dintre animale sunt caprele și iezii, din rase autohtone, bune pentru
carne, dar și exemplare străine, care dau un lapte sănătos.
„Am decis să achiziționăm și o altă rasă, anume anglo-nubian, pentru că
laptele acestor capre nu dă inflamație intestinelor noastre. Laptele de capră,
după cum știți deja, este foarte bun pentru consumul copiilor, deoarece se
apropie foarte mult de laptele matern”, spune George, administratorul fermei.
Rasa anglo-nubiană este mai productivă. FOTO I. Bunilă
În aceeași gospodărie, într-o anexă adaptată creșterii păsărilor,
alături de găini și rațe, din rase locale și exotice, sunt crescute mai multe
generații de prepelițe, unele pentru carnea lor care nu doar că e gustoasă, ci
și foarte bogată în vitamine și minerale, altele, pentru ouăle renumite în
curele alimentare.
„Oul prepelițelor este, la fel, sănătos ca și carnea acestei păsări.
Multe persoane consumă ouă dimineața, pentru probleme gastrice. Puii, atât cei
de prepeliță, cât și din celelalte rase, sunt crescuți cu porumb, grâu, un
calciu furajer și cam atât. Totul este natural”, explică George Fifere.
Ouăle de prepeliță sunt mai sănătoase decât cele de găină. FOTO I. Bunilă
La ferma din Focșănei se găsesc și activități recreative. În timp ce
clienții gospodăriei țărănești pun în coș produsele proaspete, copiii lor pot
vizita țarcurile cu păuni, bibilici, papagali și iepurași.
„Avem iepuri de la cei mici, până la cei uriași, pe care îi creștem
pentru bucuria copiilor. Le dăm drumul pe aici, prin fermă, se joacă cu ei prin
iarbă și este ceva foarte frumos. Pot veni familii întregi și vor avea o ședere
plăcută în ferma noastră”, relatează administratorul fermei de familie.
Iepurii sunt crescuți pentru agrement. FOTO I. Bunilă
Păsările de curte sunt crescute cu hrană neatinsă de chimicale, pentru
ca ouăle sau carnea să-și păstreze toate calitățile care le
recomandă ca aliment Bio. Astfel de ferme care își invită
clienții să cumpere produse naturale și proaspete direct din gospodărie mai sunt
în apropierea orașului Buzău, la Vernești, Mărăcineni sau Cândești.