Lacul care crește continuu, motiv de îngrijorare: „Mai are vreo patru metri până se deversează” VIDEO

Date:


Lacul format pe fundul unei mari cariere miniere din Hunedoara crește continuu, alimentat de izvoarele subterane, iar unii localnici se tem că în scurt timp apele sale vor depăși nivelul malurilor. Alții, mai optimiști, spun că noul lac ar trebui pus în valoare.

Lacul Teliuc din Hunedoara. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Lacul Teliuc din Hunedoara. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Au trecut două decenii de când vechea carieră minieră Teliuc a început să fie inundată de izvoarele subterane și de scurgerile de apă din galeriile miniere săpate în versanții ei și abandonate la sfârșitul anilor 2000.

Atunci, puțini localnici își imaginau că fosta carieră de minereuri de fier în care oamenii au muncit timp de peste cinci decenii se va transforma într-unul dintre cele mai adânci lacuri din România (video).

Cariera minieră Teliuc, transformată într-un imens lac

Însă odată cu trecerea timpului, ochiul de apă format pe fundul carierei adânci de peste o sută de metri s-a tot extins, iar lacul a devenit tot mai adânc și mai cuprinzător, înghițind malurile și inundând ruinele construcțiilor și instalațiilor miniere și galeriile subterane care se ramifică pe sub dealurile comunei Teliuc, însumând zeci de kilometri.

Cariera minieră Teliuc în anii '50. Foto: revista Flacăra.

Cariera minieră Teliuc în anii ’50. Foto: revista Flacăra.

La început, localnicii din Teliuc s-au bucurat de noul lac apărut natural, pe malurile căruia, la umbra pâlcurilor de copaci ce acopereau fronturile fostei cariere, își puteau așeza undițele.

„Nu mai trebuia să mergem până la baraj, la Lacul Cinciș din Hunedoara, aflat la vreo cinci kilometri de satul Teliucu Inferior, pentru a pescui. Aveam tăul Teliuc, la noi în comună”, relata un fost miner din Teliucu Inferior din Hunedoara.

Nivelul apei a continuat să crească, cu câteva zeci de centimetri lunar, iar în prezent, pentru unii localnici, lacul Teliuc din Hunedoara a ajuns să fie un motiv de îngrijorare.

Lacul, numit și tăul Teliuc, a ajuns la o adâncime maximă de peste 80 de metri și mai are vreo 4 – 5 metri până când nivelul apei va depăși malurile, ieșind peste drumul industrial care îl separă de râul Cerna din Hunedoara. Unii localnici se tem de instabilitatea versanților, după ce au fost martorii mai multor alunecări de teren.

„Mai sunt 4,4 metri până la nivelul de deasupra puțului de extracție (n.r. un fost puț al minei Teliuc, luat ca reper în măsurarea nivelului apei), după care se deversează în incinta unei ferme și apoi pe drumul ce mergea spre fosta uzină. Apa provine în mare parte de la izvoarele subterane și din zăcământul de apă minerală de la Ocoliș. Este un lac închis, fără nicio legătură cu râul Cerna, iar volumul apelor sale este de vreo 25.000 de metri cubi”, explică un localnic, care a măsurat în ultimii ani nivelul în creștere al apei din Tăul Teliuc din Hunedoara.

Pești mari, prinși în Lacul Teliuc din Hunedoara

De câteva luni, din cauza riscurilor, pescuitul a fost interzis pe malul lacului. Oricum, spun localnicii, nu prea mai se pot apropia de apă, din cauza malurilor abrupte.

„Apa este curată, iar aici au fost prinși pești mari, de aproape un metru. Poate s-ar putea face ceva bun cu acest lac. Să fie amenajat, fie pentru pescuit – deși acum este cam riscant din cauza unor alunecări de teren, fie pentru caiac-canoe”, spune Ilie, un localnic din Teliucu Inferior din Hunedoara.

Lacul Teliuc din Hunedoara se află chiar în mijlocul satului Teliucu Inferior din Hunedoara, la cinci kilometri în amonte de municipiu. Deși este despărțit de o fâșie de vreo 20 de metri de râul Cerna din Hunedoara, lacul de carieră nu corespondează cu apa curgătoare.

S-a format pe cale naturală, după ce apele au inundat fosta carieră minieră Teliuc. Cariera de minereuri de fier a fost înființată în anii ’50 și a fost exploatată intens în deceniile următoare, până la închiderea, în anii 2000, a minelor de fier Teliuc și Ghelari, din vecinătatea Hunedoarei.

Cariera minieră Teliuc în anii '50. Foto: revista Flacăra.

Cariera minieră Teliuc în anii ’50. Foto: revista Flacăra.

La cinci kilometri în amonte de lacul Teliuc din Hunedoara se află barajul lacului Cinciș (video) – o atracție turistică a Hunedoarei.

Satul Teliucu Inferior din Hunedoara a devenit, astfel, una din puține localități din România cu două lacuri artificiale pe teritoriul ei, iar uneori ele sunt confundate.

Ambele lacuri din Hunedoara sunt tot mai greu accesibile – Tăul Teliuc, din cauza malurilor abrupte și a terenului instabil, iar lacul Cinciș din Hunedoara, din cauza tot mai multor proprietăți particulare, îngrădite, de pe malurile sale.



Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Share post:

STIRI POPULARE

MAI MULTE STIRI
Related