INVESTIGAȚIE. Un Polițist De La Crimă Organizată știa Despre Abuzul Sexual Al Activistului Vegan, Coleg Cu El De Festivaluri, Dar N-a Făcut Nimic. Victimă: „Polițistul A Zis Că Nu I Se Pare Că Eu Am Fost Violată”

Date:


  • Polițistul a refuzat să vorbească cu Libertatea, îndrumându-ne spre biroul de presă al Poliției Române. Instituția ne-a transmis că ofițerul Florea nu poate acorda interviuri din cauza „multitudinii de activități operative”. 
  • În ianuarie, Libertatea a publicat o investigație despre Alexandru Marcu, un cunoscut activist vegan din București și proprietarul afacerii Forever Young, acuzat de abuz sexual de șase tinere, printre acestea și Antonia. Patru dintre ele au și depus plângere penală anul trecut. Dosarul este la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). 
  • După publicarea seriei, ne-au contactat și alte victime, despre care vom scrie în perioada următoare. 
  • În al treilea episod al investigației, am arătat cum a afectat-o pe Antonia interacțiunea sexuală cu Marcu, cu 23 de ani mai mare decât ea. A penetrat-o, își amintește fata, la aproximativ o săptămână după ce a început munca la atelierul Forever Young, când avea piciorul în ghips, în urma unui accident, și nu a putut riposta. Avea 16 ani.

Antonia, una dintre fetele care ne-au spus că Alexandru Marcu a abuzat-o sexual, i-a vorbit acum patru ani unui polițist de la Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate (DCCO) despre faptele activistului vegan. 

De ce a vrut să-l ucidă pe Donald Trump? Anchetatorii au alcătuit portretul autorului tentativei de asasinare a fostului președinte. Ce au aflat până acum

„Acesta (polițistul Ionuț-Cătălin Florea, n.r.) mi-a spus că totul este din vina mea și că acționez acum fix ca o altă femeie frustrată. Și că nu este nimic greșit ca o fată minoră să aibă relații sexuale cu un bărbat cu cel puțin 10 ani mai în vârstă și că îmi spune din propria lui experiență”, a povestit Antonia atitudinea polițistului, în plângerea penală făcută în 2022. Dosarul este în cercetări la DIICOT. 

Îmbrățișarea polițist – abuzator

Există și o imagine în care Marcu, cel acuzat de abuz, îl ține de gât pe polițistul Florea.

A fost făcută în iunie 2019, la cinci luni după ce Antonia i-a mărturisit lui Florea despre experiența ei de abuz cu Marcu, în timpul unui festival de mâncare vegană.

INVESTIGAȚIE. Un polițist de la Crimă Organizată știa despre abuzul sexual al activistului vegan, coleg cu el de festivaluri, dar n-a făcut nimic. Victimă: „Polițistul a zis că nu i se pare că eu am fost violată”
O fotografie din iunie 2019, făcută la cinci luni după ce Antonia i-a mărturisit lui Florea despre experiența ei de abuz cu Marcu, îl arată pe Alexandru Marcu lângă Ionuț-Cătălin Florea

L-a căutat pe ofițer după ce plecase din casa unde fusese abuzată

Era început de ianuarie 2019, când tânăra, atunci în vârstă de 18 ani, s-a întâlnit cu Ionuț-Cătălin Florea, ofițer la Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate (DCCO) din cadrul Poliției Române, președintele Asociației Veganilor din România și chef vegan. 

Caz unic la alegerile locale din România: a câștigat primăria la un vot diferență. Pierzătorul: „M-au lucrat cum nu credeam în viața mea”

Fata plecase de câteva luni din casa Forever Young, după doi ani petrecuți acolo. Își punea o mulțime de întrebări despre abuzurile prin care trecuse și căuta perspectiva unui specialist în infracțiuni cu minori. 

„Imaginează-ți că eu n-am vorbit cu absolut nimeni despre asta un an și 9 luni. Am ținut totul în mine”, i-a scris Antonia pe Facebook unei foste angajate Forever Young în noaptea dintre ani, pe 1 ianuarie 2019. I-a mărturisit atunci că Marcu a întreținut relații sexuale cu ea împotriva voinței ei, „m-a obligat”, și că experiența de la Forever Young a traumatizat-o. I-a spus și că ar vrea să facă ceva, pentru ca alte fete să nu mai treacă prin ce-a trecut ea. 

INVESTIGAȚIE. Un polițist de la Crimă Organizată știa despre abuzul sexual al activistului vegan, coleg cu el de festivaluri, dar n-a făcut nimic. Victimă: „Polițistul a zis că nu i se pare că eu am fost violată”
Mesajele trimise de Antonia în noaptea de 1 ianuarie 2019 unei foste angajate Forever Young

„Domn detectiv în cazuri de pedofilie”

Așa că Antonia a luat legătura pe Facebook cu Ionuț-Cătălin Florea, pe care îl știa de la diferite evenimente vegane din București. De la unul dintre prietenii ei, Antonia aflase anterior că Florea, pe lângă activitatea de activist şi bucătar vegan, muncește ca ofițer de poliție, specializat „în cazuri de pedofilie, arestări, percheziții”. 

„Omul cu ciocanul”, criminalul care a terorizat Clujul, scăpat de pedeapsa cu moartea de amante, de caietele sale şi de greşelile Miliţiei

Acesta era discret în legătură cu jobul de polițist, au povestit mai multe surse, însă cei apropiați știau că lucrează la forțele speciale.

Fata i-a propus polițistului Florea, care împlinea 36 de ani în acel an, să se întâlnească, pentru o discuție personală, la o ceainărie din București. 

Pe 2 ianuarie 2019, Antonia i-a povestit fostei angajate de la Forever Young că urma să se vadă cu Florea a doua zi. În discuția de pe Facebook, citită de Libertatea, apare numele lui Ionuț-Cătălin Florea și este trimis un link către un articol despre el. 

INVESTIGAȚIE. Un polițist de la Crimă Organizată știa despre abuzul sexual al activistului vegan, coleg cu el de festivaluri, dar n-a făcut nimic. Victimă: „Polițistul a zis că nu i se pare că eu am fost violată”
Pe 2 ianuarie 2019, Antonia i-a povestit unei foste angajate Forever Young că urma să se vadă, a doua zi, cu Ionuț-Cătălin Florea.

„A zis că nu i se pare că eu am fost violată”

La întâlnirea de la ceainărie, Antonia i-a povestit lui Florea, spune ea, cum l-a cunoscut pe Marcu, cum s-a întâmplat actul sexual, ce a observat la el în casă. I-a explicat, subliniază tânăra, că nu și-a dorit să facă sex cu Marcu și că s-a simțit presată de situație. De asemenea, i-a relatat și că celelalte partenere majore ale lui Marcu aveau relații cu el de când erau minore. 

„I-am spus că am nevoie de ghidare, de un om profesionist care să înțeleagă prin ce trec mai bine decât mine”, mai relatează Antonia despre acea întâlnire. 

„Mi-a zis că sunt a treia persoană care îi spune despre Alex și că nu e niciun subiect nou. Și (m-a întrebat, n.r.) care este problema mea cu bărbații în vârstă care preferă femei mai tinere”, adaugă ea.

Informația că pe Florea îl mai anunțaseră alte două persoane, înaintea Antoniei, apare și într-un schimb de mesaje din 2019, din perioada acelei întrevederi, dintre fată și o altă fostă angajată a lui Marcu. Femeia respectivă, care era majoră, a încurajat-o pe Antonia să acționeze cumva, astfel încât Marcu să plătească pentru faptele sale. 

„A zis că nu i se pare că eu am fost violată. Că la 16 ani e normal să ai relații cu oricine, nu contează vârsta. Că nu știu ce vreau, că sunt femeie și că așa facem noi, femeile”, ne mai povestește Antonia despre dialogul cu polițistul.

În plus, bărbatul ar fi oferit exemplul personal și s-ar fi lăudat cu faptul că și el e cu iubita lui de când fata era minoră. 

Florea o văzuse pe Antonia în compania lui Marcu

Florea a văzut-o de mai multe ori, susține tânăra, la standurile vegane ale ONG-ului înființat de Alexandru Marcu. Standurile vegane se numesc Etică și Viitor, iar afacerea cu bijuterii handmade a activistului, Forever Young. Există o fotografie de la un eveniment din aprilie 2018, în care apar Ionuț-Cătălin Florea, Alexandru Marcu, Antonia și alte persoane din lumea activismului vegan. 

În ce-i privește pe Marcu și Florea, Antonia știa că erau „prieteni din comunitatea vegană” și că „vorbeau lucruri legate de veganism”. Pe rețelele de socializare sunt fotografii care dovedesc că cei doi bărbați se cunosc. Într-una dintre poze, de la un festival vegan, Marcu îl ține de după umeri pe Florea. 

La finalul discuției, ține minte tânăra, Florea i-a oferit un loc de muncă la asociația lui vegană, să-i ajute în comunicarea pe social media. Fata spune că l-a refuzat și că s-a simțit „ciudat” când a auzit propunerea. 

„De ce m-aș duce să cer ajutor dacă știu că, de fapt, voi fi acuzată?”

Întâlnirea cu polițistul Ionuț-Cătălin Florea a determinat-o să se închidă în ea, spune Antonia. Din cauza asta nici n-a depus plângere penală până în 2022. 

„M-am simțit descurajată din toate punctele de vedere. M-a făcut să simt că a fost vina mea că sunt femeie, că sunt indecisă”, explică Antonia pentru Libertatea.

„Mă tot gândeam că, dacă el e polițist și are atitudinea asta, înseamnă că toți polițiștii sunt așa. De ce m-aș duce să cer ajutor dacă știu că nu voi fi ajutată și, de fapt, voi fi acuzată?”. 

La scurt timp după ce s-a văzut cu Florea, Antonia i-a trimis un mesaj femeii care o susținea să meargă la Poliție. „Eu nu mai vreau să mă bag în discuțiile astea despre Alex, pentru că nu am ce face, sincer”. 

„Chiar vreau să ies din povestea asta și consider că asta e cea mai bună decizie”, a scris fata pe 5 ianuarie 2019, la doar patru zile după ce îi spusese aceleiași interlocutoare că ar vrea să vorbească ca să ajute și alte fete. 

Patroana ceainăriei: „Mi-a spus că urma să se vadă cu un polițist”

Mădălina Vasilache, care deține ceainăria unde Antonia s-a întâlnit cu Ionuț-Cătălin Florea în ianuarie 2019, a confirmat pentru ziar că fata, pe atunci angajată a ceainăriei, i-a spus că urma să se vadă cu un polițist.

Își amintește și că Florea a venit la ceainărie, iar cei doi au vorbit „la parter, în salonul mare, a doua masă în dreapta.” 

„Ne zicea și Cătălin că există zvonul ca Alex să fie poligam”

Cătălin le-a zis celor din Asociația Veganilor, unde e președinte, că existau zvonuri în comunitate că Marcu s-ar putea să aibă mai multe partenere în același timp, dar că ar fi ceva consensual, cu acordul lor.

 „Ne zicea și Cătălin că există aceste zvonuri că el (Alexandru Marcu, n.r.) ar fi în relație cu mai multe persoane, dar că e consensual poligam, nu reieșea ceva clar abuziv”, spune Alexandra Corbu, care a făcut parte din Asociația Veganilor din România între 2018 și 2021.

Aceasta precizează că o parte dintre militanții vegani, inclusiv Ionuț-Cătălin Florea, respingeau tipul de activism promovat de Alexandru Marcu, considerat prea agresiv, dar că îl primeau la evenimentele lor, fiind o comunitate restrânsă.  

INVESTIGAȚIE. Un polițist de la Crimă Organizată știa despre abuzul sexual al activistului vegan, coleg cu el de festivaluri, dar n-a făcut nimic. Victimă: „Polițistul a zis că nu i se pare că eu am fost violată”
Fotografie din aprilie 2018, cu Ionuț-Cătălin Florea (stânga) și Alexandru Marcu (dreapta)

„Cătălin nu era fanul lui numărul unu. I se părea important să separăm cele două tipuri de activism: ei (Asociația Etică și Viitor, n.r.) să continue cu marșul și noi (Asociația Veganilor din România, n.r.) să ne ocupăm de evenimente, la care erau și ei invitați pe zona de food court”, adaugă Alexandra Corbu. 

Ionuț-Cătălin Florea: „Vă vom răspunde în scurt timp”

Pe 23 ianuarie, l-am sunat pe polițistul Ionuț-Cătălin Florea pentru a auzi punctul lui de vedere, dar acesta nu a răspuns. 

A urmat o conversație prin SMS-uri. În primul mesaj, ne-a felicitat pentru investigații și ne-a recomandat să vorbim cu o colegă a lui, dacă dorim să obținem un punct de vedere al asociației. „Am înțeles că ar fi în derulare și o anchetă penală. Așteptăm rezultatele acesteia”, a adăugat el.

După ce i-am precizat că întrebările îl vizează pe el, deoarece avem mărturia unei victime care susține că i-a relatat despre experiența ei de abuz în relație cu Alexandru Marcu, Florea ne-a indicat să facem o solicitare către serviciul de presă al Poliției Române, precizând că ni se va răspunde „în scurt timp”.

„Conform statutului, va putea fi oferit un punct de vedere doar prin intermediul serviciului de relații cu presa. Vă rog să formulați o solicitare în acest sens către serviciul menționat și vă vom răspunde în scurt timp. Mulțumesc pentru înțelegere”, a răspuns ofițerul.

Poliția Română: Interviul nu se poate realiza 

În ziua următoare, am făcut o solicitare către Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR), așa cum ne-a indicat ofițerul Florea, și am cerut un interviu cu el. Răspunsul instituției a venit după 8 zile calendaristice, pe 1 februarie. 

Cererea noastră a fost refuzată, invocându-se „multitudinea de activități operative”.

„În urma solicitării dumneavoastră, pentru realizarea unui interviu cu un polițist

din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, vă comunicăm faptul

că, pe fondul multitudinii de activități operative din această perioadă, acest demers

de presă nu se poate realiza în acest moment”, a răspuns instituția. 

Director adjunct DCCO: „Colegul nostru nu poate să dea niciun fel de informație”

Am făcut o nouă solicitare către IGPR în aceeași zi, pe 1 februarie, în care am întrebat dacă instituția a luat vreo măsură, la nivel intern, în legătură cu Florea. 

INVESTIGAȚIE. Un polițist de la Crimă Organizată știa despre abuzul sexual al activistului vegan, coleg cu el de festivaluri, dar n-a făcut nimic. Victimă: „Polițistul a zis că nu i se pare că eu am fost violată”
Întrebări trimise de Libertatea pe 1 februarie către IGPR

Nu am primit niciun răspuns până pe 9 februarie. În aceeași zi, am luat legătura telefonic cu șefii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate (DCCO), din cadrul IGPR, comisarul-șef Victor Nistor, respectiv comisarul-șef Daniel Filip, ambii împuterniciți directori adjuncți. 

Discuția cu Nistor a fost scurtă. A spus că nu-l cunoaște, după nume, pe ofițerul Florea.

În schimb, chestorul Filip a precizat că Florea nu poate să dea niciun fel de informație, cât timp „situația asta face parte dintr-un dosar penal care e la DIICOT”. 

Întrebat apoi dacă a primit vreo notificare de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) privind acest dosar, Filip a răspuns că „Nu”. A recunoscut că a aflat despre acest dosar de la Libertatea: „Din ce spuneți dvs. De unde să știu eu?”

Ne-a refuzat interviul, invocând un dosar penal despre care nu știa anterior solicitării noastre. La final, ne-a închis telefonul. 

Florea nu mai poate fi sancționat 

Pe 13 februarie, IGPR a trimis și un răspuns oficial, invocând același dosar oficial instrumentat de către DIICOT, despre care chestorul Filip a recunoscut că a aflat de la Libertatea.

„Aspectele menționate fac obiectul cercetărilor într-un dosar penal înregistrat la

nivelul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, iar la acest moment nu se pot oferi

informații suplimentare”, a precizat instituția.

Procurorii DIICOT, instituție care ține de Ministerul Public, colaborează cu polițiștii judiciari de la DCCO, în investigațiile lor. DCCO e în subordinea Ministerului Afacerilor Interne (MAI). 

Pe 15 februarie, purtătorul de cuvânt al Poliției Române ne-a comunicat telefonic că nu există nicio anchetă disciplinară internă în ceea ce-l privește pe Ionuț-Cătălin Florea și că, fiind vorba de fapte din 2019, acestea s-au prescris.

Cinci zile mai târziu, IGPR a răspuns în scris că sancțiunile disciplinare nu se pot aplica în cazul unei fapte mai vechi de doi ani. 

INVESTIGAȚIE. Un polițist de la Crimă Organizată știa despre abuzul sexual al activistului vegan, coleg cu el de festivaluri, dar n-a făcut nimic. Victimă: „Polițistul a zis că nu i se pare că eu am fost violată”
Răspunsul IGPR

Cine este polițistul?

În 2010, la 27 de ani, Florea era ofițer de poliție în cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti, Serviciul antidrog, conform declarației sale de avere din acel an. 

Din 2011, a fost ofițer specialist în cadrul IGPR- Direcția de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice (DCCO – SCCI), arată alte declarații de avere, din 2011 și 2013. Serviciul acesta luptă, printre altele, împotriva unor infracțiuni precum pornografia infantilă. 

În declarațiile din 2015-2019 se menționează doar că e ofițer specialist la DCCO, fără să se precizeze departamentul. În cele din 2020-2021, vedem că lucrează ca ofițer specialist principal în IGPR, departamentul fiind anonimizat. Declarațiile din 2022 lipsesc.

Ionuț-Cătălin Florea, cunoscut în comunitate ca bucătar vegan, a înființat Asociația Veganilor din România în 2016, alături de alte două persoane. Una dintre acestea, cu 15 ani mai tânără, conform surselor noastre, a fost și partenera lui de viață mai mulți ani. 

Ionuț-Cătălin Florea este președintele asociației, aspect menționat și în declarațiile sale de interese. 

INVESTIGAȚIE. Un polițist de la Crimă Organizată știa despre abuzul sexual al activistului vegan, coleg cu el de festivaluri, dar n-a făcut nimic. Victimă: „Polițistul a zis că nu i se pare că eu am fost violată”

Magistrat: „Efectul este evident: descurajant”

Am întrebat un magistrat specializat în investigarea cazurilor de abuz sexual cu minore să comenteze atitudinea lui Florea din 2019. 

„O astfel de reacție nu este ceva neobișnuit”, spune magistratul, care a acceptat să vorbească sub protecția anonimatului. „Înainte se întâmpla de foarte multe ori ca polițistul căreia i se adresa o victimă, chiar și oficial, să îi spună: nu ai nicio șansă, nu putem proba, sunt alte interese. Și în ziua de azi se întâmplă.”

„Efectul este evident: descurajant. Dacă unul care ar trebui să îți dea un sfat competent îți spune că nu ai nicio șansă, ce efect poate să aibă decât de descurajare?”, completează magistratul. 

„Grooming-ul, tipul de relație care se construiește între un agresor adult și o victimă minoră, pozițiile de putere diferite, nu sunt larg cunoscute în rândul celor care ar trebui să vină în sprijinul victimelor”, explică și Andreea Braga, coordonator la Centrul Filia, organizație care luptă pentru drepturile femeilor. 

*Numele supraviețuitoarei abuzului a fost schimbat pentru a-i proteja identitatea, la cererea acesteia.

Dacă aveți informații despre acest subiect, vă rugăm să ne contactați la: medeea.stan@libertatea.ro și diana.mesesan@libertatea.ro


Google News
Urmărește-ne pe Google News



Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Share post:

STIRI POPULARE

MAI MULTE STIRI
Related