INVESTIGAȚIE. Angajații MApN Care Au Ajutat Gruparea Țuțu-Pițurcă Sunt în Continuare Pe Posturi De Conducere în Armată. Oferta, Trimisă Pe E-mailul Personal Al Unui General, Care A Plătit Cu Bani Publici

Date:


Civilii implicați în afacerea cu măști neconforme de 2,3 milioane de euro cumpărate de Armată au fost audiați, reținuți, eliberați și apoi reaudiați de DNA. Oamenii cu epoleți care au contractat, au recepționat și au dat banii pe marfa falsă își continuă cariera militară. 

Afacerea cu Armata din care familia Pițurcă a câștigat jumătate de milion de euro nu ar fi fost posibilă fără acordul și fără sprijinul unor oameni din interiorul MApN, ordonator principal de credite și beneficiarul afacerii. Numele ofițerilor apar în ordonanțele de reținere emise de procurorii anticorupție.

Șeful Direcției medicale din MApN

Lista oamenilor din MApN, așa cum apare ea, până acum, în actele DNA, este:

  • General-maior medic conf. univ. dr. Dragoș Marian Popescu – șeful Direcției medicale din MApN
  • Colonel farmacist Constantin Cristian Popescu – șeful Centrului farmaceutic zonal București
  • Maior farmacist Cristian Constantin – șeful Secției Achiziții Publice a Centrului farmaceutic zonal București

„Colonelul Cristian Popescu a executat ordinul generalului Dragoș Popescu care, la rândul lui, a primit un ordin de mai sus. Așa funcționează Armata”, a explicat, pentru Libertatea, o sursă din MApN.

Ce rol a jucat fiecare dintre ofițeri în afacerea lui Pițurcă cu MApN explică chiar procurorii în ordonanțele de reținere.

REPORTAJ Prima zi a noului Parlament European. Șoșoacă, „virusul suveranist”, insistă să fie văzută. Românii, prinși între negocierile pentru funcții și excentricitatea moștenită de acasă

Traficul de influență se oprește la poarta unității militare

Generalul-maior Dragoș Marian Popescu este, din 2019, șeful Direcției medicale din MApN. 

INVESTIGAȚIE. Angajații MApN care au ajutat gruparea Țuțu-Pițurcă sunt în continuare pe posturi de conducere în Armată. Oferta, trimisă pe e-mailul personal al unui general, care a plătit cu bani publici
Generalul-maior Dragoș Marian Popescu | Foto: MApN

La data semnării contractului, ministrul apărării era Nicolae Ciucă, actualul premier al României. Subordonații săi au semnat achizițiile.

Dragoș Marian Popescu este cel care, potrivit informațiilor din ordonanțele DNA, a girat întreaga afacere dintre MApN și gruparea Ţuţu-Piţurcă. Generalul ținea legătura cu Gabriel Țuțu, care era director ROMARM și coordonatorul „operațiunii”, și îl asigura constant că totul va fi bine.

Țuțu e acuzat acum de DNA pentru trafic de influență în formă continuată. În definiția din lege a infracțiunii apare și un funcționar public influențat, care ar trebui „să îndeplinească, să nu îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu”.

Procurorii DNA admit, în ordonanțe, că „influența lui Gabriel Țuțu este confirmată”. 

Gabriel Resources a obținut suspendarea executării hotărârii prin care România a câștigat procesul de arbitraj pentru Roșia Montană

Influențat de Țuțu, conform procurorilor, ca să se comită o infracțiune pe bani publici, generalul-maior Dragoș Popescu a rămas neclintit la conducerea Direcției medicale a MApN.

MApN și-a negociat contractul pe WhatsApp

Tratativele pentru afacerea de 2,3 milioane de euro din bani publici s-a purtat pe WhatsApp. Pe 20 aprilie 2020, Gabriel Țuțu a primit pe telefon draftul contractului pe care Armata voia să-l încheie. L-a direcționat către Ionel Neacșu, directorul general al Helios Dentserv, firma-paravan pentru Pițurcă, cu mesajul: „Contractul. Vă rog analiza să putem semna mâine”. 

Tot atunci, Țuțu i-a trimis lui Neacșu și un document cu oferta ce trebuia depusă de el. I-a dat și două adrese de e-mail, pentru a trimite oferta: una de la serviciul achiziții (achizitii02464@mapn.ro), iar cealaltă – a șefului din MApN (dragos.popescu.dr@gmail.com).

În timp ce „negociau” contractul pe WhatsApp, Neacșu i-a propus lui Gabriel Țuțu un preț mai mic:

Ionel Neacșu: Nu vrei să vă aduc eu marfa mai ieftin (emoticon)
Gabriel Țuțu: Nop
Gabriel Țuțu: E plătită
Ionel Neacșu: Ești un scump
Gabriel Țuțu: Sunt prețurile indicate de beneficiar (emoticon)
Ionel Neacșu: Te sun

Generalul Popescu a fost ordonatorul de credite

Despăgubiri de mii de euro obținute de români accidentați grav mergând pe trotuar. Cazul femeii care s-a nenorocit la o plimbare prin Durău

Pe 21 aprilie 2020, MApN a semnat contractul cu firma-paravan. Cei aflați în spatele afacerii erau nerăbdători să-și  încaseze banii și discutau între ei, pe un grup special creat pe WhatsApp. Potrivit DNA, din conversații reiese că Țuțu „a făcut demersuri pe lângă ofițeri cu funcții de conducere din cadrul MApN, pentru urgentarea efectuării plății contractului”. 

Țuțu știa dacă există bani în conturile Armatei. „Cum nu au bani? Că mi-au spus că îi au deja. Lasă-mă că vorbesc eu cu ei”, le comunica el pe grup celorlalți.

Implicarea generalului Dragoș Popescu în afacere e confirmață și de mărturia de la DNA a lui Ionel Neacșu. El a declarat că era îngrijorat cu privire la plata contractului, iar pentru a-l liniști, Țuțu „mi-a trimis o conversație pe care o avusese pe această temă cu un anume Dragoș Popescu”.  

Generalul Popescu, către Țuțu: „Până la 13, maxim 15, rezolv”

La dosar există și stenograma unei convorbiri purtate pe WhatsApp, în seara de 7 mai 2020, între Gabriel Țuțu și Dragoș Popescu. Generalul MApN i-a răspuns lui Țuțu imediat ce-a primit mesajul:

Gabriel Țuțu: Vă salut
Gabriel Țuțu: Ați uitat de mine (emoticon)
Dragoș Popescu: Nu. Pe luni facem deschiderile și pe urmă, până la 13, maxim 15, rezolv
Gabriel Țuțu: Super. Mulțumesc
Gabriel Țuțu: Aștept

Pe 18 mai 2020, pe grupul de WhatsApp, Țuțu îi informa pe afaceriști că ministerul are bani și că mai durează 2-3 zile până se va face transferul lor.

Influența lui Țuțu Gabriel e confirmată și de efectuarea plăților, în data de 19 mai 2020, prin ordinele de plată nr. 1306, respectiv 1307.

Procurorii DNA notează:

A doua zi, pe 20 mai, pe grupul de WhatsApp au fost trimise poze cu ordinele de plată făcute de unitatea militară. Banii au ajuns, 5 zile mai târziu, în contul firmei controlate de Victor Pițurcă.

Alți doi ofițeri „au dat o aparență de legalitate”

În afară de generalul Dragoș Popescu, alți doi ofițeri MApN au jucat un rol important în această afacere. Primul este colonelul Constantin Cristian Popescu, pe atunci șeful Centrului farmaceutic zonal București (UM 02464), care era autoritatea contractantă. Al doilea este maiorul Cristian Constantin, șeful Secției Achiziții Publice din acea unitate militară. 

INVESTIGAȚIE. Angajații MApN care au ajutat gruparea Țuțu-Pițurcă sunt în continuare pe posturi de conducere în Armată. Oferta, trimisă pe e-mailul personal al unui general, care a plătit cu bani publici
Colonelul Constantin Cristian Popescu, în stânga, alături de generalul Dragoș Popescu

Procurorii DNA spun că „pentru a da o aparență de legalitate a actelor din procedurile de achiziție, reprezentanții UM 02464 București au atestat, în mod nereal, prin documente, că oferta SC Helios Dentserv SRL ar fi fost selectată încă din data de 5 aprilie 2020”.

Col. Constantin Cristian Popescu, comandantul unității, era și persoana de contact indicată de Țuțu.

Cu Popescu a luat legătura reprezentantul firmei-paravan, atunci când a mers să semneze contractul prin care au fost cumpărate măști de protecție neconforme ce au ajuns în spitalele militare aflate în prima linie, la început de pandemie.  

Dosarul DNA din care a fost disjunsă ancheta de acum a procurorilor are ca punct de plecare o sesizare din iunie 2020, depusă la Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, privind un abuz în serviciu în care era implicat şi colonelul Constantin Cristian Popescu. În același an, Popescu a scris în declarația sa de avere că era cadru militar fără funcție. 

La cererea Libertatea, DNA a precizat că dosarul deschis în 2020 se află la Secția Militară, iar cercetările continuă, „fiind începută urmărirea penală doar cu privire la faptă”. Cu alte cuvinte, niciun militar nu a fost pus sub acuzare.

Generalul Popescu, avansat și decorat de președintele României

Ce fac astăzi, la aproape trei ani de la afacere, cei care au cumpărat măștile neconforme?

Potrivit datelor anunțate oficial, generalul Dragoș Popescu e în continuare șeful Direcției medicale din MApN. 

În noiembrie 2020, el a fost înaintat, prin decret prezidențial, la gradul de general-maior – cu două stele.

În 2021, Dragoș Popescu a fost decorat de președintele României cu Ordinul ,,Meritul Sanitar”, în grad de Comandor. 

Col. Constantin Cristian Popescu e angajat tot la Centrul farmaceutic zonal București. Din 2021, el ocupă funcția de șef serviciu, una inferioară celei deținute în 2020.

Maiorul Cristian Constantin a rămas în continuare șef la achiziții la aceeași unitate militară.


Google News
Urmărește-ne pe Google News



Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Share post:

STIRI POPULARE

MAI MULTE STIRI
Related

Postul intermitent ar putea crește riscul de cancer

O nouă cercetare sugerează că postul intermitent, deși...

iPhone 16 s-a lansat oficial. Primele imagini cu noile modele Apple

https://www.youtube.com/watch?v=uarNiSl_uh4 Întocmai ca în anii trecuţi, noua generaţie...