Un studiu sugerează
că înlocuirea cărnii roșii cu pește fitofag de mici dimensiuni, cum ar fi
heringul, sardinele și hamsii, ar putea salva 750.000 de vieți pe an și ar
contribui la combaterea crizei climatice, relatează The Guardian.
foto arhivă
Tot mai multe studii
fac legătura între consumul de carne roșie și un risc mai mare de îmbolnăvire
la om, precum și cu daune semnificative pentru mediu. În schimb, peștele fitofag
de mici dimensiuni este foarte hrănitor, ecologic și reprezintă cea mai
abundentă specie de pește din oceanele lumii.
O echipă de
cercetători japonezi și australieni a descoperit că înlocuirea cărnii roșii cu
pește ar putea preveni 750.000 de decese pe an și ar putea reduce semnificativ numărul
cazurilor de îmbolnăviri legate de o alimentație bogată în grăsimi.
Adoptarea acestui
tip de dietă ar fi deosebit de utilă în special pentru țările cu venituri mici
și medii, unde acești pești sunt ieftini și se găsesc din abundenţă și unde
numărul celor care suferă de boli de inimă este ridicat, au spus cercetătorii
în studiul lor.
„Pentru a îmbunătăți sănătatea umană și a planetei, ar
trebui să limităm consumul de carne roșie și să ne orientăm către alimente care
sunt atât sănătoase, cât și ecologice”, au scris aceștia în revista BMJ Global Health.
Peștele este bogat
în acizi grași polinesaturați cu lanț lung omega-3, al căror consum poate preveni
bolile coronariene, precum și în calciu și vitamina B12. De asemenea, aceștia
au cea mai mică amprentă de carbon dintre toate sursele de hrană animală, au
precizat cercetătorii.
„Studiul nostru demonstrează că adoptarea peștelui fitofag
mic ca alternativă la carnea roșie ar putea oferi beneficii substanțiale pentru
sănătatea publică (cu evitarea la nivel global a 0,5-0,75 milioane de decese
cauzate de boli netransmisibile legate de alimentație), în special în ceea ce
privește reducerea bolilor cardiace ischemice”, se precizează în studiu.
Cercetătorii au conceput
patru scenarii, fiecare reprezentând un model diferit de alocare a peștilor nivel
global, folosind date privind consumul de carne roșie preconizat pentru anul
2050 în 137 de țări și date istorice privind capturile de pește din habitatele
marine. La nivel mondial, spun ei, această abordare ar putea preveni până la
750.000 de decese cauzate de boli legate de alimentație.