Guvernul premierului israelian Benjamin Netanyahu ar fi acceptat duminică planul președintelui Biden pentru o încetare a focului în Fâșia Gaza, relatează Fox News.
Biden a făcut vineri public planul său de pace în trei etape, iar Netanyahu s-a arătat inițial nemulțumit, sugerând că condițiile Israelului nu sunt îndeplinite. Hamas a transmis că este în favoarea planului, deși nu a fost încheiat niciun acord oficial.
Ophir Falk, principalul consilier de politică externă al lui Netanyahu, a vorbit despre planul propus de Biden într-un interviu acordat publicației britanice Sunday Times, precizând că este „un acord asupra căruia am convenit -nu este un acord bun, dar ne dorim foarte mult ca toți ostaticii să fie eliberați”.
„Mai sunt multe detalii de pus la punct”, a adăugat el, adăugând că Israelul își menține totuși angajamentul față de „eliberarea ostaticilor și distrugerea Hamas ca organizație teroristă genocidară”.
Biroul lui Netanyahu a părut inițial să contrazică planul lui Biden într-o declarație emisă sâmbătă, potrivit căreia Israelul nu și-a modificat condițiile în vederea încheierii războiului, și anume distrugerea capacităților militare și de guvernare ale Hamas, eliberarea tuturor ostaticilor și asigurarea faptului că Gaza nu mai reprezintă o amenințare pentru Israel.
„Ideea că Israelul va fi de acord cu o încetare permanentă a focului înainte ca aceste condiții să fie îndeplinite este un nonsens”, a transmis biroul său.
Într-un discurs ținut vineri la Casa Albă, Biden a descris „foaia de parcurs pentru o încetare a focului de durată și eliberarea tuturor ostaticilor”, despre care a spus că a fost întocmit în urma unor demersuri diplomatice intense desfășurată de trimiși americani împreună cu liderii Israelului, Qatarului, Egiptului și ai altor țări din Orientul Mijlociu.
Într-o declarație, sâmbătă, Hamas a transmis că vede planul președintelui în mod pozitiv, în special „apelul său pentru o încetare permanentă a focului, retragerea forțelor [israeliene] din Fâșia Gaza, reconstrucție și schimburi de prizonieri”.
În discursul său, Biden a prezentat un plan de pace în trei etape: prima, care va dura șase săptămâni, prevede o încetare a focului, retragerea forțelor israeliene din toate zonele populate din Gaza și eliberarea unui număr de ostatici. În schimb, Israelul ar urma să elibereze sute de prizonieri palestinieni și să permită civililor din Gaza să se întoarcă în casele și cartierele lor din Fâșia Gaza.
Israelul a degradat semnificativ capacitățile militare ale Hamas de când războiul a început în octombrie, iar gruparea militantă nu mai reprezintă o amenințare majoră pentru Israel, a declarat vineri președintele Joe Biden când și-a prezentat planul, potrivit Politico.
„Poporul Israel ar trebui să știe că poate face această ofertă fără niciun alt risc pentru propria sa securitate, pentru că au devastat forțele Hamas în ultimele opt luni”, a spus Biden. „În acest moment, Hamas nu mai este capabil să mai efectueze încă un 7 octombrie”.