Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a explicat în cadrul unei emisiuni, la Digi24, că prezența scăzută a femeilor în politică se datorează faptului că societatea românească nu respectă standardele pe care alte țări le respectă.
Ministrul a explicat că a scăzut prezența femeilor în Parlament FOTO Facebook
„Femeile, în general, ca să folosesc pozitivul, merită să fie apreciate mai mult în societate, în general”, a spus Alina Gorghiu în cadrul emisiunii „La cină”, explicând de asemenea ă „politica este o oglindă a societăţii”.
Întrebată despre motivul pentru care a scăzut procentul femeilor în arlament, minisrul a afirmat că societatea românească uită de necesitatea standardelor pe care alte țări le respectă.
„În luna martie vorbim de dimineaţă, la prânz şi seara despre femei şi ăsta e contextul în care bărbaţii ne laudă, ne aduc flori şi bomboane. După ce a trecut luna martie, uităm să lăudăm aportul femeii în politică, în mediul de business, în absolut orice domeniu. Şi uităm cât de necesare sunt anumite standarde pe care alte ţări europene le au, fără să mai discute de cadrul legal”, a mai spus ministrul Justiției.
Totodată, ministrul liberal a amintit de unul dintre proiectele care propun introducerea unui procent minim de femei în Legislativul român.
„România stă în felul următor, avem 51 virgulă ceva procente femei în societate. Ori dacă stai să te gândeşti la maniera în care trebuie să legiferezi fenomenul violenţei domestice, fenomenul legalităţii de şanse, partea de educaţie, partea de sănătate, cum să trimiţi copilul la şcoală, ce să dai copilului să mănânce, cum se tratează depresia post-natală, sunt atât de multe teme pe care în Parlament le abordează mult mai simplu, eficient, curat, o femeie decât un bărbat. Bărbaţii, în general, nu abordează genul ăsta de teme pe care tocmai vi le-am menţionat. Atunci îţi dai seama cât de necesar este să creşti procentul femeilor în politică”, a mai spus ministrul.
Întrebată ce a durut cel mai tare în timpul carierei politice, Gorghiu a preciat că „nu dor cuvintele”.
„Au durut la un moment dat. Dor… în timp, dor din ce în ce mai puţin cuvintele. Însă, ce doare în politică, în general, este lipsa asta de încredere, zâmbitul în faţă şi când ţi-a întors spatele: hai, mă, e o femeie în politică, tot noi, băieţii, decidem aici la masă cine, ce, cum împărţim sfere”, a mai spus ministrul.