Ficus benjamina sau smochin plângător. Tot ce trebuie să știi despre această plantă și cum să o îngrijești

Date:


În interior, planta va prospera în lumina soarelui filtrată și strălucitoare și într-un sol de ghiveci cu drenaj bun. O metodă inedită de a uda florile este cea în care se folosesc cuburi de gheață. 

Arborele de ficus este cunoscut pentru longevitatea sa, trăind între 20 și 50 de ani, dar trebuie să știi că smochinul plângător este toxic pentru animalele de companie.

Smochin plângător – îngrijire

Shutterstock

Când crește în interior, smochinul plângător are câteva nevoi de bază pentru a prospera.

Citește și


Planta lant de inimi


Plantează-l în ghivece cu amestec de sol pe bază de pământ.

Poziționează-l în lumină indirectă sau într-un loc însorit cu umbră după-amiaza.

Udă-l regulat în timpul sezonului de creștere, dar lasă-l să se usuce din toamnă până la sfârșitul iernii. Menține umiditatea ridicată în jurul arborelui folosind un umidificator și pulverizează frunzele cu apă.

Lumină

Ficus benjamina are nevoie de o cameră luminoasă cu multă lumină indirectă și, eventual, puțin soare direct dimineața.

În habitatul său nativ este adesea cultivat în condiții de semi-umbră, dar în interior are nevoie de lumină bună pentru a prospera.

Trebuie să găsești un loc bun și luminos pentru acesta și să îl păstrezi acolo. Această plantă este intolerantă la mutări, chiar și pentru a găsi condiții mai bune de iluminare, așa că nu experimenta cu schimbarea locului.

Shutterstock

Sol

Orice sol de ghiveci cu drenaj rapid va fi adecvat. Smochinul plângător nu necesită un sol deosebit de bogat sau materii organice. Dacă îl replantezi, folosește un sol de ghiveci pe bază de pământ care conține perlit, nisip și vermiculit pentru un drenaj îmbunătățit.

Apă

Menține planta constant umedă, dar nu o lăsa să stea în apă, deoarece va pierde frunze și îi pot putrezi rădăcinile.

În mediul lor nativ, plantele pierd frunzele la începutul sezonului uscat, ceea ce le face extrem de sensibile la schimbările de umiditate. Asigură-te că îi oferi un program constant de udare.

Temperatură și umiditate

Ficusul prosperă la temperaturi nocturne între 18 și 21 grade Celsius și temperaturi diurne între 24 și 29 grade Celsius. Este recomandat să menți temperaturile constante. În timpul verii, evită aerul condiționat puternic, deoarece smochinul plângător poate suferi dacă temperatura interioară scade sub 21 grade Celsius.

Ca nativi tropicali, aceste plante preferă umiditatea ridicată. Umiditatea relativă scăzută poate duce la frunze uscate și zbârcite. Poți folosi un umidificator pentru a regla nivelurile de umiditate în casă.

Menține solul umed în jurul bazei arborelui și pulverizează frunzele ocazional pentru a preveni uscarea acestora.

Fertilizare

Aceste plante sunt mari consumatoare de nutrienți și au nevoie de mult fertilizant pe parcursul sezonului de creștere. Cresc rapid și vor beneficia de fertilizare lunară primăvara și vara și o dată la două luni toamna și iarna.

Dacă planta ta pierde frunze, în ciuda condițiilor ideale de iluminare, temperatură, umiditate și fertilizare, suplimentează rănirea cu puțin magneziu și mangan.

Tipuri de smochini plângători

Ficus benjamina are frunze înguste, lucioase, verzi și arată ca un mic arbust sau arbore. Această plantă este mai puțin tolerantă la frig și umbră decât ficusul de cauciuc.

Ficus elastica are frunze mari, groase și lucioase. Varietățile includ Ficus elastica robusta cu frunze mari și largi și Ficus elastica decora.


Mai există și Ficus lyrata, cu frunze mari, în formă de vioară, de până la 45 de cm lungime.

Shutterstock

Tăiere

Tăierea este necesară dacă planta atinge tavanul sau vrei să o faci mai mică sau să o modelezi.

Taie când planta nu mai crește activ. Majoritatea ficușilor sunt activi primăvara și vara, iar creșterea scade toamna. Iarna, planta intră în repaus și este mai puțin predispusă la rănire de la tăiere.

De asemenea, taie ramurile moarte și îndepărtează frunzele moarte pentru a preveni răspândirea bolilor sau infecțiilor fungice care pot afecta grav planta; această tăiere se poate face în orice moment al anului.

Ori de câte ori tai, folosește o pereche de foarfece sterilizate și ascuțite. Când arborele tău este crescut în interior, plantele sunt de obicei tăiate pentru a le menține la aproximativ 90 până la 180 cm înălțime, iar trunchiurile lor sunt uneori împletite pentru un aspect decorativ.

Propagarea smochinului plângător

Shutterstock

Smochinul plângător poate fi relativ ușor de înrădăcinat din butași, chiar și fără hormon de înrădăcinare. Cel mai bine este să iei un butaș primăvara, când poți furniza mai ușor căldură și umiditate. Ficusul este rar crescut din semințe și majoritatea plantelor de interior nu vor fructifica sau produce semințe.

Ia un butaș de 7.5 până la 12.5 cm care să aibă cel puțin două seturi de frunze de la vârful unei ramuri sănătoase. Taie-l la aproximativ 0.6 cm sub un set de frunze. Îndepărtează frunzele din jumătatea inferioară a butașului. Poți să acoperi capătul tăiat cu hormon de înrădăcinare dacă vrei. Apoi pune capătul butașului într-un recipient umplut cu mușchi de turbă umed.

Acoperă recipientul cu o pungă de plastic mare, asigurându-te că plasticul nu atinge butașul. Leagă punga în partea de jos. Așează recipientul într-un loc cu lumină strălucitoare indirectă, dar ferit de lumina directă a soarelui.

Încearcă să menții ghiveciul la peste 18 grade Celsius. Pulverizează butașul zilnic pentru a menține nivelul de umiditate ridicat. Umezește solul dacă simți că este uscat la suprafață. Urmărește dezvoltarea rădăcinilor în următoarele două până la patru săptămâni. Butașul ar trebui să dezvolte rădăcini suficiente pentru a-ți permite să faci mici tăieturi în pungă, astfel încât să se aclimatizeze la condițiile din cameră. Transplantează butașul într-un ghiveci de 15 cm și continuă să-l crești într-un mic arbore după aproximativ șase săptămâni.

Probleme comune cu smochinul plângător

Căderea frunzelor

Problema cea mai comună cu smochinul plângător este căderea frunzelor. Acest ficus poate pierde frunze din cauza oricărui tip de stres, inclusiv:

• Replantare

• Lipsă de azot

• Udare excesivă

• Udare insuficientă

• Lumină scăzută

• Mișcarea frecventă a plantei în diferite locații

• Amplasarea în interior unde există schimbări frecvente de temperatură

Când un smochin plângător se adaptează la împrejurimile sale sau este mulțumit de modificările aduse solului său, va înceta să-și piardă frunzele.

Îngălbenirea frunzelor

Dacă observi că frunzele lucioase ale smochinului plângător devin galbene, acest lucru poate indica putrezirea rădăcinilor.

Dacă amestecul de sol nu se drenează suficient de repede sau uzi prea des, rădăcinile se vor înmuia și vor deveni maro. Înnoiește solul pentru a permite rădăcinilor să respire și udă-l mai rar.

Articol recomandat de sport.ro


Clasamentul pe medalii la Jocurile Olimpice. Pe ce loc a coborât România cu două zile înainte de final

Clasamentul pe medalii la Jocurile Olimpice. Pe ce loc a coborât România cu două zile înainte de final



Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Share post:

STIRI POPULARE

MAI MULTE STIRI
Related