Fie sub formă de
plante proaspete, fie ca mirodenii uscate, atunci când pregătim mâncarea, cu
toţii folosim ierburi aromate sau condimente pentru un strop de savoare în plus.
Şi asta nu de ieri, de alatăieri, ci de sute de ani. Numai că, de câţiva ani,
experţii au început să avertizeze că există o adevărată „frauda alimentară” în industria condimentelor, potrivit Daily Mail.
foto arhivă
Potrivit unui
raport recent al Agenției pentru standarde alimentare (FSA), plicurile sau
recipientele prezente pe piaţă nu conţin doar condimente, ci şi fragmente de
insecte, plumb, fibre sintetice, frunze și urme de mucegai.
Investigația, care
face parte din Proiectul de supraveghere prin prelevare de probe, a testat
1.215 probe de alimente vândute în supermarketurile naționale și în magazinele
independente mai mici din Anglia, Țara Galilor și Irlanda de Nord.
Condimentele cu
cele mai multe impurităţi
Oregano s-a dovedit
a fi cel mai mare „contravenient”,
13% dintre mostre conținând „frunze verzi
străine”, despre care se crede că sunt frunze de măslin măcinate, care au o
aromă la fel de amară.
În total, 27% din
oregano uscat testat s-a dovedit a fi sub așteptări. Unele borcane conțineau
fragmente de insecte, bucăți mici de fibre sintetice și, într-un eşantion, a
fost descoperită chiar şi „o cantitate excesivă”
de plumb, un metal otrăvitor.
Probleme au fost
depistate și în cazul nucșoarei măcinate, 21 la sută dintre eșantioane fiind
considerate „neautentice” sau conținând elemente care ar putea afecta sănătatea
consumatorilor. Au fost identificare micotoxine peste nivelurile maxime permise.
Acestea sunt toxine pe bază de mucegai, care intră în lanțul alimentar prin
intermediul culturilor infectate.
De asemenea, un alt
condiment în conţinutul căruia s-au descoperit substanţe toxice a fost
tumenicul. În cazul acestuia, 3% dintre probele testate ascundeau aceleași
toxine neplăcute.
Şi UE a avertizat,
în 2021, asupra „semnelor de falsificare”
Totuși, nu este
prima dată când așa-numitele „ierburi
false” au fost găsite în rafturile de condimente.
În 2021, un studiu amplu
al UE, în care au fost analizate 1.900 de mostre din 23 de țări, a constatat că
17% dintre condimentele prezente pe piaţă prezentau „semne de falsificare”.
Şi atunci tot oregano
a fost de departe „cel mai rău” condiment. În 48% din probele analizate au fost
descoperite impurităţi, dar au existat, de asemenea, valori ridicate de „corpuri străine” şi pentru piper,
chimen, turmeric și șofran.
Printre aditivii
necomestibili care au fost folosiți pentru a umple borcanele de produse uscate,
experţii au amintit creta, coloranții și cojile de boabe de cafea se numără.
Ei spun că nu este
vorba doar despre câţiva producători „mai dubioşi”, ci despre o situaţie
generalizată, extrem de gravă, care trebuie tratată ca atare.
„Fraudă alimentară” cu şofran fals
Specialiştii au
avertizat cu privire la o adevărată „frauda alimentară” generalizată, industria
mondială a ierburilor și condimentelor fiind deosebit de vulnerabilă la
exploatarea criminală.
O investigație a Europol
a descoperit o bandă de crimă organizată care producea în Spania șofran fals și
care exporta în întreaga lume cantități în valoare de 8,5 milioane de lire
sterline.
Condimentul supranumit
„aurul roșu”, obținut din stigmatele florilor acestei plante, este unul dintre
cele mai scumpe de pe piaţa actuală, urmat de vanilie și cardamom.
Un alt studiu,
realizat săptămâna aceasta de BBC, a descoperit că șapte din 61 de ierburi și
condimente, ceea ce înseamnă în procente 11%, cumpărate de la retaileri
populari, inclusiv Tesco, Sainsbury’s, Asda și Amazon, conțineau ingrediente care
nu erau menționate pe etichete.
Profesorul Rick
Mumford, consilier științific și director pentru știință, cercetare și dovezi
la FSA, a declarat că au fost puse la dispoziție fonduri pentru ca autoritățile
locale să eșantioneze ele însele amestecurile de ierburi și condimente, în
încercarea de a elimina falsurile de pe piață.
„Vom continua să desfășurăm programe de supraveghere
pentru a identifica și descoperi riscurile emergente în cadrul sistemului
alimentar britanic, pentru a contribui la asigurarea siguranței consumatorilor”, a adăugat el.
Cum lanţul de
aprovizionare este unul global, deci deosebit de complex, în ciuda regulilor UE
privind industria alimentară, este imposibil ca pe piaţă să nu pătrundă produse
contrafăcute şi cu impurităţi.
Recomandarea ar fi să
se folosească cât mai mult, în măsura în care este posibil, plantele aromatice
în stare proaspătă. Măcar cele care cresc şi la noi.