Comisarul european pentru vecinătate și extindere, Oliver Varhelyi, va întreprinde în data de 10 iulie o vizită în Republica Moldova, având întrevederi planificate, inclusiv cu președintele Maia Sandu și premierul Dorin Recean, anunță reprezentanții Guvernului moldovean.
Comisarul european va întreprinde o vizită în Rep. Moldova. FOTO: EFA-EPE
În data de 10 iulie, comisarul pentru vecinătate și extindere, Oliver Varhelyi, alături de mai mulți oficiali europeni va întreprinde vizita în Republica Moldova, aceștia discutând cu demnitarii moldoveni despre parcursul european al țării.
,,Vor discuta în special despre modalitățile prin care putem să avansăm pe subiectele de actualitate în ceea ce vizează procesul de integrare europeană al Republicii Moldova, accesarea de oportunități noi pentru țara noastră în contextul în care am deschis procesul de negocieri și urmează munca tehnică în grupurile de lucru”, a declarat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al premierului de la Chișinău.
Mai exact, la Chișinău, comisarul european Oliver Varhelyi va avea întrevederi cu președintele Maia Sandu, președintele Parlamentului Igor Grosu, prim-ministrul Dorin Recean, viceprim-ministrul pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, dar și alți miniștri, și deputați.
Vizită după deschiderea negocierilor de aderare
Vizita va fi efectuată în contextul în care recent, Uniunea Europeană a deschis oficial negocierile de aderare cu Republica Moldova în cadrul conferinței interguvernamentale desfășurate la Luxemburg, decizia fiind luată la puțin peste doi ani de la acordarea statutului de țară candidată la Uniune.
În timpul primei conferinței interguvernamentale Uniunea Europeană – Republica Moldova, țara candidată la aderarea la UE a acceptat ,,cadrul de negociere propus de comun acord de către statele membre, iar următoarele conferințe vor fi despre deschiderea sau închiderea capitolelor de negocieri”.
Aceasta a avut loc cu participarea celor 27 de state membre ale UE, acestea fiind reprezentate de miniștri pentru Afaceri Externe sau Afaceri Europene, dar și delegația de la Chișinău.
În data de 15 iunie, ambasadorii celor 27 de state ale Uniunii Europene şi-au dat „acordul de principiu” cu privire la deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina, anunțul fiind făcut de Preşedinţia belgiană a Consiliului UE.
Dar la masa de tratative cele două țări merg separat, negocierile propriu-zise fiind individuale și pot fi îndelungate, iar durata lor variază în funcție de mai multe aspecte. De exemplu, în cadrul de negocieri al Ucrainei este prevăzută condiția cu privire la asigurarea unui „tratament nediscriminatoriu pentru persoanele care aparțin minorităților naționale”, dar i se solicită și adoptarea unui plan de acțiuni pentru apărarea drepturilor minorităților.