Fie că este vorba de Coca-Cola sau de suc de portocale, dacă ați cumpărat recent o băutură îmbuteliată, probabil ați observat o schimbare subtilă, dar exasperantă, scrie Daily Mail Online, care relatează ce cred internauții, producătorii și experții în reciclare despre această măsură.
Internauții fac haz de necaz. FOTO Twitter – @WojPawelczyk
Majoritatea sticlelor din UE – și un număr tot mai mare din Marea Britanie – au acum capace de sticlă „cu legături”, care rămân atașate după deschidere.
Măsura este rezultatul unor legi menite să stimuleze reciclarea și să reducă deșeurile, dar mulți clienți par frustrați de noile modele.
Unii le-au descris ca fiind „super enervante”, iar alții mai rău de atât.
MailOnline a discutat cu experții în reciclare pentru a înțelege dacă schimbarea ar putea ajuta cu adevărat la salvarea planetei.
De ce capacele sunt acum legate de sticle?
Utilizarea capacelor cu capse devine tot mai frecventă datorită unui act legislativ al UE numit Directiva UE 2019/90, care urmează să intre în vigoare din luna iulie a acestui an și care impune ca toate recipientele pentru băuturi de până la trei litri să aibă un capac care să rămână atașat de sticlă după deschidere.
Măsura are legătură cu obiectivul UE de a se asigura că toate produsele din plastic sunt „ușor de reciclat” până în 2030.
Anual, la nivel mondial se produc aproximativ 359 de milioane de tone de plastic, din care între 4,8 și 12,7 milioane de tone ajung în ocean, iar capacele de sticle din plastic reprezintă peste 4 % din plasticul găsit pe plajele europene, potrivit Comisiei Europene.
UE vrea să se asigure că sticla și capacul rămân împreună și că ambele vor ajunge la reciclare.
Ce părere au cumpărătorii
Mulți utilizatori X (fostul Twitter) s-au arătat furioși că nu pot desprinde capacele de pe sticle. Rețeaua este plină de exemple în care consumatorii își exprimă frustrările și confuzia.
„Capacele legate sunt cel mai rău lucru care i s-a întâmplat omenirii de la eliminarea mufei pentru căști”, a comentat cineva.
„Capacele de sticlă cu fir de legătură au fost o idee proastă și stupidă. Face dificil să bei din sticlă, poate dura o veșnicie pentru a reuși să înșurubezi capacul la loc”, a scris alt comentator.
„Chiar urăsc acest lucru”, a precizat altcineva.
Mulți comentatori susțin că oricum smulg capacul.
„Le smulg dacă primesc o sticlă cu capacul fixat”, a scris un comentator furios pe X.
„Este super enervant… Cei mai mulți oameni îl rup pur și simplu”.
„Trebuie să trag și risc să vărs (sucul)”, a scris un utilizator.
Deși păreau să fie conștienți de faptul că legarea capacelor de sticlă e menită să îmbunătățească ratele de reciclare, mulți dintre ei au pus la îndoială eficacitatea măsurii.
„Încearcă să rezolve o problemă care nu exista, aproape toată lumea înșuruba capacul la loc atunci când aruncă sticla”, a scris un comentator.
Unii comentatori au subliniat, de asemenea, o neconcordanță între introducerea dopurilor legate și sfatul serviciilor locale de reciclare de a separa sticlele și capacele, în Marea Britanie (care, ca urmare a Brexitului, nu e obligată să se alinieze la măsurile UE, dar pe piața căreia sunt astfel de sticle).
Capacele de sticle cu fir de legătură ajută planeta?
Nu doar consumatorii și-au exprimat frustrarea,. Mai multe companii mari de băuturi – Danone, Nestlé, PepsiCo și Coca-Cola (care deține Innocent Drinks) s-au opus cu tărie legislației UE atunci când aceasta a fost introdusă pentru prima dată, în 2018.
Ele au argumentat că obligativitatea dopurilor cu fir de legătură nu numai că ar impune costuri masive companiilor de băuturi, dar ar agrava și problemele legate de deșeurile de plastic.
Cercetările comandate de UNESDA Soft Drinks Europe, un organism al industriei de profil, sugerează că capacele cu legături ar putea duce la utilizarea a între 50.000 și 200.000 de tone de plastic suplimentar în fiecare an.
Raportul, realizat de PwC, a prezis, de asemenea, că introducerea capacelor ar crea un plus de 58-381 de milioane de kg de echivalent CO2.
„Merită un ușor inconvenient”
Experții în reciclare spun că dacă capacele sticlei sunt reciclate împreună cu sticla, se reduc emisiile prin reciclarea materialelor în comparație cu extragerea materiilor prime și se evită emisiile generate de alte opțiuni de tratare, cum ar fi depozitarea la groapa de gunoi, ceea ce înseamnă că, deși capacele legate pot fi enervante, ele au beneficii reale în ceea ce privește procesul de reciclare.
„Cred că merită un ușor inconvenient”, este de părere Dr. Torik Holmes, expert în reciclarea plasticului de la Universitatea din Manchester.