Ceapa verde este nelipsită de pe
mesele românilor, mai ales în sezonul de primăvară. Puțini știu însă că, pe lângă gustul pe care îl are, leguma oferă și
beneficii importante pentru sănătate.
Ceapa verde este preferată de mulți FOTO arhivă Adevărul
Nutriționistul
Luminița Catană ne va dezvălui secretele ei și chiar o rețetă delicoasă cu
ceapă verde.
„«Sănătatea
este prețioasă» – este expresia pe care o rostesc zilnic. Și cei care mă
urmăresc și pacienții mei spun că da, așa este dar costă și foarte mulți bani.
Într-adevăr, unele alegeri sunt costisitoare, dar a trăi sănătos este o
alegere, cu impact benefic asupra sănătății și stării de bine a fiecăruia.
Aceste alegeri ne scutesc de diferite boli și suferințe. Și nu este nevoie să
alegem doar ingrediente scumpe. Alimentele sezonale, locale, oferă mult sprijin
atunci când dorim să trăim sănătos. Astăzi vreau să vă povestesc câte ceva despre
ceapa verde, atât de iubită primăvara, accesibila ca preț și cu multe beneficii
asupra organismului”, spune Luminița Catană.
Ceapa
cu numele latin „allium cepa”, denumită și ceapa de bucătărie sau ceapa de
grădină, este o legumă extrem de cultivată, existând în sute de varietăți. De asemenea, ceapa este de bază în orice bucătărie, marea majoritate a rețetelor înglobând-o.
Este și una
dintre cele mai vechi plante cultivate, atât ca plantă medicinală, cât și cu rol
de condiment și legumă. De altfel, Luminița Catană spune că toți specialiștii atribuie cepei un rol benefic asupra
sănătății.
Cu
un conținut bogat de minerale, vitamine și compuși benefici, este hrănitoare și
a fost folosită încă din antichitate pentru îmbunătățirea sănătății inimii,
reglarea glicemiei și datorită efectelor antiinflamatorii.
Beneficiile
consumului de ceapă verde
Susține
sănătatea inimii – datorita conținutului bogat în antioxidanți și a altor
compuși are efect antiinflamator, reduce numărul de trigliceride și
colesterolul, scade riscul afecțiunilor cardiace, reduce tensiunea arterială și
protejează împotriva formarii cheagurilor de sânge.
Conține
și Quercentina – un antioxidant flavonoid, cu efect puternic antiinflamator
benefic în activitatea inimii și aparatului cardiovascular și de asemenea
excelent antialergic.
Îmbunătățește
densitatea osoasă- ceapa ajută la reducerea stresului oxidativ, la creșterea
nivelului de antioxidanți și astfel este prevenită osteoporoza. Datorită
conținutului bogat în calciu și a altor minerale este excelentă pentru
sănătatea oaselor.
Stimulează
digestia – ceapa verde este o sursă bogată de fibre și prebiotice necesare
pentru sănătatea intestinelor, combaterea constipației și reducerea balonării.
Bogată în prebiotice și oligozaharide, susține creșterea numărului de
bacterii bune din intestin și, implicit, funcția imunitară.
Scade
riscul de cancer – împreună cu consumul de usturoi reduce riscul apariției și dezvoltării
cancerului de stomac, colonorectal, încetinește răspândirea cancerului ovarian
și pulmonar.
Susține
controlul glicemiei – quercentina și compușii din sulf din ceapă ajută efectiv
la reglarea glicemiei.
Susține
imunitatea și vederea – eficientă în diete datorită conținutului scăzut de
calorii și aportului ridicat de nutrienți și fibre, ceea ce o fac sățioasă și
reduc senzația de foame.
Sursa
bogată de vitamine- Vitamina A, C, K, riboflavina, fier, calciu, potasiu, vitamina
B6, acid folic, magneziu, fosfor, zinc și Quercentina.
„Desigur
se recomandă folosirea echilibrată și adecvată, cu atenție la pacienții care
iau anticoagulante – datorită conținutului bogat în vitamina K, și atenție la
diabetici- consumată în exces poate interacționa cu medicația antidiabetică”,
specifică Luminița Catană.
Aceasta
ne dezvăluie și una dintre rețetele la care se folosește ceapa verde.
Clătite
cu ceapă verde
Luminița Catană ne spune că pot
constitui un mic dejun de weekend sau un aperitiv special: „este un fel de
mâncare mai special, de origine chinezească și relativ simplu de făcut. O să
surprindeți prin originalitate”.
Ingrediente:
180
grame de făină cu sau fără gluten,
360
mililitri apă,
100
grame de ceapă verde tăiată mărunt,
O
jumătate linguriță de sare, puțin praf de chili dacă o doriți mai picantă,
piper negru și un ulei bun.
Mod
de preparare
Se
amestecă făina cu condimentele într-un bol, se face o adâncitură și se adaugă
apa, puțin câte puțin, amestecând cu grijă
până nu mai sunt cocoloașe. Se adaugă ceapa verde, tăiată inelușe.
Apoi
se coc pe rând ca și clătitele – se poate adăuga puțin ulei în aluat de regulă și apoi
este nevoie de pus foarte puțin la copt. Se obțin câteva clătite aperitiv care se pot
servi cu un strat subțire de brânză, alături de o supă crema sau cu o salată.
Au un gust aparte și constituie un deliciu. Adăugate lângă brânzeturi sau mici
gustări vor avea un efect minunat.
„Așadar
o leguma sănătoasă, accesibila ca preț, cu o rețetă pe măsură și pe care o
putem cultiva și în ghiveci mai mare pe balcon. La îndemână și atât de
folositoare. O să revin cu mai multe detalii despre ceapă în următoare carte
,,Bucătăria cu lavandă”. Vă doresc Sărbători binecuvântate”, este mesajul nutriționistului Luminița Catană.