Grupul informatic Apple Inc. a raportat joi seară rezultate trimestriale peste aşteptări şi totodată un program record de răscumpărări de acţiuni, informează Reuters.
Apple anunţă cele mai mari răscumpărări de acţiuni din istoria SUA
În perioada ianuarie-martie 2024, producătorul telefoanelor iPhone a realizat o cifră de afaceri de 90,75 miliarde de dolari şi un profit net de 23,6 miliarde de dolari, ambele rezultate fiind mai mici decât cele înregistrate în aceiaşi perioadă a anului trecut dar peste estimările analiştilor. În aceste condiţii, cotaţia acţiunilor Apple a crescut cu 6% în cursul tranzacţiilor electronice care au avut loc după închiderea bursei de la New York.
De asemenea, Apple a anunţat că board-ul său a aprobat răscumpărarea unor acţiuni proprii în valoare de 110 miliarde de dolari. Este vorba de cel mai mare program de răscumpărări de acţiuni din istoria Apple dar şi din istoria SUA. Precedentul record în materie de răscumpărări de acţiuni, în valoare de 100 de miliarde de dolari, a fost anunţat tot de Apple, în anul 2018. În total, Apple este responsabil pentru şase din cele mai mari 10 programe de răscumpărări de acţiuni derulate vreodată în SUA. Pe această listă se mai află companii precum Chevron Corp. şi Alphabet Inc.
„Dată fiind încrederea noastră în viitorul Apple şi valoarea pe care o vedem în acţiunile noastre, consiliul nostru de administraţie a aprobat răscumpărarea unor acţiuni suplimentare în valoare de 110 miliarde de dolari. De asemenea, ne majorăm dividendele trimestriale pentru al 12-lea an la rând”, a declarat directorul financiar de la Apple, Luca Maestri.
Cu toate acestea, şefii Apple au spus foarte puţine lucruri despre produsele la care compania lucrează în domeniul inteligenţei artificiale, o tehnologie pe care rivalii Microsoft şi Alphabet au făcut pariuri mari. Apple a început să îşi intensifice activităţile de cercetare& dezvoltare anul trecut iar directorul general Tim Cook a precizat că grupul a cheltuit peste 100 de miliarde de dolari pentru R&D în ultimii cinci ani. „Continuăm să fim foarte optimişti cu privire la oportunităţile noastre în domeniul Inteligenţei Artificiale generative şi facem investiţii semnificative. Aşteptăm să vă împărtăşim lucruri foarte interesante cu clienţii noştri la evenimentele care vor avea loc la finele acestui an”, a spus Cook.
Însă Apple a avut un început de an 2024 marcat de concedieri, acţiuni în justiţie şi polemici. Grupul a concediat peste 600 de angajaţi la finele lunii martie, potrivit datelor publicate de o autoritate publică din statul California. Amploarea totală a planului social ar putea fi mult mai mare, în contextul în care Apple nu este obligat să dezvăluie decât datele privind concedierile din California. Tot în luna martie, guvernul american a dat în judecată Apple pentru practici monopoliste legate de telefoanele iPhone şi constrângerile impuse de Apple dezvoltatorilor de aplicaţii.