Continuăm rubrica „Portret de candidat”, însă ne îndreptăm atenția către alegerile locale. Ne propunem să aducem în fața cetățenilor informații relevante despre cei mai importanți politicieni care vor candida pe 9 iunie.
Cine sunt și ce pregătire au, cu ce s-au remarcat până acum și ce-i recomandă pentru o funcție în administrația locală – la primăriile unor orașe mari sau la consilii județene. Pentru că, înainte de a pune ștampila pe un candidat, e bine să știm câte ceva și despre oamenii pe care mizează partidele.
Astăzi – mizele curselor pentru Primăria și pentru Consiliul Județean Iași.
Rubrica „Portret de candidat” este realizată de echipa Știrile Zilei, un produs Recorder la care vă puteți abona aici, pentru a urmări rezumatul celor mai importante evenimente ale zilei, în fiecare seară, de luni până vineri.
Mai jos, aveți și varianta scrisă a portretului de astăzi:
Mihai Chirica, la PNL după certuri cu Liviu Dragnea
Mihai Chirica este la al doilea mandat de primar al municipiului Iași. De profesie inginer, edilul a intrat în administrația locală cu peste 15 ani în urmă.
La început a fost director general în Direcţia Tehnică şi de Investiţii a primăriei pe care acum o conduce, iar din 2012 viceprimar și membru PSD Iași.
Atunci, Mihai Chirica a fost cel care a decis tăierea a peste 70 de tei sănătoși aflați pe bulevardul Ștefan cel Mare din Iași. A plantat salcâmi japonezi în loc.
După aceea, la inițiativa locuitorilor din oraș, alți tei au fost replantați. Presa locală din Iași îl prezenta pe Mihai Chirica drept mâna dreaptă a fostului primar condamnat Gheorghe Nichita, lucru pe care actualul edil în neagă.
De altfel, Mihai Chirica a fost primar interimar după reținerea de către procurori a lui Gheorghe Nichita, în dosarul în care fostul edil a fost găsit vinovat pentru ca și-a spionat partenera cu ajutorul poliției locale.
A devenit mai cunoscut în 2017, când a contestat Ordonanța de Urgență 13, perioadă în care s-a certat cu Liviu Dragnea, comparându-l pe șeful PSD cu împăratul roman Nero. Fostul lider PSD l-a acuzat la rândul său pe Mihai Chirica de legături cu Serviciul de Informații Externe. În cele din urma a fost exclus din PSD, iar la scurt timp a trecut în PNL.
De asemenea, este și un susținător al Unirii Basarabiei cu România. A susținut referendumul pentru redefinirea familiei și a luat numeroase decizii contra comunității LGBTQ. Cu toate acestea, nu se consideră homofob.
Are mai multe dosare penale
A fost acuzat că își ascunde averea în spatele familiei. Mihai Chirica a trecut, de pildă, o casă în valoare de 250.000 de euro pe numele fiului în vârstă de un an.
A ajuns în atenția procurorilor pentru diverse fapte de corupție. În acest moment, Mihai Chirica are pe numele său mai multe dosare penale, unele trimise de procurori în judecată.
Cel mai recent a fost trimis în instanță chiar în luna aprilie. Primarul Mihai Chirica şi mai mulţi angajaţi ai municipalităţii sunt acuzaţi că ar fi emis ilegal mai multe autorizaţii de construire. Cu ajutorul respectivelor acte, un om de afaceri din Iași ar fi câștigat peste 8 milioane de euro.
Mihai Chirica a fost inculpat și într-un dosar de înşelăciune privind un teren al Primăriei Iaşi. Ar fi vorba de un prejudiciu de aproape jumătate de milion de euro.
De asemenea, edilul de Iași mai este acuzat că ar fi dat undă verde pentru construirea unui bloc de 8 etaje în locul unuia de 2.
Adversarii lui Chirica din partea PSD și ADU
În cursa pentru fotoliul de primar al Iașiului s-a înscris și Bogdan Balanișcu, președintele filialei PSD Iași și secretar de stat în Ministerul Mediului. A studiat electronică, marketing și management.
Este de 17 ani membru al Partidului Social Democrat. În Iași a fost consilier local în două rânduri, însă este necunoscut la nivel național. Din partea Alianței Dreapta Unită candidează senatorul Marius Bodea.
În 2020, după trecerea lui Mihai Chirica în PNL, Marius Bodea s-a înscris în USR.
A fost și prefect al Iașiului între 2007 și 2009, iar pentru câșiva ani a fost membru în Consiliul de Administrație al Autorității Aeronautice Civile și membru în Consiliul de Administrație al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti.
A condus și Aeroportul din Iași, timp de 4 ani, între 2012 și 2016.
Cosette Chichirău candidează din nou
Tot pentru Primăria Iași candidează și deputata Cosette Chichirău, politican care a demisionat din Uniunea Salvați România în toamna anului 2023.
De atunci este parlamentar neafiliat, iar între timp și-a făcut și propriul partid – „CURAJ pentru România”, denumit inițial „România ECO”.
„La USR motorul e cam gripat şi nu mai trage”, spunea Cosette Chichirău la momentul demisiei.
Aleasă de două ori în Parlament pe listele USR, Cosette Chichirău a fost și președintă a organizației Iași.
A mai candidat, fără succes, și la alegerile locale din 2020.
Tudor Ciuhodaru, candidatul AUR
Medicul Tudor Ciuhodaru, europarlamentar și până la începutul anului membru PSD, este candidatul AUR la Primăria Iaşi.
De când e în politică, Tudor Ciuhodaru a tot schimbat partidele. În trei mandate câte a avut în Parlamentul României, medicul urgentist s-a mutat de patru ori.
Mai întâi a fost ales deputat pe listele PSD în anul 2008. După un scurt popas în Partidul Conservator (al mogulului Dan Voiculescu), în 2012 a fost ales din nou, dar pe listele PPDD (formațiunea lui Dan Diaconescu). După aceea, el a trecut la UNPR-ul lui Gabriel Oprea, iar în cele din urmă a revenit în PSD.
În 2017 s-a remarcat printr-o intiațiativă legislativă scandaloasă îndreptată împotriva protestatarilor. În 2019, a primit un loc eligibil la alegerile europarlamentare.
În parlamentul european a susținut inițial imunizarea anti-covid, iar despre vaccin spunea că trebuie să devină „bun public”.
Ulterior, pe fondul apariției datelor cu privire la reacțiile alergice post-vaccinare, Tudor Ciuhodaru susținea că imunizarea ar fi fost de fapt un experiment medical.
Costel Alexe, alt liberal cu probleme penale
Costel Alexe un alt liberal cu probleme penale candidează pentru al doilea mandat la șefia Consiliului Județean Iași.
În cazul șefului de la județ a început procesul pe fond în dosarul în care este acuzat că primit, pe când era ministru, 22 de tone de tablă de la un fost director al Combinatului siderurgic Galaţi.
Costel Alexe este acuzat și de abuz în serviciu. Procurorii susțin că și-ar fi detașat un consilier în funcția de manager la Școala Populară de Artă din Iași.
Contracandidatul lui Costel Alexe este Bogdan Cojocaru, prefect al judeţului în ultimii 2 ani și jumătate.