Reacția lui Tanczos Barna la cazul turistei ucise de urs: „UDMR are un proiect de lege care a trecut de Senat anul trecut”

Date:


Tanczos Barna, fost ministru al Mediului, a făcut marți seară declarații cu privire la evenimentul tragic în urma căruia o tânără de 19 ani a murit, după ce a fost atacată de un urs în zona stațiunii Bușteni. Conform lui Barna, incidentul putea fi evitat, conform Agerpres.

Tanczos Barna

O tânără a fost ucisă marți de un urs pe un traseu montan. FOTO Inquam Photos/Cosmin Enache (Arhivă)

Suntem în faţa unei tragedii cumplite, o tragedie cumplită care putea fi evitată, iar tragedii similare au mai avut loc în trecut. Şi, pur şi simplu, ne întrebăm câte persoane trebuie să mai moară, câte persoane trebuie să mai fie mutilate, câte persoane trebuie să ajungă la spital în urma atacurilor urşilor şi cât timp trebuie să mai treacă ca viaţa oamenilor să devină mai importantă pentru tot Parlamentul României decât viaţa unui exemplar de urs brun. UDMR are un proiect de lege care a trecut de Senat anul trecut, în noiembrie, un proiect de lege care reintroduce vânătoarea şi care de opt luni de zile zace în sertarele Camerei Deputaţilor”, a spus Barna, pentru sursa citată. 

Conform spuselor sale, proiectul de lege ar putea fi supus votului în cazul în care ar exista o hotărâre în Camera Deputaților și în cadrul Coaliției. 

Prevenţia este absolut importantă şi fără prevenţie asemenea vieţi omeneşti se vor pierde. Dacă nu intervine ministerul de resort şi nu intervine Parlamentul, din păcate, mulţi tineri de 19 ani sau mulţi oameni care practică sporturile montane sau care pur şi simplu lucrează în agricultură vor fi într-un pericol iminent. Nu mai suntem în siguranţă nici pe potecile montane, nu mai suntem în siguranţă nici pe terenurile agricole şi în anumite zone, nu mai suntem în siguranţă nici măcar în intravilanul localităţilor. Este nevoie de o asumare, de o responsabilitate din partea Legislativului şi este nevoie urgentă de o decizie prin care să putem preveni asemenea tragedie. Transmit sincere condoleanţe familiei îndurerate şi cred, în continuare, că nimic nu poate fi mai presus de vieţile oamenilor”, a mai precizat Barna. 

„Nu s-a mai făcut niciun pas în vederea gestionării acestor conflicte om-urs”

Tanczos Barna a remarcat și că, potrivit statisticilor, numărul atacurilor animalelor sălbatice este în creștere, precum și valoarea pagubelor provocate de urși. 

În perioada mandatului pe care l-am avut, am început implementarea unui set de măsuri, un pachet complex de prevenţie, şi prin acest set de măsuri se putea ajunge la rezultate concrete. Am reintrodus cota preventivă, cota de extragere preventivă a exemplarelor de urs în zonele puternic afectate de atacuri şi trebuia mers mai departe, inclusiv prin introducerea vânătorii. (…) De când am plecat noi de la guvernare, nu s-a mai făcut niciun pas în vederea gestionării acestor conflicte om-urs. Inactivitatea nu va rezolva această problemă niciodată. (…) În calitate de ministru, aş fi dus pachetul de măsuri până la capăt. Ceea ce am văzut, după plecarea UDMR de la guvernare, că acest pachet de măsuri nu a mai fost continuat, nici planul privind protecţia culturilor şi a fermierilor cu garduri electrice nu a fost finalizat, nici pachetul de măsuri preventive prin cotă de prevenţie şi cotă de vânătoare nu au fost duse mai departe, nu au apărut alte soluţii, eventual alternative la ce am propus noi, pur şi simplu de când am plecat noi nu s-a mai întâmplat nimic în acest domeniu”, a susținut fostul ministru al Mediului. 

Evenimentul tragic de marți, 9 iulie, în urma căruia a murit tânăra de 19 ani a avut loc pe un traseu montan frecventat de turiști. 

Deci, nu vorbim de o zonă izolată, nu vorbim de o zonă unde omul să apară foarte rar şi să fi avut loc o întâlnire, un contact om – urs într-o zonă extrem de izolată. Vorbim de o zonă frecventată de turişti, o zonă unde treceau, poate, cu sutele în fiecare zi”, a mai spus Tanczos Barna. 



Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Share post:

STIRI POPULARE

MAI MULTE STIRI
Related