Scandalul OUG 84. Categoria de șoferi care va fi testată obligatoriu cu etilotestul

Date:


Potrivit articolului 38 din OUG 84/2024 polițistul rutier are obligația explicită de a testa cu etilotestul șoferii în situația în care observă în vehicul recipiente care ar putea conține băuturi alcoolice. În această categorie intră și recipientele SGR care sunt duse de români la reciclat.

Șoferii care au sticle de alcool în mașină, testați cu etilotestul - Foto Arhivă

Șoferii care au sticle de alcool în mașină, testați cu etilotestul – Foto Arhivă

Criticii susțin că această prevedere este extrem de problematică, deoarece poate duce la situații absurde. 

Concret, articol 38 al OUG 84 presupune că: „Polițistul rutier este obligat să solicite persoanelor prevăzute la alin. (1) efectuarea testării în vederea stabilirii consumului de substanțe psihoactive ori a concentrației de alcool în aerul expirat, după caz, atunci când:a) observă în vehicul recipiente ce pot conține băuturi alcoolice și care prezintă urme de consum sau substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive;”. 

Cosmin Andreică, șeful Sindicatului Europol, a subliniat că aceste reguli nu permit polițistului nicio altă opțiune decât să solicite testarea obligatorie, chiar și în cazul în care situația pare a fi evident nejustificată sau inofensivă.

Mai avem o prevedere la fel de stupidă. Dacă mâine vă prinde la volan și mergeți cu sacoșica cu niște doze de bere la tonomat pentru a le recicla, polițistul este obligat să vă rețină până când vine un alt echipaj rutier care să vă supună testării cu etilotestul. Avem acea prevedere care spune că în situația în care în habitaclul autoturismului se identifică recipiente goale de alcool, polițistul este obligat, nu scrie că poate să efectueze bazându-se pe percepția pe care o are cu persoana respectivă și așa mai departe, ci este obligat. Deci nu există niciun fel de altă posibilitate. Și atunci dacă o să vă oprească un echipaj și vă vedea cu dozele la reciclat trebuie obligatoriu să vă supună testării. Nu știu ce o să fie în zonele astea de agrement, când mergi la mare, șoferul nu bea și ceilalți trei prieteni care stau în mașină toți sunt cu berile în mână. Păi dacă vă oprește și vă vede poliția, clar șoferul trebuie să se supună testării”, a explicat Cosmin Andreică pentru „Adevărul”. 

Problema e că nu toate echipajele de poliție sunt dotate cu etilotest.

Și atunci există probabilitatea ca dacă te oprește noaptea la 1:00, într-o zonă rurală, să pierzi o oră până când va veni un echipaj, de la serviciul rutier, 60 de kilometri, până în comuna Cucuieții de Munte, unde a oprit un conducător auto care avea pe jos, pe podeaua din spate, un recipient, un pet de bere, în care poate a fost și lapte, nu se știe. Eu n-am voie ca polițist să gândesc, am văzut un recipient, scrie pe el bere, gata trebuie să oblig testării”, adaugă șeful Sindicatului Europol. 

„Cei care mergeți cu PET-uri goale la reciclare, aveți grijă să nu fiți obligați să efectuați drugtest! Pot fi considerate recipiente suspecte!”, a scris și medicul legist Cristian Paparău pe Facebook.

Rămâne de văzut cum vor fi aplicate și interpretate aceste reguli controversate.  Surse din Guvern spun că OUG 84 va fi amânată.

Guvernul vrea să amâne OUG 84, dar e vacanță parlamentară. Coincidență? Au dat ordonanța chiar înainte de vacanță! Speră că în 2 luni uităm că ne încalcă drepturile? Nu renunțăm la protest, ne vedem joi, ora 18:00, în Piața Victoriei!”, subliniază Declic.



Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Share post:

STIRI POPULARE

MAI MULTE STIRI
Related