Cum scapi de păduchi și de ce nu este de ajuns șamponul. Focar activ la o lună după depistare

Date:


Un focar de pediculoză descoperit într-o școală din Olt cu aproape o lună în urmă este încă activ. Deși nu foarte greu de tratat, infestarea cu păduchi presupune perseverență și respectarea unor reguli stricte.

Îndepărtarea mecanică a păduchilor este o etapă extrem de importantă FOTO: arhiva

Îndepărtarea mecanică a păduchilor este o etapă extrem de importantă FOTO: arhiva

Mai multe cazuri de pediculoză (infestare cu păduchi) au fost descoperite într-o școală din județul Olt, cu ocazia triajului epidemiologic realizat la revenirea din vacanța de Paște. Deși a trecut aproape o lună, două cazuri sunt în continuare active.

Direcția de Sănătate Publică Olt a precizat că la controlul inițial au fost descoperite opt cazuri de pediculoză în școala din localitatea Vulpeni, județul Olt. Personalul sanitar a anunțat ce este de făcut, iar elevii au fost izolați la domiciliu, cu indicații clare adresate familiei.

După prelucrare, din cele opt cazuri de pediculoză, cu ocazia recontrolului efectuat la 7 zile de la depistare, au rămas în evidență cinci cazuri”, se menționează într-un comunicat transmis de către DSP Olt. Un nou control a avut loc în 15 mai, constatându-se că „cele cinci cazuri de pediculoză erau izolate la domiciliu și monitorizate de personalul medical”. În următoarele zile, în urma măsurilor adoptate de cadrele medicale din comună (personalul din cabinetul medicului de familie și asistentul comunitar), din cele cinci cazuri au fost rezolvate trei.

Ulterior, în data de 31 mai 2024, asistentul comunitar ne-a informat că două cazuri de pediculoza au recidivat, rezultând în total un număr de 4 cazuri. În aceeași zi medicul de familie ne transmite că doi copii aflați în lista sa de capitație au fost recontrolați, urmând ca aceștia să primească aviz de intrare în colectivitate. În concluzie, la acest moment, la Școala Gimnazială Vulpeni se află în monitorizare și tratament două cazuri de pediculoză”, mai precizează reprezentanții DSP Olt.

Îndepărtarea mecanică, etapa peste care nu se poate trece

Infestarea cu păduchi de cap este o problemă mai des întâlnită decât am putea crede, însă despre această afecțiuni se vorbește foarte puțin. Se întâmplă ca persoanele care se confruntă cu această afecțiune să nu o recunoască, iar pentru că în continuare există mitul că se infestează cu păduchi persoanele care au o igienă precară, informație contrazisă de medici.

Deși păduchii de cap nu sunt foarte periculoși, pentru că nu transmit boli, ei determină prurit, iar scărpinatul excesiv poate duce la infecții în zona scalpului.

Un păduche poate depune până la șase ouă pe zi, ouăle (lindini) fixându-se puternic pe firul de păr. Păduchii ajung la maturitate în trei săptămâni, când au dimensiunea unei semințe de susan. Sunt relativ greu de depistat, având culori de la alb la maro. Se fixează foarte bine de firul de păr și se hrănesc cu sânge uman. Cel mai des se fixează în spatele gâtului și în jurul urechilor, fiind cele mai calde zone, dar nu numai.

Păduchii se îndepărtează folosindu-se soluții speciale, șampoanele care se comercializează în farmacii (foarte eficiente și care nu pun sănătatea în pericol, spre deosebire de soluțiile de uz veterinar deosebit de periculoase la care încă se mai apelează în anumite medii) fiind cele mai recomandate în acest scop. Prețul acestora este destul de accesibil, pornind de la aproximativ 10 lei.

Medicul de familie este cel care poate prescrie tratamentul, eliberând o rețetă simplă, însă produsele pot fi achiziționate și la recomandarea farmacistului. Important este de reținut că tratamentul trebuie urmat de către toți membrii familiei și trebuie completat cu măsuri stricte de igienă. Lenjeria și hainele trebuie spălate la temperaturi de cel puțin 50 grade Celsius. Se recomandă, de asemenea, aspirarea suprafețelor, pentru a se elimina firele de păr pe care încă au supraviețuit păduchii sau ouăle acestora.

Simpla folosire a șamponului nu este eficientă, ci ea trebuie însoțită de îndepărtarea mecanică a ouălor, prin perierea părului cu un pieptăn special. Acest pieptăn se comercializează, în cele mai multe cazuri, alături de șamponul special (îl regăsim în cutie). Operațiunea de îndepărtare mecanică trebuie repetată până când constatăm că am îndepărtat toate ouăle păduchilor.

Copiii sunt mai afectați de infestarea cu păduchi de cap decât adulții, pentru că petrec mai mult timp în colectivitate și interacționează stând foarte aproape unii de ceilalți. S-a constatat, de asemenea, că fetele sunt afectate într-o mai mare măsură decât băieții (aspect influențat și de dimensiunea firului de păr). Tot copiii își împrumută cu ușurință obiectele personale – perii de păr, diverse accesorii pentru păr, căciuli, fulare, pălării, șepci etc., toate acestea fiind mijloace de transmitere a păduchilor.



Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Share post:

STIRI POPULARE

MAI MULTE STIRI
Related