Rutte, „optimist” în privinţa şanselor sale de a conduce NATO. Țările care nu sprijină candidatura sa

Date:


Liberalul Mark Rutte, prim-ministru în exerciţiu al Olandei, s-a declarat „optimist” cu privire la şansele sale de a deveni noul secretar general al NATO, însă a subliniat că numirea sa nu este încă decisă pentru că în acest moment nu are sprijinul României, Slovaciei şi al Ungariei, relatează EFE.

Premierul olandez Mark Rutte FOTO EPA-EFE

Premierul olandez Mark Rutte FOTO EPA-EFE

„Sunt optimist”, a declarat el într-un interviu acordat Nieuwsuur, de la postul public NPO.

El recunoaşte totuşi că încă nu are sprijinul tuturor celor 32 de state membre, deşi, în urma călătoriei recente în Turcia, a reuşit să-l convingă pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, cu care s-a confruntat în nenumărate rânduri în calitate de premier al Olandei.

Rutte și-a anunțat ieșirea din politică vara trecută, după căderea guvernului său.

„Acest tip de paşi din cadrul procesului, a zbura pentru a vedea pe cineva, trebuie să se încadreze într-o abordare mai largă a întrebării: Mă vor sprijini acele ţări după aceea? Dar asta nu poate fi prevăzut în avans”, a subliniat Rutte.

Deocamdată, planul lui Rutte este să aştepte pentru că „nu e ca şi cum aş suna oamenii să le spun: daţi-mi sprijinul vostru”.

„De asemenea, nu exclud să existe o altă conversaţie în paralel”, a recunoscut el.

Ungaria a reiterat marţi că nu îl va sprijini pe Rutte, argumentând că prioritatea sa este ca NATO să fie condusă de un reprezentant din Europa de Est, precum preşedintele României Klaus Iohannis, a cărui candidatura nu are totuşi prea multe şanse, având în vedere sprijinul larg din rândul aliaţilor pentru Rutte, notează EFE.

Nici Slovacia nu s-a hotărât deocamdată.

Ungaria, nemulțumită de declarații ale lui Rutte

Ungaria încă discută dacă să sprijine candidatura premierului olandez în exerciţiu Mark Rutte pentru postul de secretar general al NATO, a declarat miercuri premierul ungar Viktor Orban publicaţiei franceze Le Point, adăugând că Rutte a exprimat odată opinii „problematice” cu privire la Ungaria, a relatat Reuters.

„Pe de o parte, el a spus că Ungaria ar trebui să părăsească Uniunea Europeană şi, pe de altă parte, că ar trebui să fim puşi în genunchi. Aceasta nu este cea mai bună modalitate de a ne câştiga sprijinul”, a indicat Orban.

Premierul ungar a făcut astfel din nou referire la o declaraţie a lui Rutte legată de disputa între Bruxelles şi Budapesta asupra unei noi legi ungare ce interzice referirile la homosexualitate în şcoli. Cu această lege, Ungaria ‘„nu mai are ce să caute în Uniunea Europeană’‘, iar această ţară trebuie să fie “pusă în genunchi”, declara Mark Rutte în iunie 2021 la un summit european.

Susținere din partea SUA

Statele Unite au fost printre primele ţări care şi-au exprimat sprijinul pentru Rutte în cursa sa către NATO, însă politicianul olandez spune că „nu a auzit” confirmarea zvonurilor că Washingtonul ar face deja presiuni asupra Ungariei să renunţe la vetoul său.

Miercuri, ambasadoarea SUA la NATO, Julianne Smith, s-a declarat încrezătoare în timpul unei întâlniri virtuale cu presa că un acord asupra succesorului actualului secretar general al Alianţei, Jens Stoltenberg, va fi obţinut până la summitul liderilor statelor aliate care se va desfăşura la Washington în perioada 9-11 iulie.

Potrivit ambasadoarei SUA, aliaţii „continuă să dezbată” asupra celor doi candidaţi la postul de secretar general al NATO, respectiv premierul olandez în exerciţiu Mark Rutte şi preşedintele român Klaus Iohannis.

„Aşa cum este bine cunoscut, Mark Rutte beneficiază de un sprijin puternic, dar nu toţi aliaţii sunt dispuşi să-i aprobe candidatura. Prin urmare, ne aşteaptă mai multe discuţii pe acest front”, a explicat Julianne Smith.

Întrebată dacă se teme că această desemnare ar putea fi afectată de numirile în principalele posturi ale instituţiilor UE după alegerile europarlamentare din 9 iunie, Julianne Smith a răspuns că „este ceva ce Alianţa poate gestiona”.

„Aliaţii NATO sunt focalizaţi pe acest proces, procesul NATO de selectare a viitorului secretar general. Cred că am avansat mult în acest sens. Sper că până la summitul din iulie va fi încheiat”, a concluzionat reprezentanta permanentă a SUA pe lângă NATO.



Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Share post:

STIRI POPULARE

MAI MULTE STIRI
Related