Nadal, colosal: Rafa, de dat exemplu pentru românii care au pierdut bucuria de a-și reprezenta țara

Date:


Disperarea cu care un titan al sportului, care a câștigat tot ce se putea, amână momentul retragerii și trage cu dinții de visul său olimpic, la 37 de ani, e un caz care trebuie pus în fața unor vedete de la noi.

Rafael Nadal. FOTO: Facebook

Rafael Nadal. FOTO: Facebook

Cât timp era sănătoasă, pe val în circuitul feminin, Simona Halep (32 de ani, 1.136 WTA) ne tot spunea că abia așteaptă să încheie socotelile cu sportul de performanță, la 33, 34 de ani, ca să savureze și viața personală.

Desigur, Halep nu e un caz singular. De fapt, în tenisul actual, în care poți aduna bani cât pentru șapte vieți după un sezon reușit – vezi exemplele Emma Răducanu sau Bianca Andreescu – tentațiile vieții extrasportive duc nume mari cu gândul la retrageri premature. Ashleigh Barty, de pildă, și-a agățat racheta în cui, la doar 25 de ani, când era pe locul 1 în lume! Iar Naomi Osaka, cu milioane de dolari în cont, câștigate multe prea repede, s-a tot plâns de depresie. Până când și Boris Becker a tras-o de ureche: „E oare presiune mentală în cazul ei? Nu prea cred. E presiune, atunci când n-ai mâncare de pus pe masă. Când trebuie să-ţi hrăneşti familia şi n-ai un loc de muncă. Când suferi un accident, care îţi poate schimba viaţa. Eu cred că în astfel de cazuri putem vorbi de presiune. Nu şi când ai 23 de ani, eşti sănătoasă şi familia ta e bine. Unde e nenorocita de presiune, când duci o asemenea viaţă?!“.

Când vedem astfel de exemple, ne dăm seama că trebuie să ne considerăm cu adevărat norocoși pentru că am fost contemporani cu un sportiv de talia lui Rafael Nadal (275 ATP). Care, la 37 de ani, se agață cu disperare de continuarea carierei, deși a câștigat tot ce se putea, în mod repetat, și are bani, cât să trăiască șapte generații după el!

Și, totuși, Rafa le-a cerut organizatorilor French Open să anuleze ceremonia de adio pe care aceștia o pregătiseră pentru momentul eliminării sale. Care, anul acesta, a venit mult mai repede decât își doreau iubitorii tenisului, după partida cu Zverv (4 ATP) din turul I: 3-6, 6-7, 3-6.

Dezvăluirea a fost făcută de Eurosport, postul care transmite French Open. Sursa citată a notat că Amelie Mauresmo, directoarea turneului de la Roland Garros, primise, inițial, aprobarea lui Nadal de a pune la cale festivitatea de adio. Apoi însă, „Matadorul“ s-a răzgândit și a informat-o pe Mauresmo să pună totul „pe hold“. „Am anulat totul în ultimul moment. Totul era pregătit, dar s-a răzgândit“, a spus Mauresmo. Iar declarația sa e confirmată de discursul lui Nadal.

„Încă mai am obiective…“

Imediat după înfrângerea cu Zverv, legendarul spaniol, cu 14 trofee numai la French Open, a lăsat o portiță deschisă pentru revenirea la Roland Garros, în 2025.

Sunt şanse mari să nu mai joc niciodată aici, dar nu pot spune asta cu certitudine. Încă mai am câteva obiective, inclusiv să mă întorc pentru Jocurile Olimpice. Sper că voi fi bine pregătit“, a spus Nadal. Așadar, din capul locului, el vrea, cu orice preț, să fie la JO 2024. Turneul de tenis din cadrul Jocurilor Olimpice se va juca tot pe zgură, la Roland Garros, în perioada 27 iulie – 4 august.

Atenție: Nadal, la 37 de ani, ține neapărat să fie la JO 2024, deși în palmaresul său stelar figurează deja două medalii olimpice, ambele de aur: în proba de simplu, la Beijing 2008, și în cea de dublu, la Rio 2016. Prin comparație, fetele noastre s-au tot dat lovite, în ultimii ani, ca să nu evolueze pentru România la Jocurile Olimpice.

Ghinion pentru britanici: pică Wimbledon

Într-o tentativă de a fi apt pentru JO 2024, Nadal trebuie să facă, totuși, un sacrificiu. Concret, pică, în mare măsură, varianta participării la Wimbledon (1-14 iulie), spre disperarea britancilor.

Pare dificil să fac tranziţia pe iarbă, pentru a juca la Wimbledon, pentru a reveni apoi pe zgură la Jocurile Olimpice, două săptămâni mai târziu. Nu pot să confirm nimic, dar cred că ar fi destul de greu, după tot ce s-a întâmplat cu corpul meu în ultimii doi ani. Nu cred că e o idee bună. Obiectivul meu principal e să fiu la Jocurile Olimpice“, a precizat Nadal.

De remarcat că acesta e disperat să reprezinte Spania, încă o dată, deși e conștient că poate fi învins repede: „Sunt conștient, la Jocurile Olimpice mă voi afla în aceeaşi situaţie, ca la Roland Garros. Pot să pierd în faţa oricărui jucător în primul tur“.

Admirat pentru jocul său la 37 de ani

În studioul Eurosport, spaniolul Alex Corretja (50 de ani), fost număr 2 ATP, a „dat din casă“, cum se spune, și a dezvăluit ce a vorbit cu Nadal, în ultima perioadă.

Am vorbit cu el, acum câteva luni, și era sigur că nu va avea nicio șansă să revină pe teren. Acum câteva zile însă, mi-a spus că e pentru prima oară după doi ani, când nu simte durere atunci când se antrenează la Roland Garros! Că se simte bine și competitiv, că simte că jocul lui se îmbunătățește și că nu vede de ce nu s-ar întoarce încă o dată, cât timp joacă bine. La felul în care a jucat (n.r. – cu Zverev), sunt sigur că se va gândi să se întoarcă“, a spus Corretja.

Iar Mats Wilander (59 de ani, fost lider ATP) și-a completat colegul de platou: „Sunt de acord cu Alex. Rafa e prea competitiv și joacă prea bine acum, încât să se gândească la asta (n.r. – retragere). Ar putea învinge 90% din jucătorii de pe tablou. Există doar câțiva care-l pot învinge când joacă așa, iar Zverev a fost poate cel mai complicat adversar posibil. Mai rău decât Djokovici sau Alcaraz. Chiar și așa, faptul că a fost atât de aproape (n.r. – de nivelul adversarului) e ceva pozitiv. De ce să nu continue? Știe cum să câștige meciuri și la 37 de ani“.



Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Share post:

STIRI POPULARE

MAI MULTE STIRI
Related