Pe fondul temerilor
legate de recoltele slabe din Brazilia, producătorii de sucuri de portocale iau
în considerare posibilitatea de a se orienta către alte citrice, cum ar fi
mandarinele.
foto Pixabay
Prețul la sucul de portocale a atins un nou maxim în
această săptămână, de 4,95 dolari pe kilogram, pe piețele de mărfuri
internaţionale, după ce cultivatorii din principalele zone producătoare de
portocale din Brazilia au declarat că se așteaptă la o recoltă cu 24% mai mică
decât anul trecut, potrivit The Guardian.
Portocalii din
Brazilia au fost atacaţi de o boală care duce la apariţia unor pete verzi pe
coaja fructelor, ceea ce le face să fie amare şi, în cele din urmă, să cadă. Specialiştii spun că aceasta
este o urmare a secetei extreme din perioada cheie de înflorire din ultima
parte a anului trecut, alimentate de criza climatică.
O recoltă slabă de portocale în Brazilia va avea un impact dramatic asupra ofertei mondiale de suc de portocale, în condiţiile în care această ţară este responsabilă pentru aproximativ 70% din exporturile totale din această băutură răcoritoare, iar 2024 este al treilea an consecutiv în care recolta este în scădere
drastică.
Un alt mare
cultivator de portocale în afara Braziliei, statul Florida, din SUA, a fost
afectat de o serie de uragane și de aceeaşi boală apomilor, care se răspândește
prin intermediul insectelor care sug seva fructelor infestate şi duc boala mai
departe.
Seria de recolte
slabe a limitat astfel capacitatea producătorilor de a depăși dificultățile
actuale prin amestecarea noii recolte cu sucuri congelate, care, în mod normal,
au o durată de viață de doi ani.
„Aceasta este o criză”, a declarat Kees Cools, președintele Asociației
Internaționale a Sucurilor de Fructe și Legume (IFU). „Nu am mai văzut așa ceva, nici măcar în timpul marilor înghețuri și al
marilor uragane”, s-a plâns el.
IFU a declarat că
ia în considerare posibilitatea de a face lobby pentru o rescriere a
reglementărilor alimentare la nivelul ONU, astfel încât sucul de portocale să
poată conține și alte citrice, cum ar fi mandarinele.
Analiştii de piaţă
sunt, însă, sceptici cu privire la faptul că mandarinele ar putea fi folosite
pentru a înlocui portocalele, deoarece acest lucru ar implica noi cheltuieli de
transport al fructelor către un procesator.
În acelaşi timp, ei
spun că cererea consumatorilor pentru suc de portocale a scăzut cu aproximativ
o cincime comparativ cu anul trecut, deoarece prețul a luat-o razna și
obiceiurile consumatorilor s-au schimbat.
„Industria globală a sucului de portocale este în criză.
Industria din Florida aproape că a dispărut, iar plantațiile braziliene sunt
afectate de boli, de creșterea costurilor și de condiții de creștere
nefavorabile, ceea ce face ca ofertele globale de suc de portocale să fie la
cel mai scăzut nivel din ultimele decenii”, spun specialiştii.
În aceste condiţii,
producătorii de băuturi răcoritoare vor trebui fie să folosească sucuri de
calitate inferioară, fie să creeze sucuri amestecate cu alte fructe, cum ar fi
merele, mango sau strugurii, fie să aplice consumatorilor prețuri mai mari.