România bolnavă: cum am ajuns să transformăm orice eveniment într-un prilej de scandal și atacuri sub centură

Date:


România e, probabil, singura țară din lume în care inclusiv la un meci de old-boys, niște oameni cu părul alb, de categoria +50 de ani, ajung să se bălăcărească în public.

Hagi, în centrul atenției la meciul de retragere pentru Generația de Aur. FOTO: Facebook

Hagi, în centrul atenției la meciul de retragere pentru Generația de Aur. FOTO: Facebook

Pentru că exact asta s-a întâmplat în weekend, după ce Ionel Ganea (50 de ani) s-a ofuscat pentru că a fost sărit din lotul convocat pentru meciul de retragere al Generației de Aur. Lăsând deoparte dacă fostul atacant a avut sau nu dreptate – „Ganezul“ a fost, fără îndoială, un fotbalist mare, reprezentativ pentru naționala noastră – a șocat tonul folosit de el. „Gică Popescu e un individ cu caracter zero! Dintre foștii mei colegi, are cel mai josnic caracter“, a fost o frază rostită de Ganea, în dialog cu sportpesurse.ro.

Ulterior, un interviu incendiar a acordat și Alin Stoica (44 de ani) pentru prosport.ro, însă declarațiile acestuia nici măcar nu merită să fie reproduse, în condițiile în care nicio statistică nu-l plasează ca făcând parte din Generația de Aur. În schimb, fostul mijlocaș, supărat că n-a reușit să calce pe urmele tatălui său legendar, Tudorel Stoica, a avut mereu frustrări. Pe care le-a exprimat, periodic, în presă.

Drama e că Ionel Ganea și Alin Stoica nu reprezintă niște cazuri izolate în fotbalul nostru, când vine vorba de a „păta“ un eveniment fericit, cum a fost meciul de retragere pentru Generația de Aur. Care ar fi trebuit să fie despre orice, numai despre jigniri și atacuri sub centură nu! Din păcate, vorbim despre un obicei bolnăvicios, devenit „specialitatea casei“ în fotbalul nostru. „Adevărul“ demonstrează această realitate tristă în rândurile de mai jos.

Ne-am făcut de râs în fața UEFA

Pe 30 noiembrie 2019, la unul din ultimele evenimente mari din fotbalul internațional, înainte ca pandemia să declanșeze niște măsuri prostești, Bucureștiul a găzduit tragerea la sorți pentru grupele Euro 2020.

La Romexpo, au fost prezente vedete din fotbalul mondial, precum Ruud Gulit, Francesco Totti sau Iker Casillas. Din partea României, o țară necalificată, au fost invitați de UEFA ambasadorii turneului final, Miodrag Belodedici și Gică Popescu. Nu și Gică Hagi. De aici, s-a declanșat un scandal uriaș și până și fostul arbitru internațional, Cristi Balaj, a ajuns să lanseze acuze pentru că n-a prins un loc în sală! „Intenţionat nu m-au invitat. Să fie clar, o să scriu la UEFA!“, a spus Balaj, șef la Agenția Națională Antidoping (ANAD), la vremea respectivă.

Scandalul tipic românesc a luat o amploare atât de mare, încât, spre rușinea noastră, UEFA a trebuit să lămurească lucrurile prin Giorgio Marchetti, directorul său de competiții: „Știm că România are nume mari în fotbalul european, dar am ales la această tragere la sorți numai reprezentanți ai campioanelor europene“.

În ciuda acestei explicații, nemulțumiții au continuat să facă valuri în presă, indicând că la Romexpo au fost prezenți oameni ca Aurel Braşoveanu, Bogdan Bălănescu, Valeriu Argăseală şi reprezentanți ai Comisiei Tehnice FRF.

Meciurile de la București, alt val de nemulțumire

În 2021, Capitala a găzduit patru partide din cadrul Europeanului care a fost amânat cu un an din cauza pandemiei. Firește, a apărut un nou motiv de supărare și acuze. Pentru că vedetele Generației de Aur au primit bilete la tribuna a II-a, în timp ce politicienii, în frunte cu Dan Barna, Ludovic Orban, Nicușor Dan și Lucian Bode au stat la VIP, lângă șeful FRF, Răzvan Burleanu.

Din nou, a fost nevoie de intervenția UEFA printr-un comunicat: „Întregul proces de ticketing la Euro 2020 e gestionat de UEFA, care nu oferă invitații. Federația Română de Fotbal a făcut o cerere de cumpărare de bilete la UEFA, pentru a oferi locuri în tribună fostelor glorii fotbalistice, și a primit bilete de categoria I. FRF a făcut acest demers pentru 60 de glorii ale fotbalului românesc, oferindu-le cea mai bună variantă avută la dispoziție la meciurile organizate de UEFA“.

Și de această dată, inclusiv după precizările UEFA, cei supărați au continuat să-și strige furia în mass-media, zile la rând.

Sărbătoarea calificării la Euro 2024, stricată

Anul trecut, România și-a rezolvat prezența la Campionatul European din Germania (14 iunie – 14 iulie) cu o etapă înainte de finalul preliminariilor. Așadar, ultima partidă din campanie, cu Elveția pe Arena Națională, a devenit un prilej de sărbătoare cu publicul în tribune. Din nou, am „reușit“ să stricăm momentul, provocând un scandal din nimic. Concret, s-a scris că vedetele Generației de Aur n-au fost invitate la România – Elveția de FRF.

Dacă aveam un stadion de 100.000 de locuri, cu siguranță, s-ar fi umplut. Să știți că nu există niciun mare jucător de fotbal, care să-și fi dorit să fie prezent la un meci al echipei naționale, și care să nu fi primit invitație. Oamenii care plâng acum că n-au fost invitați sunt oameni care nu și-au dorit niciodată să fie alături de echipa națională. N-au solicitat niciodată să fie prezenți. Dacă-și doresc, mai au timp să o facă“, a spus Răzvan Burleanu, într-o tentativă de a lămuri un scandal creat din nimic.

Bătaie pe sigla FRF din 1994

Până să fie atacurile lansate de Ionel Ganea și Alin Stoica la adresa Generației de Aur, meciul România – Stelele lumii a stârnit un alt moment controversat. Motivul? Sigla FRF din 1994, anul în care tricolorii au făcut furori la Mondialul american.

Organizatorii meciului de sâmbătă au vrut să folosească sigla de acum 30 de ani pe tricourile purtate de jucători și pe cele puse în vânzare pentru fani. Dar federația a condițonat acest lucru de semnarea unui contract. Care, firește, ar fi presupus achitarea unei sume. Această cerință, normală pentru o acțiune comercială, a devenit prilej de scandal.

Eu am făcut un demers către Federația Română de Fotbal și răspunsul a fost scurt. Au spus că sunt de acord să facem o cesiune temporară a emblemei. Au spus că sunt de acord ca emblema să apară doar pe tricourile de joc pe care le vor folosi jucătorii, dar fără sponsori. Știți că un astfel de eveniment, fără sponsori, nu se poate organiza, e imposibil. Au mai spus că nu sunt de acord cu comercializarea tricourilor. Și atunci am fost nevoiți să renunțăm și să facem acest tricou cu emblema Generației de Aur. Sunt tricouri pe care dorim să le vindem într-un număr uriaș“, a spus Gică Popescu.

Replica federației a venit printr-un comunicat: „Sigla FRF de la FIFA World Cup 1994 reprezintă o marcă înregistrată FRF. Prin urmare, pentru a se putea exprima acordul de utilizare a acesteia de către o terță parte era nevoie de un contract de cesiune temporară. I s-a transmis domnului Popescu faptul că FRF nu poate accepta utilizarea siglei împreună cu denumiri, sigle, mărci, reprezentări grafice etc ale unor terțe persoane juridice, parteneri comerciali sau sponsori ai evenimentului, FRF nefiind implicată în organizare, pentru a evita astfel un conflict de brand cu actualii sponsori și parteneri comerciali ai FRF și ai echipei naționale a României. Domnul Gheorghe Popescu nu a mai revenit, aceasta fiind singura comunicare avută pe acest subiect între FRF și domnul Popescu“.

Așadar, când vedem această „colecție“ de scandaluri și acuze, ne dăm seama, încă o dată, de ce fotbalul românesc e un mediu toxic. În care savurăm nefericirea și „pătăm“ niște acțiuni care, într-o societate normală, ar avea o cu totul altă desfășurare.



Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Share post:

STIRI POPULARE

MAI MULTE STIRI
Related