Salariile în Germania cresc mai rapid decât se estima, punând sub semnul întrebării aşteptările privind scăderea în continuare a inflaţiei, se arată în raportul lunar publicat de Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank).
Bundesbank avertizează că majorarea salariilor poate crește și inflația
Banca Centrală Europeană aproape sigur va demara luna viitoare reducerea dobânzilor, iar preşedintele BCE, Christine Lagarde, s-a declarat încrezătoare că inflaţia este acum “sub control”.
Dar cel mai mare acţionar al BCE, Banca Centrală a Germaniei, are un ton mai prudent, avertizând asupra riscurilor la adresa inflaţiei în urma majorării salariilor, pe fondul redresării celei mai mari economii europene.
“Încă există riscuri la adresa procesului fundamental de dezinflaţie. Creşterea salariilor a fost recent mai solidă decât ne-am aşteptat. Aceasta ar putea însemna că presiuni ridicate asupra preţurilor, în special la servicii, ar putea dura mai mult“, avertizează Bundesbank.
Salariile convenite în mod colectiv, inclusiv beneficiile suplimentare, au crescut cu 6,2% în primul trimestru din 2024, comparativ cu perioada similară din 2023, faţă de un avans de 3,6% în ultimele trei luni din 2023.
Excluzând plăţile excepţionale, salariile convenite în mod colectiv au înregistrat o expansiune anuală de 3% în primele trei luni din acest an, de asemenea un ritm mai rapid decât în trimestrul patru din 2023.
“Aceste evoluţii extind tendinţa crescătoare din primăvara lui 2021 privind salariile“, apreciază Banca Centrală a Germaniei.
Instituţia se aşteaptă ca inflaţia în Germania să crească în mai, de la 2,4% în aprilie. De asemenea, Bundesbank se aşteaptă la redresarea economiei ţării în trimestrul doi din 2024, în urma redresării serviciilor.
Prima reducere a dobânzii în zona euro ar putea avea loc în iunie. Această opinie a fost exprimată de șeful Băncii Federale Germane (Bundesbank) Joachim Nagel într-un interviu pentru ziarul Handelsblatt.
În ceea ce privește inflația, Nagel a remarcat că pot exista luni în care inflația crește ușor, deoarece unele prețuri tind să fluctueze, în special prețurile la energie. „În general, mă aștept ca inflația să continue să scadă spre ținta noastră de 2% și să o atingă în 2025. Dar trebuie să rămânem precauți”, a avertizat el. „Nu ar trebui să reducem dobânzile prea repede și să punem în pericol ceea ce s-a realizat”, a concluzionat șeful Bundesbank.
Pe 11 aprilie, Consiliul Guvernatorilor Băncii Centrale Europene a decis să mențină neschimbate trei rate-cheie ale dobânzii. Astfel, dobânda de bază se menține la 4,5% pe an, rata la depozite este de 4%, iar la creditele pe termen scurt de la BCE – 4,75%.