Direcția Sanitară
Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) a anunţat vineri rezultatul
analizelor efectuate în cazul fetiţei de 4 ani şi al bunicei sale, care au
murit după ce au consumat pește congelat cumpărat de la un magazin din sat.
Bunica a murit la spital, la câteva ore distanţă, FOTO Mircea Moira / Shutterstock
Potrivit
comunicatului emis de DSVSA Călărași, în ceea ce priveşte analizele efectuate
pe probele luate din magazinul din comuna Spanțov, de unde a fost achiziţionat
produsul, rezultatele sunt negative.
Vineri, Direcția
Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) a comunicat oficial
rezultatele finale de laborator în cazul morții fetiței de 4 ani şi a bunicei
sale, ambele din comuna Spanțov: nu au fost găsite bacterii „cauzatoare de toxiinfecție alimentare” la
produsele magazinului de unde a fost cumpărat peștele, ci în casa familiei.
„Pe probele prelevate din magazinul alimentar, pește
congelat și mici, pentru determinarea de agenți cauzatori de toxiinfecții alimentare
E.coli, Salmonella spp, Listeria monocytogenes, Stafilococi coagulazopozitivi,
Enterobacteriaceae rezultatele sunt negative”, scrie în comunicatul DSVSA Călărași.
În schimb, după ce „au fost prelevate probe şi la domiciliul
familiei, din peștele și carnea preparate în casă”, acestea au ieşit
pozitive la bacteriile din clasa Enterobacteriaceae.
„Frecvent, se
constată o creștere a Enterobacteriaceelor în cazul condițiilor improprii de
manipulare și pregătire a produselor alimentare”, au avertizat inspectorii DSVSA Călărași.
Enterobacteriaceae
reprezintă o clasă largă de bacterii, omniprezente în mediu, din care fac parte
bacterii precum Klebsiella sau Salmonella. Acestea pot provoca toxiinfecții
alimentare la copii sau persoane cu organism slăbit.
Rezultatele
analizelor în acest caz au fost transmise catre instituțiile abilitate ale
statului implicate în anchetă, au mai spus reprezentanţii DSVA Călăraşi.
„În cursul zilei de 29.04.2024 s-a înregistrat un
eveniment tragic în judeţul Călăraşi, decedând în aceeaşi zi, în cursul
dimineţii, o fetiţă de 4 ani şi în jurul prânzului bunica acesteia. Evenimentul
a fost notificat iniţial ca suspiciune de toxiinfecţie alimentară, fiind
posibil incriminat peştele consumat în cursul zilei de duminică. La masă au
participat 10 persoane, din care 4 copii şi 6 adulţi, produsele consumate au
fost numeroase (peşte, ceafă porc, mici, cârnaţi porc, coaste porc, gogoşi).
Greţuri şi vărsături au avut doar fetiţa de 4 ani şi bunica acesteia”, a informat marţi Ministerul Sănătăţii.