Locul fascinant de la malul Dunării care atrage ca un magnet turiștii: „Atâția bujori înfloriți nu am văzut până acum” VIDEO

Date:


La o aruncătură de băţ de Galaţi şi Brăila – zona Munţilor Măcin – a reintrat în circuitul turistic din România, după construcția podului peste Dunăre. Mii de turiștii vizitează în această perioadă pădurile pline cu bujori, care oferă un peisaj absolut mirific.

Câmp de bujori înfloriți FOTO: Plecat în natură/FB

Câmp de bujori înfloriți FOTO: Plecat în natură/FB

Înainte de apariția podului peste Dunăre, zona era vizitată de mult mai puțini turiști, fiind în special locuitori din zonă. Odată cu deschiderea podului, zona a devenit mult mai accesibilă pentru orașele Galați și Brăila, care împreună au aproape 400.000 de locuitori.

Parcul Naţional Munţii Măcinului are o suprafaţă de peste 11 hectare, iar în această perioadă atracția turiștilor o reprezentă bujorii Dobrogei, care au înflorit și oferă peisaje de vis. Pe lângă spectacolul bujorilor dobrogeni, turiștii se pot relaxa la poalele munților Măcin, poate face drumeții, fotografii și se pot bucura de fauna și flora bogată a zonei.

Un colț de rai este și Rezervația de bujori de la Enisala, de lângă Pădurea Babadag. Zona este denumită „țara bujorilor înfloriți” și este un loc aparte, acoperit cu mii de bujori. Din păcate, nu există niciun marcaj rutier, iar singurii care pot oferi indicații despre cum se poate ajunge acolo sunt ciobanii din zonă sau turiștii. 

De la cetatea Enisala trebuie să ieșiți în drumul principal și să faceți la stânga, în direcția Jurilovca. La scurt timp, trebuie să faceți dreapta pe un drum de câmp, până ajungeți în pădure și vedeți câmpurile roșii cu bujori înfloriți. 

„Atâția bujori înfloriți în același timp nu am văzut până acum. Parfumul și frumusețea lor m-au cucerit. Mă bucur că oamenii au realizat faptul ca bujorii de stepă nu trebuie rupți pentru că nu rezistă decât în mediul lor
natural, ei sunt ocrotiși de lege, am văzut oameni ce au venit cu păturica și s-au așezat în mijlocul lor
pentru a se bucura de acest moment unic în an”,
este o postare pe pagina de Facebook, Plecat în Natură.

Potrivit Wikipedia, aria naturală a Parcului Național Munții Măcinului se întinde în nord-estul Podișului Dobrogei (în partea centrală a Munților Măcin) în județului Tulcea, pe teritoriile administrative ale comunelor Cerna, Greci, Hamacearca, Jijila, Luncavița și Turcoaia. Parcul este mărginit în partea estică de drumul județean DJ222A, care leagă satul Nifon de Luncavița.

Bujori în Munții Măcinului FOTO: C. Mazilu

Bujori în Munții Măcinului FOTO: C. Mazilu

Munții Măcinului sunt o grupă montană din Podișul Dobrogei. Acest lanț muntos principal culminează ca înălțime în vârful Țuțuiatul (467 m). În prelungirea acestuia spre nord vest se află vârful Pietrosul Mare (426 m) și culmea Pietrosu, după care înălțimile scad treptat, ajungând la 100-170 m în apropiere de localitatea Văcăreni, iar în pintenul Bugeacului, la 95 m.

Marea bogăţie de floră şi vegetaţie a Munţilor Măcin este reprezentată de aproape 1.900 specii de plante reprezentând aproximativ 50% din Flora României ce vegetează pe 0.05% din suprafaţa ţării, din care 72 specii de plante sunt protejate ca specii rare sau vulnerabile şi 27 specii sunt endemice pentru regiune.

În vecinătatea parcului se află numeroase obiective care pot fi vizitate de turiști precum: Mănăstirea Cocoșu din satul Niculițel, monument istoric întemeiat la inițiativa arhimandritului Visarion în anul 1833; Mănăstirea Celic-Dere din Frecăței; Geamia Mestan Aga din Măcin, construcție 1860, Casa Memorială „Panait Cerna” din satul Cerna, construcție secolul al XIX-lea, monument istoric; Situl arheologic „Cetatea Dinogetia” de la Garvăn (Cetatea medievală, Cetatea romano-bizantină, necropolă și așezări civile din epoca romano-bizantină).

 Singura fortăreaţă medievală rămasă în picioare de pe teritoriul Dobrogei.

De asemenea, cei care ajung în zonă pot vizita și una dintre cele mai frumoase cetăţi din România. Este vorba de Cetatea Enisala, singura fortăreaţă medievală rămasă în picioare de pe teritoriul Dobrogei.

Cetatea Enisala, una dintre cele mai frumoase cetăţi din România FOTO: C.Mazilu

Cetatea Enisala, una dintre cele mai frumoase cetăţi din România FOTO: C.Mazilu

Cetatea Enisala a fost întemeiată în secolele 13-14 de negustorii genovezi din Imperiul Bizantin. Ei deţineau la acea vreme monopolul navigaţiei la Marea Neagră, iar fortăreaţa avea rol de supraveghere a drumurilor de apă şi de uscat. Pe acea vreme, lacul Razelm era un golf al Mării Negre.

Cetatea Enisala, fortăreaţă medievală FOTO: C . Mazilu

Cetatea Enisala, fortăreaţă medievală FOTO: C . Mazilu

Cetatea se găseşte la doi kilometri de satul Enisala din judeţul Tulcea, imediat după Babadag. Este ridicată pe deal calcaros care domină zona lacurilor Razelm şi Babadag, panorama fiind spectaculoasă.  



Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Share post:

STIRI POPULARE

MAI MULTE STIRI
Related