În era tehnologiilor, medicii psihiatri trag un semnal de alarmă. Tot mai mulți tineri ajung în cabinetele specialiștilor fiind diagnosticați cu o nouă adicție: dependența de telefonul mobil. Netratată, aceasta poate avea efecte negative asupra sănătății.
Sursa foto: Shutterstock
Psihiatrii ieșeni spun că au observat o creștere a numărului de ore pe care tinerii îl petrec pe telefoanele mobile. În terapie ajung persoane care povestesc că stau și câte șapte-zece ore pe zi pe dispozitivele mobile.
De vină, cred medicii, sunt noile tehnologii și informațiile din mediul virtual, iar dependența s-a dezvoltat încă din copilărie și a devenit un fenomen al lumii moderne care nu trebuie ignorat.
Telefonul mobil nu numai că a devenit cel mai utilizat instrument de comunicare, dar este folosit şi drept platformă socială pentru a crea relaţii interumane şi pentru a stoca date importante precum aplicaţiile bancare, plata facturilor şi realizarea de cumpărături, contorizarea stării de sănătate, alarmă, platforme de jocuri, astfel încât dispunem de viaţa de zi cu zi, la propriu, în mâna noastră, într-un singur dispozitiv. Deci, se pune întrebarea dacă ataşamentul faţă de telefonul mobil este doar un fenomen cultural al secolului al XXI-lea sau o dependenţă reală care chiar schimbă viaţa.
„Deși tulburarea legată de utilizarea acestor dispozitive este extrem de frecventă și simțim asta, pacienții nu se adresează decât pentru alt tip de probleme: atunci când apare anxietatea, depresia sau alt tip de tulburare. Ne dăm seama că utilizarea în exces a acestor dispozitive a debutat din copilăria mică, prin expunerea la aceste dispozitive cu lumină albastră”, explică dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” din Iași.
Insomnia, nervozitatea, iritabilitatea, anxietatea, lipsa stimei de sine sunt doar câteva dintre efectele care apar în urma acestei adicții.
O altă tulburare comună dată de dependenţa de telefon, textafrenia, este o combinaţie între halucinaţiile auditive şi amăgirea pe care o trăieşte persoana care crede că a auzit un ton de mesaj, fără a primi vreun mesaj real, sau care are senzaţia că aude tonul unui mesaj chiar dacă are telefonul pe modul silenţios.
Specialiștii recomandă instalarea pe telefoanele mobile a unor aplicații care urmăresc timpul petrecut pe aceste dispozitive. Asta poate ajuta la conștientizarea adicției, primul pas în vindecare.
„Sunt lucruri absolut simple, de bun simț și care țin de respectarea unui program. Neutilizarea telefonului atunci când suntem la masă, de exemplu”, adaugă medicul primar psihiatru din Iași.
Dependența de telefonul mobil devine tot mai vizibilă ca o problemă de sănătate mentală în societatea modernă și necesită atenție și acțiune colectivă pentru a fi abordată și tratată în mod eficient, conchid specialiștii.
Potrivit unui raport recent, în România există peste 26 de milioane de conexiuni mobile, ceea ce înseamnă 135,6% raportat la populaţia ţării. Totodată, conform unui studiu efectuat de EU Kids, 86% dintre copiii cu vârste cuprinse între 9 şi 16 ani folosesc smartphone-ul zilnic, iar 63% de mai multe ori pe zi sau aproape tot timpul.