Europa s-ar putea pregăti să creeze o umbrelă de protecție nucleară, formată din 300 de rachete balistice franceze, pentru a se apăra de Rusia, scrie The Sun.
Președintele francez Macron a sugerat ca focoasele lansate de pe submarine să fie răspândite pe întregul continent pentru a consolida apărarea colectivă.
Oferta sa a venit după ce un ministru german a îndemnat Marea Britanie și Franța să creeze un “scut nuclear” pentru a descuraja Rusia.
Liderii din Europa sunt îngrijorați de efectele unei posibile victorii a lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din noiembrie.
Iar amenințările nucleare vin dinspre Rusia în număr mare, pe măsură ce războiul lui Putin în Ucraina se prelungește.
Macron a declarat că dorește să deschidă discuții despre “apărarea antirachetă, armele cu rază lungă de acțiune și armele nucleare” în întreaga Europă.
Liderul francez, care a fost incredibil de vocal în ceea ce privește intensificarea apărării în fața lui Putin, a declarat că avem nevoie de o “apărare europeană credibilă”.
În opinia sa, actuala alianță NATO, condusă de SUA, nu oferă suficientă protecție.
Franța, spune el, “este pregătită să contribuie mai mult la apărarea teritoriului european”, independent de America, oferind 300 de rachete balistice și de croazieră.
Trump a avertizat, cu doar câteva zile în urmă, că va lăsa Rusia să facă “ce vrea” cu membrii NATO care nu fac un pas înainte în a oferi 2% din PIB pentru apărare.
Regatul Unit și Franța sunt principalele puteri nucleare ale Europei și au control independent asupra propriilor lor arsenale importante de arme.
Chiar în weekend, unului dintre propagansiștii televiziunii de stat a lui Putin a lansat o nouă amenințare nucleară împotriva Occidentului.
Dmitri Kiseliov a avertizat: “Dacă țările NATO își vor desfășura forțele în Ucraina pentru a înfrânge strategic Rusia, atunci va veni exact acel moment despre care a vorbit Putin. În acest caz, vom trimite totul să zboare peste tot! Rachete Sarmat, Iars și Avangard. Centrele de decizie americane și locurile de lansare pe uscat și pe mare sunt deja în vizorul nostru. Franța, ca putere nucleară, va trebui să fie dezarmată într-o clipă. Insulele britanice vor fi pur și simplu scufundate. Avem tehnologiile necesare pentru asta”.
Referindu-se la “centrele de decizie și locurile de lansare americane”, Kiseliov făcea referire la bazele din Europa din țările aliate, notează The Sun.
Cu doar câteva zile în urmă, Moscova a avertizat că armele și instalațiile nucleare ale NATO vor fi vizate dacă vor fi desfășurate în Polonia.
Macron sugerează că arsenalul nuclear al Franței de rachete balistice lansate de submarine și rachete de croazieră lansate aerian să fie împărțit pe tot continentul.
„Doctrina franceză este că putem folosi [arme nucleare] atunci când interesele noastre vitale sunt în joc… Există o dimensiune europeană în aceste interese vitale.
Sunt în favoarea deschiderii acestei dezbateri, care, prin urmare, trebuie să includă apărarea antirachetă, arme cu rază lungă de acțiune și arme nucleare pentru cei care le au sau care au arme nucleare americane pe pământul lor. Franța își va păstra specificul, dar este pregătită să contribuie mai mult la apărarea solului european”, a precizat liderul francez.
„Pilonul european al NATO pe care îl construim este esențial. Dar ar trebui să construim un cadru european de apărare. Trebuie să… construim o Europă capabilă să arate că nu este niciodată un vasal al SUA”, a mai spus Macron.
Rachetele balistice franceze
Marina franceză a dezvoltat o rachetă balistică lansată din submarin, M51 SLBM, probabil arma la care se referă Macron.
Fiecare rachetă poate transporta între șase și zece focoase termonucleare.
La fel ca formidabilul Trident, aceasta folosește un vârf care reduce rezistența la înaintare pentru a trage prin aer.
Au o lungime de 12 metri și sunt alimentate de o rachetă impresionantă cu trei trepte.
Raza lor de acțiune este estimată între 8.000 și 10.000 km.
Referirea lui Macron la alte țări cu arme nucleare americane pe teritoriul lor a fost probabil îndreptată spre Germania, unde se află focoase americane.
Marea Britanie găzduiește, de asemenea, tehnologie nucleară americană, dar nu mai face parte din Uniunea Europeană (UE).
Franța, care are propria forță de atac nucleară, este singura putere nucleară din UE – adică deține arme nucleare, nu doar reactoare.
Securitatea colectivă
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că o astfel de umbrelă nucleară ar putea separa Europa de America de Nord.
„NATO are o descurajare nucleară, iar aceasta a funcționat de zeci de ani. Nu ar trebui să facem nimic pentru a submina asta”, a spus Stoltenberg în februarie.
Dar, pe măsură ce continuă să apară avertismente de război în Europa, liderii sunt îngrijorați de descurajare.
“Forțele nucleare strategice ale Franței și Marii Britanii contribuie deja la securitatea alianței noastre. Întrebarea este: în ce condiții politice și financiare ar fi Parisul și Londra pregătite să își mențină sau să își extindă propriile capacități strategice pentru securitatea colectivă?“, a întrebat ministrul de Finanţe german, Christian Lindner.