Kremlinul, prin intermediul ministrului de Externe, Serghei Lavrov, acuză Chișinăul că vrea să transforme regiunea separatisă Transnistria ,,într-un focar de tensiune”. Reprezentanții Guvernului moldovean neagă acuzațiile, reiterând că doresc rezvolarea pașnică a conflictului transnistrean.
Serghei Lavrov a venit cu mai multe acuzații la adresa Chișinău. FOTO: EPA EFE
,,Ei vor să facă din Transnistria un focar de tensiune. Se vorbește despre faptul că, probabil ați auzit despre acest lucru, că trebuie suprimată militar această entitate și Rusia să sufere încă o înfrângere strategică, dar nu au nicio perspectivă, iar cei cu pașapoarte străine care ar conduce țările din care provin… Nu cred că acești oameni vor fi susținuți pentru mult timp de acele forțe care încearcă să tragă foloase pentru ele”, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în timpul unui interviu oferit jurnaliștilor ruși loiali puterii de la Kremlin.
Poziția Chișinăului
Solicitați în contextul acestor acuzații de ,,Adevărul”, responsabilii Biroul politici de reintegrare au reiterat că ,,poziția Chișinăului rămâne aceiași – reglementarea conflictului transnistrean poate avea loc exclusiv pe cale pașnică, la masa de dialog și cu reintegrarea plenară a raioanelor de est ale țării în spațiile unice ale Republicii Moldova, în frontierele recunoscute de comunitatea internațională”.
În cadrul aceluași interviu, șeful diplomației ruse a acuzat Chișinăul că face presiuni asupra Comratului, citând declarațiile făcute în Rusia de bașcana pro-rusă a Găgăuziei, Evghenia Guțul.
Acuzații la adresa Maiei Sandu
Totodată, Serghei Lavrov a acuzat președintele Maia Sandu că intenționează să aducă Republica Moldova în NATO, urmând exemplul liderului de la Kiev, Volodimir Zelenski.
,,Pe doamna Sandu, ei (n.r.-Occidentul) o tranformă într-o persoană care aduce Moldova în NATO: fie direct, fie prin unirea cu România. Același rol a avut și Zelenski. Acțiunile doamnei Sandu amintesc de niște manevre dictatoriale agreate de Occident, când înțelege că trebuie să acționezi dur ca să distrugi orice poziție, acestea fiind permise și chiar încurajate”, a mai spus Serghei Lavrov.
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, nu a venit cu o reacție deocamdată, dar a avertizat în repetate rânduri că Moscova vrea să împiedice aderarea țării sale la Uniunea Europeană, dar și să schimbe guvernarea de la Chișinău, fiind vorba de una pro-rusă.