Ionuț Doldurea deține șase firme, între care și Flagas SRL, firma a cărei stație GPL a explodat sâmbătă seară. La trei dintre ele este acționar: MOTBEN SRL, CRIANA GAS SRL și DOLCHIMEX SRL, conform Termene.ro.
La celelalte trei, Flagas SRL, Dolmo Giovanni & Sorin SRL și ROMBEER Cringasu SRL, este și administrator.
Toate se ocupă cu transportul carburanților și aproape toate au contracte cu primării din țară.
Ionuț Doldurea este unul dintre copiii primarului din Caracal, Ion Doldurea, care recent a anunțat că se autosuspendă din PSD, după declarațiile despre pompierii răniți în explozia de la Crevedia.
Cele șase firme:
- CRIANA GAS SRL are sediul în București, sectorul 2, și o cifră de afaceri de peste 33,3 milioane de lei, tot în creștere de la înființare, în 2012. Cu 33 de angajați, profitul anul trecut a fost de 1,53 de milioane de lei.
Compania a primit 16 achiziții directe cu primării și consilii locale din județele Giurgiu, Dâmbovița, Vrancea și Ialomița, precum și cu Penitenciarul Jilava din București, pentru motorină, GPL și benzină, în perioada 2017 – martie 2023.
Este vorba în general de contracte mici, pentru câțiva litri de combustibil, pentru încărcarea buteliilor – de exemplu, Primăria Gura Șuții, jud. Dâmbovița, a plătit în primăvară mai puțin de 12 lei pentru doi litri de benzină și motorină.
Cel mai valoroasă achiziție este de 62.000 de lei, în 2021, făcută de Primăria Buturugeni, Giurgiu, care a cumpărat 900 de litri de benzină și 12.900 de litri de motorină.
Ionuț Doldurea și Ionuț Cosmin Stînga sunt asociații firmei, însă în 2012 ea a fost fondată de Valentin și Cristina Ana Iancu. Doldurea și Stînga au intrat pe fir în 2018, potrivit datelor din Monitorul Oficial.
O firmă a lui Doldurea junior, zeci de contracte în orașul în care primar e tatăl lui
- DOLCHIMEX SRL funcționează din 2001 în Caracal, jud. Olt. Are o cifră de afaceri de peste 15,4 milioane de lei și profit de aproape 3,8 milioane de lei. Firma, fondată de Ion Doldurea și fiii săi, e deținută de frații Ionuț și Cristian Marian Doldurea.
Pe lângă afacerile cu combustibil, se mai ocupă și cu fabricarea de diverse piese pentru mașini, materiale de construcții, cu instalațiile sanitare și lucrări de construcții. Conform listei celor 87 de coduri CAEN, deci 87 de activități diferite, compania oferă și servicii de cazare în regim hotelier și catering.
128 de contracte cu instituții publice
are încheiate DOLCHIMEX SRL în ultimii 7 ani
Toate prin achiziție directă. Și aproape toate cu primăria, cu școli, licee și spitale din Caracal, orașul condus acum de tatăl lui Ionuț Doldurea. Cu Primăria Caracal nu a mai avut niciun contract după anul 2020, când Ion Doldurea a venit pe funcție, însă a continuat să semneze cu alte instituții din subordinea ei. De exemplu:
- Școala Gimnazială Gheorghe Magheru: 14 contracte în perioada 2019-2023, cel mai mare de peste 24.300 de lei, în 2019, pentru schimbarea unor geamuri din termopan;
- Spitalul Municipal Caracal, aflat în subordinea Consiliului Local Caracal: 24 de contracte în perioada 2017-2023.
Cu Primăria Caracal a avut 29 de contracte în perioada 2017 – mai 2020. Cel mai mare este de peste 27.500 de lei, în 2017 – cazare și masă timp de o săptămână pentru 10 persoane la o pensiune deținută de firmă.
Recent, în iulie anul acesta, a livrat Școlii Gimnaziale Gheorghe Magheru din Caracal două uși din PVC, în valoare de peste 1.360 de lei, potrivit datelor din SEAP. Cu două luni înainte, școala din Caracal a mai cumpărat două uși și două geamuri de peste 2.500 de lei.
- FLAGAS SRL, cu sediul în Caracal, este administrată de aceiași Doldurea și Stînga. Cu un profit în creștere cu 166% față de anul trecut și cu o cifră de afaceri aproape dublată, firma a avut 45 de contracte de achiziție directă cu primării, școli, consilii locale și județene, la fel ca Dolchimex, pentru furnizarea de diverși combustibili.
Contractele au început de la sfârșitul lui 2017 – începutul lui 2018, perioadă ce corespunde unei creșteri semnificative și continue a profitului companiei. A avut contracte cu primăriile unor comune din județele Giurgiu, Călărași, Dâmbovița, Ilfov, precum și școli din acestea, contracte care valorează între 4 lei și peste 217.000 de lei.
Firma a fost fondată în 1997 de un italian, Flavio Gaianigo, și preluată de Doldurea junior în 2005.
- ROMBEER Cringasu SRL funcționează de aproape 30 de ani în județul Dâmbovița, iar Ionuț Doldurea își împarte și aici acționariatul cu Cosmin Ionuț Stînga. Cu un profit de aproape 9,3 milioane de lei și o cifră de afaceri de aproape 291 de milioane.
Are peste 300 de contracte prin achiziție directă.
- Dolmo Giovanni & Sorin SRL are sediul în Caracal, se împarte între Ionuț Doldurea și Cristina Doldurea și are activitatea întreruptă din 2010, la doi ani de la înființare.
- MOTBEN SRL, cu sediul în Buftea, județul Ilfov, a ieșit pe pierdere anul trecut cu peste 11.000 de lei. Firma figurează cu doi angajați și cu risc de insolvență ridicat după un an și jumătate de funcționare. Nu are contracte cu statul. Acționariatul este împărțit egal între Doldurea junior și Cosmin Ionuț Stînga.
Sute de contracte cu autoritățile locale are și al doilea copil al familiei
Cristian Marian Doldurea, al doilea fiu al primarului Doldurea, deține, la rândul său, firma DOLGAS SRL. Înființată în 2005 la Caracal, se ocupă tot de combustibil pentru autovehicule și a avut anul trecut un profit de 1,56 de milioane de lei și o cifră de afaceri în creștere cu aproape 50%, de 86,7 milioane de lei.
În jur de 900 de contracte are DOLGAS SRL cu primăriile comunelor din țară și cu alte instituții din subordinea lor, aproape 100 doar de la începutul anului.
Ultimele sunt chiar de-acum o săptămână, cu Spitalul Municipal Caracal, unul, și cu Primăria comunei Drăghiceni, jud. Olt, trei.
- Primăria Drăghiceni, jud. Olt: 40 de contracte;
- Primăria Babiciu, jud. Olt: 60;
- Primăria Caracal: 40 de contracte – din 2017 până în 2020, când Ion Doldurea a devenit primar.
Contracte de achiziție directă cu aceleași primării și consilii locale
Există 386 de contracte, toate cumpărări directe, între firmele familiei Doldurea și primării. Atenție, Libertatea a selectat DOAR contractele cu diverse primării, nu și cu licee, școli sau alte instituții din administrarea lor.
În total, cumpărările directe din SEAP, doar cu primării, însumează peste 2,3 milioane de lei.
Dintre cele 386 de contracte, 337 sunt cu primării PSD și 49 cu primării PNL.
Defalcat pe primării, există:
10 primării PNL. Top 5:
- Albești-Paleologu (Prahova) – 24 de contracte (Rombeer Cringasu)
- Tătaru (Prahova) – 9 contracte (Romber Cringasu)
- Moara Vlăsiei (Ilfov) – 5 contracte (Flagas)
- Luica (Călărași) – 3 contracte (Flagas)
- Șoldanu (Călărași) – 3 contracte (Flagas)
25 primării PSD. Top 5:
- Babiciu (Olt) – 66 de contracte (Dolgas)
- Caracal (Olt) – 58 de contracte (Dolchimex, Dolgas)
- Fărcașele (Olt) – 33 de contracte (Dolgas)
- Drăghiceni (Olt) – 28 de contracte (Dolgas)
- Cezieni (Olt) – 26 de contracte (Dolgas)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea