La sfârşitul anului 2023 activau pe piaţa
asigurărilor 25 de societăţi de asigurare, autorizate şi reglementate de ASF,
dintre care 13 au practicat numai activitatea de asigurări generale (AG), 6 au
practicat numai activitate de asigurări de viaţă (AV) şi 6 au practicat
activitate compozită.
RCA s-a scumpit cu 7% față de 2022 și cu 54% față de 2021, însă CASCO a devenit mai ieftin
Gradul de concentrare se menținea ridicat pentru primii asigurători din top în anul 2023, astfel că primele 3 societăți de asigurare cumulau aproximativ 57% din portofoliul de asigurări RCA din România. Cu toate acestea, se observă o diminuare a gradului de concentrare comparativ cu perioadele anterioare, având în vedere dinamica subscrierilor sucursalelor prezente pe piața locală, ce dețineau cumulat o cotă de 14,5% în anul 2023.
Valoarea totală a primelor de asigurare subscrise pentru asigurările RCA de societăţile autorizate şi reglementate de ASF s-a situat la aproximativ 7,9 miliarde de lei în anul 2023. Comparativ cu anul precedent, valoarea primelor brute subscrise a crescut cu aproximativ 6%.
Prețurile pentru RCA ajung din urmă cele pentru CASCO
Pe ansamblul întregii pieţe, la 31 decembrie 2023, prima medie RCA anualizată s-a situat în jurul valorii de 1.219 lei, în creştere cu 7% comparativ cu anul 2022 iar gradul de concentrare este ridicat și pe piața asigurărilor auto facultative, primele 3 societăți de asigurare însumând o cotă de piață de circa 74% din perspectiva volumului de prime brute subscrise.
Prima medie pentru asigurările auto facultative, calculată ca valoarea primelor brute subscrise de societățile autorizate și reglementate de ASF raportate la numărul de contracte încheiate în perioada de referință, s-a situat la 2.600 lei în anul 2023, nivel situat mult sub cel înregistrat în 2022 (3.420 lei). Prima medie în cazul asigurărilor facultative diferă față de cea înregistrată pe segmentul asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto, având în vedere riscurile acoperite, precum și diferențele dintre sumele asigurate, respectiv limitele diferite de despăgubire între cele două produse.
De asemenea, se constată diferențe semnificative și în ceea ce privește volumele înregistrate pentru cele două categorii de asigurări. Dacă numărul contractelor încheiate pentru asigurările facultative a fost de circa 1,4 milioane, numărul contractelor încheiate pentru RCA de societățile autorizate și reglementate de ASF a fost semnificativ mai mare, de peste 7,2 milioane, respectiv circa 6,5 milioane exprimate în unități anuale de expunere (anualizat) în 2023 (fără a include numărul contractelor încheiate de sucursale), mai arată documentul citat.