Noi date sugerează că un obicei regulat de a bea alcool poate crește riscul de a dezvolta boli de inimă. Acest lucru pare să fie valabil mai ales pentru femei, potrivit concluziilor unui studiu care va fi prezentat la sesiunea științifică anuală a Colegiului American de Cardiologie, notează Yahoo Life.
Alcoolul crește riscul de boli de inimă. FOTO Shutterstock
Studiul a analizat date de la peste 430.000 de persoane fără boli de inimă care au primit îngrijire în cadrul organizației integrate de sănătate Kaiser Permanente Northern California între 2014 și 2015.
Informațiile privind consumul de alcool al participanților au fost adunate în timpul vizitelor de îngrijire primară, iar în decursul unei perioade de urmărire de patru ani, cercetătorii au comparat aceste date cu diagnosticele de boli coronariene, care apar atunci când arterele care alimentează inima cu sânge se îngustează, limitând fluxul sanguin (acest lucru poate crește, de asemenea, riscul de dureri în piept și evenimente cardiace, inclusiv un atac de cord).
De-a lungul perioadei de studiu, 3.108 participanți au fost diagnosticați cu boli coronariene, iar ratele au crescut odată cu creșterea nivelului de consum de alcool, potrivit Yahoo Life.
Autorii studiului au constatat că, dintre femei, cele care aveau un consum ridicat de alcool (definit ca fiind opt sau mai multe porții de băuturi pe săptămână) aveau un risc cu 45% mai mare de boli de inimă, în comparație cu cele care au raportat un consum scăzut (unul sau două pahare pe săptămână).
De asemenea, cercetătorii au observat că femeile care aveau un consum ridicat de alcool aveau și un risc cu 29% mai mare în comparație cu acele cazuri în care consumul a fost moderat (între trei și șapte băuturi pe săptămână).
Categoria binge-drinking, cele mai mari riscuri
Femeile din categoria binge-drinking (cu un consum mai mare de trei băuturi/porții într-o singură zi) au avut cu 68% mai multe riscuri de a dezvolta boli de inimă în comparație cu femeile care au declarat că sunt consumatoare moderate de alcool.
În cazul bărbaților, cei care au avut un consum ridicat de alcool (definit ca fiind 15 sau mai multe porții pe săptămână) au avut cu 33% mai multe riscuri de a dezvolta boli de inimă în comparație cu bărbații care au avut un consum moderat (între trei și 14 porții de băuturi pe săptămână).
De precizat că studiul nu a constatat nicio diferență semnificativă referitoare la riscuri între persoanele care au declarat că au avut un consum moderat de alcool în comparație cu cele cu un consum redus de alcool.
„Există de mult timp această idee că alcoolul este bun pentru inimă – dar tot mai multe dovezi contestă această noțiune”, a declarat pentru Yahoo Life autorul principal al studiului, Dr. Jamal Rana, cardiolog în cadrul Permanente Medical Group și cercetător adjunct în cadrul diviziei de cercetare de la Kaiser Permanente Northern California.
Deși studiul nu este perfect (pentru că oamenii tind să nu raporteze cât de mult alcool au consumat unui furnizor de servicii medicale, de exemplu), această cercetare ridică o mulțime de întrebări cu privire la consumul de alcool și sănătatea inimii, în special în cazul femeilor.
De ce femeile sunt mai expuse riscului
Medicii explică de ce femeile par să fie mai expuse riscului.
„Femeile procesează alcoolul în mod diferit față de bărbați din cauza diferențelor biologice, inclusiv în ceea ce privește dimensiunea corpului”, spune Dr. Jamal Rana, explicând că organismul femeilor absoarbe, de obicei, mai mult alcool și le ia mai mult timp să îl metabolizeze.
Dr. Anne Curtis, cardiolog la Universitatea din Buffalo Jacobs School of Medicine and Biomedical Sciences, spune că, într-o mare măsură, este vorba de mărimea corpului.
„Femeile tind să fie mai mici decât bărbații și cantitatea de alcool pe care o bei poate avea un impact mai mare”, spune Anne Curtis, pentru Yahoo Life.
Dar mai trebuie luat în considerare un lucru.
„Femeile, în general, par, de asemenea, mai sensibile la factorii de risc cardiovascular”, subliniază Dr. Jennifer Wong, cardiolog și director medical de cardiologie neinvazivă la Memorial Care Heart and Vascular Institute din California.
Ghidul dietetic pentru americani sugerează ca femeile să nu bea mai mult de un pahar pe zi și că este mai bine să consume chiar mai puțin.
Ce trebuie să rețină bărbații din acest studiu
Deși studiul a constatat la femei cele mai mari salturi în ceea ce privește riscul, și bărbații au avut un risc mai mare de boli de inimă atunci când au băut mai mult, chiar dacă saltul a fost mai mic.
Specialiștii spun că bărbații nu ar trebui să interpreteze constatările acestui studiu ca pe o scuză pentru a bea mai mult decât limita recomandată de două băuturi (pahare) pe zi, spune Curtis.