Fricile care l-au ajutat pe Putin să domine Rusia, analizate de experții în dezinformare. De la naziști, la invazia NATO

Date:


Frica este factorul crucial care-i determină pe cetățeni să se supună, se arată într-o analiză a portalului Comisiei Europene EU vs Disinfo. Specialiștii europeni în dezinformare analizează fricile care i-au permis lui Putin să domine Rusia. 

Realegerea lui Vladimir Putin are la bază o lungă campanie de dezinformare. FOTO: EU vs Disinfo

Realegerea lui Vladimir Putin are la bază o lungă campanie de dezinformare. FOTO: EU vs Disinfo

Portalul european EU vs Disinfo – care luptă împotriva dezinformării pro-Kremlin – a publicat astăzi o analiză despre alegerile din Rusia.

„Chiar și societățile alfabetizate cu toată arta, literatura, teatrul, credința și religia lor pot fi supuse. Frica este factorul crucial pentru a-i determina pe cetățeni să se supună. Frica pentru viața ta, de hărțuire, tortură, închisoare sau pierderea statutului. Evocarea fricii de o forță externă poate servi pentru a distrage atenția de la frica de refulare internă”, susțin analiștii europeni.

Sursa citată analizează principalele teme prin care propaganda rusă a propagat frica în societate.

SUA, lupul cel rău

În perioada premergătoare alegerilor, au apărut noi variante ale afirmației clasice că „Occidentul încercuiește Rusia”.

Exemplele recente includ: Occidentul se presupune că manipulează alegerile prin atacuri cibernetice pentru a reduce prezența la vot; etichetarea unor ONG-uri și instituții mass-media independente drept „agenți străini”;  SUA este principalul dușman, în timp ce UE și Ucraina și-au pierdut suveranitatea în fața Washingtonului.

O atitudine negativă față de SUA predomină în Rusia, după cum relevă Centrul Levada: 68% dintre respondenți și-au exprimat dezaprobarea față de America.

Atitudinea față de UE este similară. De la un nivel ridicat de aprobare de aproximativ 80% la mijlocul anilor 2010, astăzi imaginea este aproape inversă. Cel mai recent sondaj arată că 64% dintre respondenți au o atitudine negativă față de UE.

Unul dintre principiile dezinformării este: Dacă minți, fă-o constant și fii conștient că cu cât este mai incredibilă minciuna, cu atât mai mari vor fi șansele să fie crezută.

Astfel, când Rusia a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei în 2022, propaganda a ales două cuvinte-cheie: „nazist” și „genocid”, care au ajuns să fie repetate la infinit în ecosistemul de dezinformare.

Volumul de mențiuni în mass-media de stat ruse ale cuvintelor nazist și genocid. FOTO: EU vs Disinfo

Volumul de mențiuni în mass-media de stat ruse ale cuvintelor nazist și genocid. FOTO: EU vs Disinfo

Invazia NATO

În mod similar, după cum arată baza de date EU vs Disinfo, afirmațiile conform cărora Occidentul va invada Rusia prin Kaliningrad, va ataca prin Belarus sau va ataca țara sub pretextul unui exercițiu militar au crescut semnificativ.

Specialiștii de la EU vs Disinfo se întreabă retoric: Câți lideri din NATO sau UE susțin de fapt lovituri nucleare sau o invazie a Rusiei? „Nici măcar unul”, se arată în analiza citată.

În ultimele săptămâni, manipulatorii de la Kremlin au continuat să denatureze discuția despre o posibilă desfășurare de trupe din țările NATO, prezentând-o drept începutul unei invazii NATO. Această narațiune a reînviat o teorie clasică a Kremlinului: că Occidentul se presupune că înconjoară Rusia.

Cordon de securitate împotriva bombardamentului ucrainean

O altă teorie cu care Kremlinul își sperie cetățenii este pericolul unor bombardamente din Ucraina. Astfel, la 18 martie, secretarul de presă al lui Putin, Dmitri Peskov, a promovat recentele remarci ale liderului rus despre stabilirea unei zone tampon care să includă orașul ucrainean Harkiv. Peskov a susținut că Rusia are nevoie de un cordon sanitar la granița cu Ucraina pentru a asigura securitatea teritoriului rus împotriva bombardamentelor ucrainene.

Această logică care pare legitimă, este înșelătoare având în vedere că susține că, cu cât Ucraina se apără mai mult de atacurile rusești, cu atât această zonă-tampon trebuie să fie mai mare sau mai adâncă. Dar cel mai bun mod de a asigura siguranța regiunilor rusești este de a pune capăt războiului și de a retrage forțele ruse invadatoare”, arată EU vs Disinfo.

Sursa citată mai atrage atenția asupra pseudo-propunerilor de pace dubioase ale Moscovei. „Le-am detectat, urmărit și dezmințit de multe ori”, conchide analiza.



Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Share post:

STIRI POPULARE

MAI MULTE STIRI
Related

Ce ne enervează #20 – Capcana asta numită România

Știți cumva de ce acte e nevoie să...

Noi dovezi despre protecția primită de Nordis de la instituțiile statului

Așa cum am arătat în investigația de săptămâna...