Platforma digitală unică a statului, prin care dorim să interconectăm în acest an 15 instituţii, ar putea să devină funcţională în această săptămână sau săptămâna viitoare, a declarat, miercuri, preşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României (ADR), Dragoş Vlad.
ADR vrea să lanseze în următoarele două săptămâni platforma digitală unică Foto: Inquam Photos
„ADR va urma o procedură, sperăm în această lună, prin care va achiziţiona servicii de cloud sau tehnologii de cloud computing de la marii vendori, în scopul de a asigura serviciile şi componente de Marketplace sau alte tipuri de servicii dedicate transformării digitale. Sperăm ca, în această săptămână sau săptămâna viitoare, să avem semnat şi să dăm start platformei digitale unice, prima componentă de Software as a Service a cloudului guvernamental, prin care dorim să interconectăm 15 instituţii în decembrie 2024, respectiv 30 de instituţii conectate în decembrie 2025. Provocarea este foarte mare”, a precizat Dragoş Vlad, la evenimentul “Cybersecurity Forum“, organizat de publicaţia Financial Intelligence.
Conform oficialului, în prezent, există o soluţie hibrid a cloudului guvernamental, prin care se asigură atât sustenabilitatea datelor, cât şi acces la cele mai noi tehnologii.
„Punctual, pe subiectul de cloud guvernamental, vreau să vă asigur că suntem mândri de soluţia realizată împreună cu colegii de la STS, colegii de la Cyberint, colegii de la DNSC. Avem o soluţie hibridă, unde asigurăm atât sustenabilitatea datelor, cât şi accesul la ultimele tehnologii. Şi în sensul acesta, proiectul legislativ de modificare a Ordonanţei de cloud a fost tocmai pentru a asigura şi o funcţionalitate de portabilitate a sistemelor, în egală măsură cu suveranitatea şi garanţia datelor cetăţenilor sau a instituţiilor sau a celor care interacţionează cu statul (…) Rămâne o problemă de care trebuie să fim conştienţi: problema tehnică de a asigura mentenanţa şi adopţia de tehnologii noi după ce anumite produse expiră sau nu sunt actualizate. Tocmai din acest considerent, finanţările viitoare vin în sensul acesta, pe componenta de securitate cibernetică, cu un minimum 10% din valoarea sistemului sau a bugetului proiectului finanţat. Nu în ultimul rând, conştientizarea, respectiv instruirea utilizatorilor. Ne-am luptat să avem o finanţare directă către IMM-uri. E un proiect din PNRR extrem de important, numit investiţia 19 Competenţe digitale în cadrul IMM-urilor şi una din curricule este axată direct spre cybersecurity din cele nouă. Problema acestui proiect va consta în a armoniza tipuri de instruiri specifice. Partea bună este că avem peste zece operatori, formatori sau entităţi care fac acest lucru”, a subliniat Dragoş Vlad.
Acesta a adăugat că reglementarea este necesară pentru a evita anumite derapaje sau scăpări, dar trebuie să oblige utilizatorii să se familiarizeze cu noile tehnologii.
„Reglementarea este necesară tocmai pentru a evita anumite derapaje sau scăpări, dar ea trebuie să vină într-un context în care ne obligă să învăţăm procesul transformării digitale în care ne aflăm astăzi ca şi societate. Comisia Europeană şi nu numai resetează puţin indicatorii de măsurare (…) La nivelul Guvernului, nu zic că stăm rău, dar avem foarte mult de lucru. În ultimii 10 ani s-au investit şi au fost finanţări către sisteme informatice punctuale proceselor interne ale ministerelor, ale instituţiilor care aveau nevoie de digitalizare, dar acestea nu au fost gândite neapărat să se interconecteze ulterior. Acum, provocarea foarte mare este de a interconecta zeci, chiar sute de sisteme naţionale centrale. Nu vorbesc de cele locale care există şi trebuie conectate, trebuie migrate în tehnologii de cloud, trebuie interoperabilizate tocmai pentru a elimina dosarul cu şină. Echilibrul nostru pe care trebuie să-l avem în vedere este să nu digitalizăm, să continuăm o rescriere a unei birocraţii şi s-o mutăm în digital. Dacă o facem, vom fi la fel de vulnerabili şi din punct de vedere al securităţii”, a afirmat şeful ADR.
Protecţia faţă de criminalitatea cibernetică şi de tentativele de fraudă prin Deep – Fake şi Vishing reprezintă unul dintre subiectele abordate în cadrul celei de-a şasea ediţii a evenimentului “Cybersecurity Forum”, organizat miercuri de publicaţia Financial Intelligence.