E posibil ca numărul soldaților ucraineni capturați sau dați dispăruți în urma retragerii din orașul estic Avdiivka, în regiunea Donețk, să fie de ordinul sutelor, potrivit mărturiilor unor soldați. Oficiali occidentali apreciază că ar putea fi o evaluare corectă, relatează NYT.
Vehicule blindate ucrainene capturate la Avdiivka FOTO PROFIMEDIA
Estimările privind numărul ucrainenilor capturați sau dispăruți variază, iar o numărătoare precisă nu va fi posibilă până când Ucraina nu va consolida noi linii de apărare în afara orașului. Totuși, doi soldați la curent cu retragerea efectivelor ucrainene din orașul estic au estimat că între 850 și 1.000 de soldați ar fi fost capturați sau dați dispăruți. Oficialii occidentali au spus că această evaluare pare corectă.
Oficiali americani au comentat că pierderea Avdiivka nu reprezintă un regres strategic semnificativ, argumentând că câștigurile rusești în estul Ucrainei nu vor duce neapărat la o prăbușire a liniilor de apărare ucrainene și că este puțin probabil ca Moscova să poată lansa imediat o altă ofensivă majoră.
Totuși, capturarea a sute de soldați ar putea da peste cap acest calcul. Oficialii americani au declarat în ultimele zile că moralul trupelor ucrainene era deja erodat, în urma contraofensivei eșuate de anul trecut și a înlăturării popularului comandant al armatei ucrainene Valeri Zalujnîi. Din cauza acestor probleme, au explicat acești oficiali, armata ucraineană s-a chinuit cu recrutarea.
Oficialii militari ucraineni au cerut mobilizarea a până la 500.000 de militari, dar cererea lor a întâmpinat rezistență politică și este blocată în parlament. Or, capturarea a sute de soldați, în special a celor cu experiență pe câmpul de luptă, ar acutiza nevoia de mai multe trupe și ar putea complica și mai tare eforturile de recrutare.
Prin urmare, căderea orașului Avdiivka s-ar putea dovedi mai importantă decât părea inițial, notează NYT.
Comandamentul militar ucrainean a recunoscut că un număr de soldați au fost capturați în timpul retragerii de la Avdiivka, dar nu a dat de înțeles că ar fi o proporție importantă.
Sâmbătă, generalul Oleksandr Tarnavski, comandantul efectivelor ucrainene care luptă în zonă, a scris pe Telegram că retragerea s-a desfășurat conform planului, doar că „în etapa finală a operațiunii, sub presiunea forțelor superioare ale inamicului, unii militari ucraineni au căzut în captivitate”. El nu a dezvăluit câți soldați au fost capturați.
Un oficial ucrainean de rang înalt a insistat că doar șase soldați au fost luați prizonieri în timpul retragerii din acest oraș. Este vorba de soldați din Brigada a 3-a de asalt, care au fost capturați după ce au rămas fără muniție și au pierdut contactul cu armata ucraineană, a precizat oficialul.
Retragere dezordonată
Pe de altă parte, soldați ucraineni și oficiali occidentali au afirmat că aceste capturări presupus considerabile, ar fi fost rezultatul faptului că ucrainenii nu au reușit o retragere ordonată, și vineri și sâmbătă, pe măsură ce apărarea s-a prăbușit, s-ar fi produs un adevărat haos.
Ei au explicat că retragerea ucraineană a fost prost planificată și a început mult prea târziu. Soldații și oficialii occidentali au vorbit sub rezerva anonimatului pentru a vorbi despre evaluări sensibile ale serviciilor de informații care sunt în contradicție cu declarațiile guvernului ucrainean.
Conform interviurilor cu soldații, forțele ucrainene nu au fost pregătite pentru avansul rusesc rapid în Avdiivka săptămâna trecută.
Ucraina a încercat să câștige timp pentru a permite efectivelor sale regulate de infanterie să se retragă, și să iasă din oraș, cu ajutorul forțelor sale de operațiuni speciale și Brigăzii a 3-a de asalt de elită.
Pentru ucraineni, provocarea de a se retrage din Avdiivka a fost complicată de faptul că Rusia încercuise orașul pe aproape trei laturi. Un singur drum pavat rămăsese singura cale viabilă de a intra și ieși din oraș. Acesta era deja amenințat la începutul acestei luni, ceea ce a făcut retragerea mult mai periculoasă.
Filmări și fotografii neverificate din surse deschise au surprins unități care se retrăgeau sub focul artileriei și cadavre împrăștiate de-a lungul drumurilor și în rândurile de copaci. În plus, unitățile militare ucrainene au avut și dificultăți de a comunica unele cu altele, o problemă veche având în vedere că sunt frecvent dotate cu echipamente radio diferite. Soldații care au cunoștință despre retragere au declarat că problemele de comunicare au fost un alt factor, permițând capturarea, uciderea și rănirea soldaților.
Soldații intervievați de NYT au sugerat că unele unități s-au retras înainte ca altele să știe de retragere. Acest fapt a făcut ca unitățile rămase în urmă să fie expuse riscului de a fi încercuite de ruși.
Filmări neverificate postate pe rețelele de socializare au surprins forțele rusești executând trupe ucrainene în Avdiivka și în împrejurimi. Duminică, biroul procurorului din regiunea Donetsk, în estul Ucrainei, a declarat pe Telegram că a lansat o anchetă „privind împușcarea prizonierilor de război ucraineni neînarmați în Avdiivka și Vesele”.
Nici Kremlinul nu pare să fi fost pregătit pentru o prăbușire rapidă a apărării ucrainenilor la Avdiivka. Adesea, propaganda Kremlinului dă tonul discuțiilor pe rețelele sociale rusești, a explicat Jonathan Teubner, directorul general al FilterLabs AI, care studiază mesajele și opinia publică din Rusia. De data asta, pe măsură ce apărarea ucraineană din Avdiivka s-a prăbușit, discuțiile de pe rețelele sociale rusești au început să vireze înainte ca Kremlinul să stabilească noile mesaje.
„Nici Rusia nu a fost pregătită pentru asta în ceea ce privește un blitz de propagandă pregătit în prealabil”, a spus Teubner. „Acum s-au năpustit, dar nu au reușit încă să lanseze o campanie coordonată de mesaje de succes”, a adăugat el.