Șeful serviciului de securitate Shin Bet i-a avertizat pe miniștri că războiul Israelului împotriva grupării teroriste Hamas s-ar putea extinde și transforma în conflict religios dacă sunt impuse restricții de intrare pentru arabii israelieni în complexul Al-Aqsa de pe Muntele Templului, relatează Times of Israel.
Soldați israelieni păzesc moscheea Al Aqsa FOTO PROFIMEDIA
Premierul Benjamin Netanyahu le-ar fi cerut oficialilor de securitate, la o reuniune a cabinetului, să prezinte opțiuni pentru criteriile de vârstă și cotele care ar putea fi impuse cetățenilor arabi care doresc să viziteze locul sfânt în timpul Ramadanului, în conformitate cu propunerile avansate de ministrul Securității Naționale Itamar Ben Gvir, a relatat duminică postul public Kan.
Șeful Shin Bet Ronen Bar a avertizat la acea reuniune că limitarea accesului arabilor israelieni la Al-Aqsa ar putea transforma conflictul din Gaza într-o luptă evrei-musulmană, făcând jocul Hamas de a isca tulburări în Israel.
Având în vedere apropierea Ramadanului, la jumătatea lunii martie, oficialii israelieni și-au exprimat îngrijorarea că această perioadă sensibilă ar putea amplifica tensiunile generate de războiul Israelului împotriva Hamas în Fâșia Gaza, care a stârnit furia musulmanilor din întreaga lume față de statul evreu.
Israelul a impus restricții privind accesul palestinienilor în perioadele de tensiuni sporite, dar s-a abținut să le impună minorității musulmane din țară.
Potrivit relatării Kan, Netanyahu a calificat restricțiile drept „logice”, făcând observația că Israelul se află „într-o situație în care nu a mai fost niciodată”.
În schimb, Bar a avertizat că aceste măsuri ar putea afecta eforturile guvernului și ale oficialilor din domeniul securității de a limita războiul la un conflict doar între Israel și Hamas.
„Acțiunile de acest tip pot crea un fals sentiment de război între evrei și musulmani”, a explicat Bar, menționând că arabii din Israel s-au abținut în bună parte să se manifeste în sprijinul Hamas.
„Restricțiile impuse arabilor israelieni nu vor face decât rău. [Arabii israelieni] nu au mai protestat de la începutul războiului, iar restricțiile sunt tocmai ceea ce i-ar putea incita”, a subliniat el.
Ce presupun restricțiile
Potrivit a doi oficiali citați de Kan, restricțiile ar presupune interzicerea accesului în incinta moscheii tuturor israelienilor arabi cu vârsta sub 40 de ani, urmând să fie stabilite ulterior restricții și pentru femei și copii.
Oficialii de securitate ar fi argumentat în cadrul reuniunii că majoritatea celor care creează probleme, arabi israelieni sau din Ierusalimul de Est, au sub 40 de ani. Printre aceștia se numără membri ai organizațiilor interzise, precum și cei care nu au nicio afiliere, dar sunt cunoscuți pentru astfel de acte de Shin Bet și de poliție.
Măsurile ar urma să intre în vigoare în prima săptămână de Ramadan, după care se va lua o decizie cu privire la prelungirea sau la relaxarea lor.
Sursele au declarat că Netanyahu a susținut propunerea și a solicitat o analiză mai detaliată a propunerii.
Duminică, biroul premierului a emis o declarație vagă potrivit căreia premierul israelian „a luat o decizie echilibrată care îngăduie libertatea religioasă cu limitele de securitate necesare, care au fost stabilite de oficiali calificați”.
Potrivit unui reportaj al Canal 13 despre aceeași reuniune, Bar a avertizat că Hamas va profita de resentimentele provocate de aceste restricții pentru a transforma conflictul într-un război sfânt.
Ben Gvir a respins avertismentul lui Bar, potrivit canalului, făcând referire la eșecurile Shin Bet și ale IDF în identificarea planurilor și pregătirilor Hamas în vederea atacurilor din 7 octombrie.
„Un avertisment strategic din partea Shin Bet nu este ceva ce este prezentat în fiecare zi. Sugerez să îl examinăm cu responsabilitate”, ar fi reacționat ministrul israelian al Apărării Gallant
La rândul lor, oficialii militari s-au declarat îngrijorați de o dezlănțuire a furiei care ar putea afecta efectivele IDF, în condițiile în care armata duce un război în Gaza și se confruntă cu ostilități la frontiera nordică.
„Trebuie să luăm decizii și să înțelegem care sunt consecințele și ce se va întâmpla dacă va fi necesar să mobilizăm forțe din Gaza în [Cisiordania]”, a declarat șeful Statului Major al IDF, Herzi Halevi.
Poliția are un alt punct de vedere
Deși potrivit unor relatări anterioare, poliția israeliană susține restricțiile, Kan a raportat că șeful poliției, Kobi Shabtai, a respins îngrijorările că israelienii arabi ar putea provoca tulburări.
„Arabii israelieni se comportă excelent. Ar trebui să li se dea o medalie. [Hamas] a încercat să îi incite în timpul războiului și nu s-a întâmplat”, ar fi spus el.
„Nu ar trebui să luați totul ca fiind de la sine înțeles. Asta spune și instituția de securitate. La fel cum evreilor li se restricționează accesul la Muntele Templului, și arabii ar trebui să fie restricționați. Ne aflăm într-o perioadă de război și există probabilitatea unor atacuri teroriste. Opinia mea și opinia poliției este una și aceeași”, a răspuns Ben Gvir.
Shabtai ar fi replicat: „Opinia noastră nu este unanimă. Noi propunem restricții diferite”.
Poliția ar fi propus un compromis care ar interzice accesul a 5.000 de arabi israelieni considerați turbulenți, potrivit Canal 13.
O sursă a declarat pentru rețeaua de televiziune că „nu doar IDF și Shin Bet iau decizii în privința securității. Responsabilitatea pentru siguranța de pe Muntele Templului revine poliției, iar aceasta are autoritatea finală în ceea ce privește Ramadanul”.
Ben Gvir ar fi cerut, de asemenea, măsuri suplimentare, cum ar fi limitarea prezenței pe Muntele Templului la 5.000 de persoane și acordarea permisiunii poliției de a lua cu asalt locul în cazul afișării unei acțiuni de susținere pentru Hamas sau pentru liderul său Yahya Sinwar.
Ambele propuneri au fost respinse. Potrivit Channel 13, Netanyahu are în vedere să permită accesul a 40.000-50.000 de arabi israelieni pe Muntele Templului în fiecare zi a lunii Ramadanului.